Sport

Utánpótlás-támogatás kérdőjelekkel - mi lett az ígérettel?

Utánpótlás-támogatás kérdőjelekkel - mi lett az ígérettel?

2010. június 17., csütörtök
Utánpótlás-támogatás kérdőjelekkel - mi lett az ígérettel?
A város 48 egyesülete pályázott Szeged éves utánpótlás-nevelési keretére, amely mindössze 21 millió 800 ezer forint. A legtöbb támogatást – 2 milliót – a női kosárlabda-utánpótlás kapta. A megyei futball is jelentősen részesült a keretből, igaz, a legnagyobb utánpótlásbázist felvonultatók támogatása csökkent: a Tisza Volán SC nem kapott támogatást, az érmeket halmozó SZVSE-s fiatalok pedig csak 400 ezer forintot kaptak. Az utánpótláskorú sportolóinkra költhető keret nem túl vaskos a város büdzséjéhez mérten. Az ifjakat mozgásra nevelő, versenyeztető klubok, csapatok Szeged költségvetésének 0,03 százalékára pályázhatnak. A 48 pályázó egyesület éves működési költsége összesen 300 millió forint körül mozog, a sportszervezetek 51 millió forintra pályáztak. Az összeg elosztásáról Szeged közgyűlésének fjúsági és Sportbizottsága döntött nyílt ülésén. A legtöbb támogatást a női kosárlabda utánpótlás-nevelő egyesület, a Szegedi Kosárlabda Egylet kapta 2 millió forint értékben. A legalacsonyabb kategóriába, a 100 ezer forintos támogatási körbe több egyesület is beleesik, három küzdősport, ugyanennyi atlétikai és egy squashklub.

A vívókat és az UTC-t is támogatják

„Számos pozitív elem is van az idei utánpótlássport támogatásának. Külön öröm számomra például, hogy egy hagyományos, komoly szegedi tradíciókkal is rendelkezős sportág fiatal versenyzőit ismét segíteni tudjuk; a Szegedi Tudományegyetem Vívó Klub 400 ezer forintot kapott. A megyei labdarúgás támogatási köre is bővült, az FK 1899 Szeged megye II.-es csapatát és a megye I. osztály újoncát, az Ujszegedi TC-t is segítjük. Ennek ellenére azonban épp a labdarúgás területén érzek némi hiányt, hiszen az SZVSE – amely tudvalevőleg perben áll a sportért felelős alpolgármesterrel – eredményeihez mérten aránytalanul kevés támogatást kapott, a Tisza Volán SC pedig – mivel a nagycsapat a kiemelt klubok közé került – egy fillért sem, így Szeged első számú csapatának teljes támogatottsága a tavalyihoz képest 3 millió forinttal csökkent” – nyilatkozott portálunknak Kohári Nándor, a sportbizottság fideszes elnöke.

Iványi: nem politikai, sportszakmai kérdés

Felkerestük a bizottság MSZP-s alelnökét, Iványi Aurélt, hogy – mivel pártja delegáltjai vannak többségben a testületben – mondja el a forrás elosztásának sportszakmai szempontjait. „Ebből a kérdésből bár lehet, de nem érdemes politikát csinálni. Nem könnyű igazságot tenni a beérkezett igények között. Mi minden egyesületet támogatni szeretnénk, akik pályáznak a keretre. Figyelembe vesszük a tömegbázist, a csapatok eredményeit is. A SZVSE esetében például, ha jól tudom, egy őket kiszolgáló utánpótlásbázist (Rendőr Testedző Egylet labdarúgó-szakosztálya – a szerk.) 1 millió forinttal támogattunk, épp úgy, ahogy a vasutas klubból kivált atléták új egyesületének is adnunk kellett. Így a pénz lényegében megoszlott. Semmilyen negatív hang nem hangzott el az ülésen a SZVSE-vel kapcsolatban. Arról nem tehetünk, ha egy nagyobb egyesületből kiválnak edzők, versenyzők; nekünk az új klubokat is támogatnunk kell. Ráadásul azt is bele kell számolni, hogy azoknak a szegedi csapatoknak is adtunk pénzt, akiknek a SZVSE csapatai versenyeznek még” – így Iványi.

A Tisza Volán SC labdarúgása: 3 millió deficit

A Tisza Volán SC labdarúgásának helyzete azért is érdekes, mert még a 2009. júniusi közgyűlésen alakult ki éles vita a sporttámogatások körül, ahol épp e klubtól elvont pénzek miatt demonstráltak szurkolók, szólaltak fel ellenzéki politikusok. Akkor ugyanis a Volánt a kiemelt kategóriájú sportklubok közé emelték, a 10,9 milliós éves támogatását 10-re csökkentették. Akkor Kohári még azt is felvetette, félő, hogy további 2,2 millióval csökken a támogatás, mert a klub a kiemelt státuszában nem tud pályázni utánpótlás-támogatásra. (Így is történt, idén egy fillért sem kapott a Tisza Volán SC utánpótlás-labdarúgása.) Szentgyörgyi Pál (MSZP) sportért felelős alpolgármester akkor azt mondta, hogy nem kívánnak pénzt elvenni a focitól, így Kohári Nándorral együtt megtalálják a módját annak, hogy a következő években is legalább a 2009-es összeget (2,2 millió – a szerk.) megkaphassák a korosztályos együttesek. Felkerestük az alpolgármestert is, hogy válaszoljon arra a kérdésünkre, hogyan képzeli el beváltani ígéretét. Szentgyörgyi Páltól levélben azt a választ kaptuk, hogy „a sportcélú pályázati keretek felhasználására a beérkezett pályázatok alapján a sportbizottság tagjai tesznek javaslatot, a támogatásokról a Sportbizottság dönt.” „Épp erre hívtuk fel a tavalyi közgyűlésen a figyelmet, hogy kivesznek a Tisza Volán ’zsebéből’ 3 millió forintot, kvázi csökkentik a támogatást, akkor Szentgyörgyi azt mondta, hogy nem így lesz, megtalálják a megoldást, hogy az utánpótlás megkapja a pénzt. Nem tartotta be az alpolgármester ígéretét, tehát nem mondott igazat” – mondta el portálunknak Kohári, mikor beszámoltunk neki arról, hogy a sportért felelős alpolgármester „visszadobta a labdát” a sportbizottsághoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.