Tápé: a kánikula és a hőségriadó is közbeszólt

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Egy héttel ezelőtt a kitartó esőzés tartotta volna távol a tápéiakat a falunaptól, most pedig a szaharai hőség szólt közbe. Olyannyira, hogy a hőségriadó miatt már a délelőtti programok egy részét módosítani kellett, vagy teljesen átírni.

A Művelődési Házban 10 órára meghirdetett dianetikai felmérés (testzsír-, testtömeg-, vérnyomás-, vércukor-mérés ) elmaradt, az orvosokra a kánikulában nyilván nagyobb szükség volt, így a rendezvény egészségügyi tanácsadássá változott. A Búcsú téren meghirdetett rendőrségi bemutatón és játékos vetélkedőkön sem tolongtak, egy-két bátrabb csöppség viszont végigbringázta az akadálypályát, és a KRESZ-totóra is akadt néhány önkéntes jelentkező.

Pál Ildikótól, a Tápéi Falunapok szervezőjétől megtudtuk, a tavalyihoz képest kicsit átszabta az ünnepséget: a hosszúnak tűnő 4 nap helyett 3-ba sűrítette a programokat, és megpróbált inkább a helybeliek életritmusához alkalmazkodni. „Így találtam ki péntekre a kiállítás-megnyitóval színesített Tápéi Kultúra Napját, melyen a helyben élő művészek kaptak bemutatkozási lehetőséget. Szombat a közösség és az egészség napja. Főleg délutánra szerveztünk különböző előadásokat, programokat az egészségmegőrzés témakörében, a Búcsú tér pedig a közösségformálás helyszíne. A hőségriadó közbeszólt, de reméljük, a délutáni extrém sportok bemutatójára, a motorbemutatóra és –szépségversenyre az Indigó zenekar és Harangozó Teri műsorára, valamint a Kormorán koncertjére már többen lesznek kíváncsiak. Vasárnap a hagyomány napja, melyen a hagyományőrzőkön kívül helyet kapott az 1100 éves gyékénykultúra bemutatása is. A Csongrád Megyei Önkormányzat által is támogatott rendezvényen kis hungaricum-kiállítást is szervezünk, megjelennek a térség jellegzetességei, majd színre lépnek a hagyományőrző tánccsoportok a megyéből, hallhatjuk Mátó Mátyást tárogatón játszani, no meg az algyői citerásokat. Ehhez kapcsolódik estére egy kis szórakozás: a Rékasi Károly és Détár Enikő páros egy különleges produkcióval lepi meg a közönséget és megtekinthetjük a Szegedről elszármazott Fodor Zsóka önálló estjét is” – foglalta össze a 3 napba sűrített látnivalókat Pál Ildikó.

no images were found

A tápéi falunapon az újszegedi Rendezvényházzal közösen gyűjtést szerveznek az árvízkárosultak megsegítésére. Pénzadományokat a Művelődési Házban elhelyezett urnában gyűjtenek, de elfogadnak egyéb felajánlásokat is – tisztítószereket, tisztálkodási szereket, szivacsokat, élelmet, egyszóval mindent, ami az otthonukat elvesztett árvízkárosultak segítségére lehet.

Tóth Zoltánné, a tápéi polgárőrség vezetője elmondta, ők a rendezvények biztosítását végzik, itt, a Búcsú téren és a Művelődési Házban. Több látogatóra számítottak, de a hőség távol tartotta az embereket. Így is találkoztunk lelkes kisfiúval, aki bátran beült a rendőrautó kormánya mögé, és boldogan nyomta a dudát. Nem szóltak rá, hiszen ezért jöttek ki a rendőrök is, hogy megismertessék a polgárokkal munkájukat, bemutassák felszerelésüket, eszközeiket.

„Németországban egészen más egy ilyen esemény” – ezt már Terhes Zoltán, 1958 óta Németországban élő tápéi lakos mondja. „Kint általában 1 helyszínen zajlik az ünnepség, itt 2-3.” Ezt leszámítva Terhes úrnak tetszenek a programok, csak azt nem érti, miért kell ekkora hangerővel nyomatni mindenhol a külföldi, főleg angol zenét. „Nem magyarok laknak itt?” – kérdi nem kis gúnnyal a hangjában. „Németországban se a török, se az olasz, se a francia vendéglőkben nem hallani ilyen zenét. Miért nem régi, jó magyar számokat játszanak? Ez nemcsak nekem tűnt fel, feleségem is elcsodálkozott.” Terhes úr még valamire felfigyelt, hiszen minden évben 3 hónapot idehaza tölt, így van összehasonlítási alapja: „Úgy látom, itt is az a gond, mint Németországban. Amíg volt pénz, senki sem gondolt a spórolásra, most hogy nincs, mindenki takarékosságról beszél. Nem fordítva kellett volna?”

Dehogynem, de legalább ebben hasonlítunk Németországra.

no images were found

Előző sztori

Árvíz: másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el Szegednél

Következő sztori

Segélyszállítmány Szegedről és Budapestről Ónodra