Közélet

Belvíz - Duplájára nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága a Dél-Alföldön

Belvíz - Duplájára nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága a Dél-Alföldön

2010. június 6., vasárnap
Belvíz - Duplájára nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága a Dél-Alföldön

A tíz nappal ezelőtti értékhez képest duplájára nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága a Dél-Alföldön az elmúlt időszak csapadékos időjárásának hatására.

A belvízi helyzet a Dél-Alföldön a megtett intézkedések hatására sem javult számottevően, az elöntött területek nagysága az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén a becslések szerint már mintegy 55 ezer hektár - közölte

Andó Mihály

központi védelemvezető-helyettes vasárnap. A befogadó folyók magas szintje miatt a csatornákból szivattyúkkal kell átemelni a vizet. A 29 üzemelő szivattyútelepen naponta mintegy 3,5 millió köbméter vizet emelnek át a folyókba. A közbenső helyeken 317 ezer köbméter a naponta átemelt víz mennyisége, s mobil szivattyúkkal további napi 95 ezer köbméter vizet emelnek át - tudatta a szakember. A belvízmentesítési munkákban résztvevő 141 fő a szivattyúzás mellett a vízátfolyást gátló akadályoktól is igyekszik megtisztítani a csatornákat. Az igazgatóság területén összesen 38 településen van helyi vízkár-elhárítási készültség, ebből hét községben - Bordányban, Domaszéken, Kiskunhalason, Szatymazon, Üllésen, Zákányszéken és Zsombón -, valamint Mórahalom városában harmadfokú készültség mellett védekeznek. Az árvízi helyzettel kapcsolatban a központi védelemvezető-helyettes közölte, a Hármas-Körösön, Szarvasnál a vízállás már meghaladta a 700 centiméteres másodfokú készültségi szintet, s tovább árad. A harmadfokú készültségi szint – 800 centiméter - elérése a tiszai árhullámtól függ, legkorábban a jövő hét végére valószínűsíthető, az igazgatósághoz tartozó torkolati szakasznál azonban már ennél korábban, a jövő hét közepétől lehetnek harmadfok feletti vízállások. Az alsó-tiszai áradás üteme mérséklődhet, majd a jövő hét elejétől fokozatosan erősödhet. Az Alsó-Tiszán Mindszentnél 850 centiméter, harmadfok, Szegednél 750 centiméter, másodfok fölötti vízállásokra, és legalább egy hónapos védekezésre lehet számítani. Ez idő alatt a Körösökön és a Maroson újabb árhullám is keletkezhet, melyek az alsó-tiszai vízállásokat tovább emelhetik. A helyi védekezési munkálatokkal mellett az igazgatóság 42 fős védelmi osztaga a Hernád és Bódva térségében teljesít szolgálatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.