Közélet

Belvíz: lassan javul a helyzet a megyében

Belvíz: lassan javul a helyzet a megyében

2010. június 7., hétfő
Belvíz: lassan javul a helyzet a megyében
A Csongrád megyei településeken némileg javult a belvízi helyzet, a falvakon, városokon kívül azonban továbbra is hatalmas területek vannak víz alatt – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-t. A megyében összesen huszonnyolc településen kell a belvíz ellen védekezni, az elmúlt napok megfeszített munkájának és a javuló időjárásnak köszönhetően azonban több helyen is alacsonyabb fokozatú védekezést lehetett elrendelni – mondta Tánczos Ildikó. Közlése szerint még három településen: Zákányszéken, Domaszéken és Mórahalmon van érvénybe harmadfokú vízkár-elhárítási készültség. A védekezés során az alacsonyabban fekvő területekről szivattyúkkal emelik át a vizet a csatornákba, illetve az átereszek és az árkok tisztításával igyekeznek utat biztosítani a víznek – közölte a százados. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományából heten, a megyei önkormányzati tűzoltóságtól pedig tizennyolcan vesznek részt az észak-magyarországi védekezési munkákban. Az elmúlt hét közepén a belvíz által leginkább sújtott homokháti településeken jelentősen javult a helyzet – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Bár a belvízelvezető csatornák sok helyütt még tele vannak, Domaszék belterületén már csak a védekezés során a víz útjából kiemelt átereszek, a csatornák fölött átvezető pallók és a házak környékén halomba rakott homokzsákok emlékeztetnek arra, hogy néhány napja megfeszített védekezés folyt a községben. Az 55-ös úton, Mórahalom és Domaszék között továbbra is vízátfolyás lassítja a forgalmat, itt sebességkorlátozás van érvényben. Priváczkyné Hajdu Zsuzsa, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletvezetője elmondta, a napsütés és a szél ellenére nagyon lassan javul a belvízi helyzet, sőt két – az algyő-tápé-gyálai és a dongér-kecskeméti – belvízvédelmi szakaszon harmadfokú készültséget kellett életbe léptetni hétfő reggel. Az igazgatóság illetékességi területén a becslések szerint mintegy 55 ezer hektárt borít belvíz. Az áradó folyók megnehezítik a belvíz elleni védekezést, ráadásul a magas vízállás miatt egyre több helyen jelennek meg fakadóvizek a mentett oldalon – közölte a szakember.

Szegednél másodfok feletti vízállásra lehet számítani

Az alsó-tiszai áradás a hét elejétől fokozatosan erősödhet – olvasható az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ATIKÖVIZIG) honlapján. Az Alsó-Tiszán Mindszentnél III. fok (850 cm) fölötti, Szegednél II. fok (750 cm) fölötti vízállásokra, és legalább egy hónapos védekezésre lehet számítani. Az ATIKÖVIZIG ügyeletesétől megtudtuk, hogy az előrejelzések alapján másodfokot meghaladó vízállásra lehet számítani, ami 750 centiméter. Pontosabb előrejelzés egyelőre nincsen, de Szolnokon sem várnak rekordvizet, így Szegeden előreláthatólag 750-800 centiméteres vízállásnál fog tetőzni a folyó. Mint ismeretes, a belvárosi szakaszon a beton partfal régóta rekonstrukcióra szorul. Amennyiben árvízi jelenséget tapasztalnak, védekezni fognak a szakemberek. Négy évvel ezelőtt például homokzsákokból építettek ellennyomó medencéket a folyó belvárosi szakaszán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.