Csütörtök: A főszerepben Závada Pál

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Závada Pál író a hivatalosan is megnyíló Ünnepi Könyvhét csütörtöki főszereplője, hiszen ő nyitja meg a könyvhetet, bemutatják legújabb könyvét, a Filmklubban pedig forgatókönyvéből és szereplésével készített film látható. Megemlékezést tartanak a trianoni békeszerződés 90. évfordulóján a Megyeházán és az újszegedi Rendezvényházban, a Közéleti Kávéházban Újszögedi Esték, a Dugonics téren este az Abszint és Fekete zenekar sanzonestjén nosztalgiázhatunk az Ünnepi Könyvhét alkalmából.

A Nemzeti Összetartozás Napja – Megemlékezés a trianoni béke 90. évfordulóján

A Csongrád Megyei Önkormányzat és az újszegedi Rendezvényház szervezésében megemlékezést tartanak a trianoni béke 90. évfordulóján. Csütörtökön 9.30-kor Kiállítás a trianoni békeszerződés határairól a Megyeházán. 14 órakor „Kopjafától – kopjafáig, Tiszaszigettől – Újszegedig” – megemlékezés a tiszaszigeti Szent Antal templomban és a Trianon kopjafánál. 17 órakor megemlékezés és koszorúzás a Trianon kopjafánál a Rendezvényház előkertjében (Közép fasor 1-3.). 19 órakor „Magyar vagyok: lelkem, érzésem örökséget kapott”- kerekasztal-beszélgetés közéleti személyiségek részvételével a Rendezvényház nagytermében. A program részleteit a www.rhz.hu oldalon olvashatják el.

A 81. Ünnepi Könyvhét

A Dugonics téren csütörtökön 16.30-kor a 81. Ünnepi Könyvhét megnyitója. Köszöntőt mond: Solymos László, Szeged város alpolgármestere. A könyvhetet megnyitja: Závada Pál író.

A Somogyi-könyvtár és a Szegedi Idősügyi Tanács senior novellaíró-pályázatára beküldött írásokból összeállított kötet Naplementében címmel jelent meg. A könyvet csütörtökön délután 14 órai kezdettel mutatják be a Somogyi-könyvtárban. Vendég: Botka László, Szeged polgármestere, Simai Mihály, József Attila-díjas költő, valamint Boros Gyula, a Senior Center ügyvezető igazgatója.

Závada Pállal beszélget Balog József újságíró csütörtökön délután 18 órától a Somogyi-könyvtárban. Az író legfrissebb kötetének címe: Harminchárom szlovák népmese.

Az Odesszai fiókkönyvtárban (Székely sor 11.) csütörtökön 16 órakor a vámpírok világába kalauzolja el az érdeklődőket Antoni Rita műfordító, irodalmi szerkesztő.

A Petőfi-telepi fiókkönyvtárban (Szántó Kovács János u. 28.) csütörtökön 17 órakor Lázár Bence András: A teraszról nézni végig című verseskötetének bemutatója.

A Szegedi Városháza Házasságkötő termében csütörtökön 17 órakor A művészetek kézfogása című könyv bemutatója. A könyvet ismerteti: Pethő Attila főiskola tanár. Vendégek: Koch Róbert Ákos és Jaloveczki Gábor, a könyv szerkesztői, Csontos János, a Nagyítás című irodalmi lap főszerkesztője. Házigazda: Sándor János rendező.

A Dugonics téren csütörtökön 17 órakor a Bába Kiadó újdonságai az Ünnepi KönyvhétenMajzik Istvánnal, a Bába Kiadó ügyvezetőjével Veszelka Attila, a Szegedi Írók Társaságának elnöke beszélget.

A Millenniumi Kávéház és Klubban (Dugonics tér 12.) csütörtökön 18 órakor Péter László: Vándorfecske hazatalál? című kötetének bemutatója. A szerzővel Solymosy Zsuzsanna, a TIMP Kiadó szerkesztője beszélget.

A 81. Ünnepi Könyvhét programjairól bővebben a http://konyvhetszeged.blog.hu oldalon olvashatnak.

Közéleti Kávéház

A Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület székházában (Fő fasor 9.) csütörtökön 17 órakor Nemzeti Klub -“Újszögedi Esték” – “Ahol élünk, ahogy élünk, amit örökül hagyunk” – a Kárpát-medence energetikai földrajza, a Pilis, a gyógyító női szeretetforrás. Előadó: Joó Katalin.

A Hansági Ferenc Alapítványnál (Kenyérgyári út 8.) csütörtökön 18 órakor A magyarok szövetségének mindenki tagja. Házigazda: Bene Gábor.

A Millenniumi Kávéházban Filmklub, a könyvhéten négy estén. Csütörtökön 21 órakor az MTV Szegedi Szúdiójának archívumából Bubryák István válogat – Arctalan árnyakZávada Pál forgatókönyvével és szereplésével készített múltkeresés.

Ifjúsági szakmai nap és ifjúságsegítő szakest

Csütörtökön 20 órakor a JUGYU Klubban várnak minden oktatót és hallgatót az SZTE JGYPK Szakképzési Központja és a Szegedi Pedagógusképző Kar Hallgatóiért Alapítvány szervezésében megrendezett Ifjúságsegítő szakestre, abból az alkalomból, hogy 5 éve akkreditálta a JGYPK az ifjúságsegítő képzést. A szakestet megelőző Ifjúsági szakmai nap részletes programja a http://www.szttk.jgypk.u-szeged.hu/?pageid=1&cikk=67#67 oldalon olvasható. A rendezvényen és a szakesten való részvétel ingyenes!

A mozik csütörtöki műsorai

A Grand Caféban csütörtökön:

17 órakor: Hangolás – Tõnu Õnnepalu és Lauri Sommer észt költők verses beszélgető kötetének bemutatója a szerzők részvételével. A szerzőkkel Gaborják Ádám és Lőrincz Gergely, a Pluralica szerkesztői beszélgetnek Janurik Boglárka és Kerdi-Liis Kirs közreműködésével.

20 órakor: Szilasi László: Szentek hárfája című regényének bemutatója (Magvető Kiadó). Az íróval Müllner András (ELTE BTK) és Milián Orsolya (SZTE BTK) beszélget.

A Belvárosi mozi csütörtöki műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

15 órakor: Avatar 3D – színes, szinkronizált amerikai fantasy, rendező: James Cameron.

18 órakor: StreetDance 3D – színes, feliratos angol romantikus táncfilm, rendező: Max Giwa, Dania Pasquini.

20 órakor: Vasember 2. – színes, amerikai akciófilm, rendező: Jon Favreau.

Csütörtök esti bulik

A Dugonics téren csütörtökön 18 órakor az Abszint és Fekete zenekar sanzonestje (az Ünnepi Könyvhét rendezvénye).

A SZOTE Klubban csütörtökön 22 órakor 8 centi – Nyissuk a napernyőt Patkós A Fény Attilával.

Az Afrika Cafe-ban csütörtök este A korongoknál Zalka “Őrült” Attila.

A Fészek Klubban csütörtökön 19.30-kor Quattro-X, Dark Cherry, Kistópart utca  koncertek. A belépés ingyenes.

Előző sztori

Emlékszobrot kapott Laczkó Zsolt első válogatottságáért

Következő sztori

A Jobbik a román konzulátus előtt (Frissítve)