Közélet

A szlovákiai kisebbségek találkozót kérnek Iveta Radičovától

A szlovákiai kisebbségek találkozót kérnek Iveta Radičovától

2010. június 30., szerda
A szlovákiai kisebbségek találkozót kérnek Iveta Radičovától

A szlovákiai kisebbségek jogállásának komplex rendezéséről tanácskoztak Kassán a kisebbségek képviselői, akik helyzetük törvényi rendezésre javaslatokat készítettek elő – számol be az eseményről a Felvidék Ma hírportál.

Küldöttségük még a héten találkozni szeretne

Iveta Radičová

kijelölt kormányfővel. A Szlovákia Csehek Egyesületének égisze alatt megtartott második találkozó után

Pavel Doležal

elmondta: szeretnék, ha javaslataik az alakuló kormány programnyilatkozatába is bekerülnének. Három pontban fogalmazták meg elképzeléseiket: a nemzeti kisebbségekről szóló törvény elfogadását, a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatának rendezését és finanszírozásuk törvényi szabályozását kezdeményezik a tanácskozáson megjelent képviselők, akik a szlovákiai kisebbségek 95 százaléka nevében beszéltek.

Peter Sokol

, a Szlovákiai Ruszin-Ukrán Szövetség elnöke beszámolt a nyilvánosságnak, hogy az eddigi pályázati (rendezvény-finanszírozási) megoldás elégtelen, mert a kisebbségek alapvető gondjait nem oldja meg.

Petőcz Kálmán

, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője hozzátette: a rendszerváltás óta nem hajtják végre az alkotmány 34. cikkelyét, amelynek értelmében a kisebbségeknek beleszólási joguk van az őket érintő kérdésekbe. A Ruszin Megújhodás elnöke,

Vladimír Protivňák

hangsúlyozta: a kisebbségek integráns részei a társadalomnak, s nem lehet őket teherként kezelni. „Maguknak kell önmagukról dönteniük, mert itt élnek, itt fizetnek adót, joguk van meghatározni, mi fontos számukra, legyen szó nyelvükről, kultúrájukról, vallásukról vagy más kérdésekről“ – fogalmazott. Az állam iránti lojalitást magától értetődőnek tartják, s nem kívánnak politikai csatározások tárgyává válni. A gondjaik megoldását sem várják egyik napról a másikra, belátják, hogy ez évekig tarthat, de halaszthatatlannak tartják, hogy a folyamat elkezdődjön. Az javasolják, hogy alakuljon meg a nemzeti kisebbségek állandó értekezlete, s ez készítsen javaslatokat a törvényhozók számára. A kassai tanácskozás a március 22-23-ai ipolynyéki találkozó folytatása volt, ahol az őshonos szlovákiai kisebbségek először egyeztettek a cseh, magyar, német, roma, ruszin és ukrán kisebbség gondjairól és jogállásáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.