Bulvár

Használati utasítás jár a házi kedvencekhez

Használati utasítás jár a házi kedvencekhez

2010. június 30., szerda
Használati utasítás jár a házi kedvencekhez

Az állatvédő egyesület állatokkal foglalkozó szakemberei örömmel fogadták a szigorodó rendeletet. Március 1-jén lépett életbe a 41/2010. (II. 26.) számú kormányrendelet, amely a házi kedvencekkel való bánásmódot szabályozza, és egyebek mellett az akvaristák, valamint a kutyatulajdonosok számára ír elő új szabályokat - derül ki a Magyar Közlöny 27. számából. A rendelet több pontja 2010. július 1-től hatályos - tájékoztat az Orpheus Állatvédő Egyesület sajtóközleménye.

Az állatok jobb életkörülményeinek biztosítására irányuló rendelkezés - amelynek betartását a helyi jegyző bármikor ellenőrizheti - egyik újdonsága, hogy megtiltja a halak gömbakváriumban való tartását. A rendelkezés szerint a madarakat sem lehet már kör alakú kalitkában tartani. Az indoklás szerint ugyanis a gömbformák veszélyeztetik az állatok testi épségét. A rendelet értelmében tilos állatkereskedésekben majomfélékkel kereskedni. A kutyatartást is szigorították, csak azonosító chippel ellátott ebeket lehet eladni. A kutyákat tartósan tilos tíz négyzetméternél kisebb területen vagy négy méternél rövidebb láncra kötve tartani. Egy kennelben több kutyát tartva pedig ebenként minimum hat négyzetméteres életteret kötelező biztosítani számukra. Kutyát közterületen - a kutyafuttatók kivételével - csak pórázon szabad sétáltatni és csak olyan személynek, aki képes a kutyát irányítani. Szájkosarat viszont az utcán nem kötelező négylábú társakra tenni, csak ha agresszívek. Különböző fajhoz tartozó állatok csak úgy tarthatók együtt, ha ez egyik állat testi épségét sem veszélyezteti, és idegi megterhelést sem okoz nekik. Agresszív állatokat pedig egyszerűen tilos bármilyen más állattal együtt tartani. Az állatok étrendjét és tartási körülményeit egyébként is úgy kell kialakítani, hogy azok a leginkább emlékeztessenek természetes életmódjukra. A kereskedők ezen túl „kezelési útmutatót - használati utasítást” kötelesek adni valamennyi házi kedvencként tartott állathoz. A szakértők szerint Magyarországon sokkal több állatot tenyésztenek/szaporítanak, mint amennyire a felelős állattartók igényt tartanának. Sok állatot profitcélból, az állatok igényeinek figyelembevétele nélkül tartanak, sok a feketéző is. Fontos lenne a lakosság körében a környezettudatosabb állatkezelés és a felelős állattartás elterjesztése. Ugyanakkor az AEGONdirekt.hu értékesítési adatai szerint az idei első félévben közel kétszer annyi ügyfél kötött biztosítást kutyájára, mint a tavalyi év második félévében. A szerződéskötéseket 75%-ban kutyára, míg 25%-ban macskára kezdeményezték az állattartók. A kisállat-biztosítás hamarosan állatorvosi rendelőkben is elérhető lesz, amitől a termék iránti kereslet még egy lendületet kaphat. A weblap szerint egyre kevésbé számít ritkaságnak, ha valaki kutyája vagy macskája állatorvosi ellátását biztosításból fedezi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.