/

Új jobboldali kultúrára van szükség

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A fidesz.hu szerint Orbán Viktor egy zárt tanácskozáson arról beszélt, hogy a régit megőrző, de új, modern, jobboldali kultúrára van szükség. Balog Zoltán parlamenti képviselőt, a Polgári Magyarországért Alapítvány (célja többek között a közéleti műveltség, politikai kultúra elmélyítése) elnökét, aki a Nemzeti Összetartozás Napján megrendezett megemlékezés szegedi vezérszónoka volt, erről kérdeztük.

– Hogyan kellene fejleszteni, támogatni a jobboldali kultúrát, egyáltalán lehet-e azt jobboldalira és baloldalira osztani?
– Nem pontosan ezt mondta Orbán Viktor, hanem azt, hogy a polgári, keresztény, nemzeti kultúra megújítására van szükség a jobboldalon – mind a közélet, mind az összetartozásunk újrafogalmazása szempontjából –, amire kedvező feltételeket teremt a kétharmados többség a Parlamentben.

– Hogyan lehet a kultúrának ukázba adni, hogy ezentúl legyen jobboldali?
– Ez nem ukáz, hanem annak az igénynek a kifejeződése, ami valakinek, aki e kultúrának a része, nemcsak belső igénye, hanem politikai szükségszerűségnek is tekinti. A kultúra megújítása azt jelenti, úgy kell bemutatnunk a saját önazonosságunkat, identitásunkat, hogy ahhoz kedvet kapjanak olyanok is, akik ezt nem érzik a magukénak. Azt is mondhatnám, a nemzet határainak a kiszélesítéséről van szó. Teológusként sokat foglalkozom azzal, hogyan lehet egy 2000 éves bibliai üzenetet elmondani, hogy egy mai fiatalt is megszólítson. Most ugyanaz a helyzet a magyar történelemmel, kultúrával, hogyan lehet úgy beszélni a kérdésekről, úgy megjeleníteni a témát, hogy a mai fiatalok felé is vonzerőt fejtsen ki.

Default thumbnail
Előző sztori

Hátország: Bronzba öntött (FK-s) lokomotív

Default thumbnail
Következő sztori

Amikor az ördög is meghatódik – színház a rácsok mögött

Legutóbbi hasonló cikkek