Bulvár

ATIKÖVIZIG: Aktuális ár- és belvízvédelmi helyzet

ATIKÖVIZIG: Aktuális ár- és belvízvédelmi helyzet

2010. június 12., szombat
ATIKÖVIZIG: Aktuális ár- és belvízvédelmi helyzet

A Magyar Kormány a 188/2010. (VI. 3.) Korm. rendeletében a polgári védelemről szóló 1996. évi XXXVII. törvény 2. § (2) bekezdés g.) és j.) pontja szerinti veszélyhelyzetet hirdetett ki, melyet a 189/2010. (VI. 4.) Korm. rendeletben Bács-Kiskun megye, Csongrád megye és Békés megye területére is kiterjesztett.

Igazgatóságunk a Bács-Kiskun Megyei és Csongrád Megyei Védelmi Bizottság rendkívüli értekezletén számolt be a jelenleg folyamatban lévő árvízvédelmi- és belvízvédelmi munkálatokról, valamint a magasabb fokú árvízvédelmi készültségre történő felkészülésről, a megtett és meghozandó intézkedésekről. A Makói és a Csongrádi Helyi Védelmi Bizottság ülésén szintén beszámolt az ATIKÖVIZIG az aktuális ár- és belvízi helyzetről.

Meteorológiai helyzet:

A meteorológiai előrejelzés szerint vasárnaptól nő a csapadékhajlam. Hétfő estig területi átlagban az északi vízgyűjtőkön 12-20 mm-es, a Körös és a Maros folyók mentén 5 mm körüli csapadékot okozhat. A jövő hét közepén újabb hidegfront érkezik, melynek következtében többfelé várható csapadék, területi átlagban az északi vízgyűjtőkön jelentős, a napi 20-30 mm-t is meghaladó, délen 10-20 mm közötti mennyiséggel.

Vízjárási helyzet:

Működési területünkön a Hármas-Körös bal partján a 11.08. árvízvédelmi szakasz alsó két őrjárásában ma reggel 06:00 órától III. fokú (800 cm) készültségi szint van érvényben. (A mértékadó csongrádi tiszai vízmércén mért vízállás a pénteki napon 16:00 órakor 821 cm.) A Maros, a torkolati szakasz kivételével, lassuló ütemben apad. Makónál a vízállás az I. fokú készültségi szint (400 cm) alatt van. Az Alsó-Tiszán folytatódik a vízszintemelkedés. (A szegedi mértékadó vízmércén mért vízállás a pénteki napon 16:00 órakor 744 cm.) A Tiszaroffi tározó megnyitása miatt az áradás intenzitása a következő napokban kissé mérsékeltebb lehet. A tározónyitás a tetőzések magasságát valószínűleg nem fogja számottevően csökkenteni, de a tetőzések időpontja 1-2 nappal későbbre tolódhat. Így a tetőzésekre a jövő hét közepén, végén, Mindszentnél III. fok (850 cm) fölötti, Szegednél II. fok (750 cm) fölötti vízállással lehet számítani. Szegednél (a 11.01. Gyála-Szeged-Algyői árvízvédelmi szakasz teljes hosszára, a 11.06. Torontáli árvízvédelmi szakasz négy őrjárására, valamint a 11.07. Maros jobb parti árvízvédelmi szakasz két őrjárására) II. fokú készültségi szintet várhatóan szombat reggel rendeli el Igazgatóságunk. Mindszentnél magasabb védelmi fokozati szintbe való belépés (III. fok – 850 cm) vasárnaptól várható.

Árvízvédelem

Működési területünkön jelenleg I. fokú árvízvédelmi készültség 66,646 km hosszú árvízvédelmi vonalon (Alsó-Tisza Algyői híd-országhatár közötti szakasz) van érvényben. II. fokú készültség van érvényben (Hármas-Körös bal parti árvízi védvonalán és az Alsó-Tisza Csongrád-Algyői híd közötti védszakaszán) összesen 171,246 km hosszban. III. fokú készültség 14,813 km hosszú árvízvédelmi vonalon (Hármas-Körös bal part torkolati szakasza) van érvényben. A készültségi foknak megfelelő figyelőszolgálat őrzi az árvízi védvonalakat. Az elmúlt napokban jelentősebb árvízi jelenség nem fordult elő, de csurgások és fakadóvizek már megjelentek, így azokra fokozott figyelmet fordítunk. Jelenleg 320 fő vesz részt az árvízvédekezési munkálatokban.

Belvízvédelem

Az elmúlt napok száraz, meleg időjárásának hatására a belvízi helyzet kissé javult. Működési területünkön az elöntött területek nagysága becslések szerint mintegy 45,0 ezer ha. Az eredményes belvízvédekezést továbbra is nehezíti a Tiszán és a Körösökön levonuló árhullám. A belvízi helyzet javulása, megfeszített védekezési tevékenység mellett és jó időjárási körülmények esetén is csak lassan várható. Az érkező vizeket a szivattyútelepeken át emeljük át a folyókba. A belvízmentesítésben 27 db üzemelő szivattyútelep II. és I. fokú belvízvédelmi készültség mellett mintegy 3,2 millió m3 belvizet emel át naponta a főbefogadó folyókba. Jelenleg 165 fő vesz részt a belvízmentesítési munkálatokban. Az önkormányzatoknál folyó belterületi védekezési munka hatékonyságának növelése érdekében vízfolyást gátló akadályokat távolítunk el: Mórahalom térségében a Vereskereszt-Madarásztói, a Széksóstói, a Dorozsma-Majsai és a Fehértó-Majsai főcsatornán, Csengele és Kiskunhalas térségében a Dongéri főcsatornán, Hódmezővásárhely térségében a Kopáncs-Kis-tiszai és a Gencsháti főcsatornán, Battonya térségében a Királyhegyesi-Szárazéri, Makó és Tótkomlós térségében a Sámson-Apátfalvi főcsatornán, Orosháza térségében a Sóstói főcsatornán, Szentes térségben a Kórógyéri és a Vekeréri főcsatornán. Működési területünkön a vízgazdálkodási társulatok is jelentős belvízvédekezési tevékenységet folytatnak. I. fokú belvízvédelmi készültség mellett védekezik a Szeged és Környéke és a Szentes és Környéke VGT, II. fokú belvízvédelmi készültség mellett védekezik a Dél-Békés Megyei VGT, Tisza-Kunsági VGT és a Tisza-Marosszögi VGT. Az önkormányzatok belvízi helyzetében a kedvező időjárás és a megtett intézkedések hatására jelentős javulás tapasztalható. I. fokú helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben 18 településen: Apátfalva, Csanádpalota, Csengele, Csólyospálos, Derekegyház, Gátér, Kiskunmajsa, Kiskunhalas, Kömpöc, Kübekháza, Makó, Mindszent, Mórahalom, Szatymaz, Pálmonostora, Székkutas, Üllés, Zsombó; II. fokú helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben 11 településen: Balástya, Bordány, Csanytelek, Domaszék, Kistelek, Kunszentmárton, Ópusztaszer, Pusztaszer, Röszke, Tömörkény, Zákányszék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.