A Népszava esete a Gulággal

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mi lesz akkor, ha az idő múlásával a történelmi tragédiák túlélői és elszenvedői nem lesznek az élők sorában? Például akkor, amikor Lázár János is 66 éves lesz, 2041-ben, a holokauszt túlélői már túlnyomó részt nem fognak élni, és néhány év múlva már csak és kizárólag a holokauszt után született nemzedékeken fog múlni a holokauszt emlékezete. Ki lesz akkor az autentikusabb véleményformáló?

A Népszava című „szociáldemokrata” napilap illetékese a minap érdemesnek tartott közzétenni egy méltatlankodó olvasói levelet arról, ahogy a 66 éves Rubovszky György (KDNP) „magyarázza” azt, hogy „miért nem került be az új törvénybe a holokauszt kifejezés”. Az olvasó a következőket kifogásolta Rubovszky magyarázatából: „nem akarták szerepeltetni, mivel a pusztító világrendszer, a nemzetiszocializmus szerepel, és a nemzetiszocializmus több rémtettet magában foglal, a holokausztot is (…) ha a büntetőtörvénykönyv módosításakor a szövegben maradt volna a holokauszt tagadása is a nemzetiszocialista bűntettek mellett, az éppen olyan lett volna, mintha a kommunista rendszer bűnei mellett külön megemlítenék a Gulágot”.
Az olvasó legfőbb érve az, hogy „a Gulag ’mennyország’ lett volna azokkal a haláltáborokkal szemben, ahol a magyar zsidók megfordultak”, és hát, hogy „hol volt még abban az időben a Gulag a magyar emberek tudatában”. Az ellenérvek netovábbja, hogy ő, az olvasó, érti hogy „a 35 éves Lázár János, aki egyike volt azoknak, akik a Btk.-módosítást jegyezték, nem tudja, hogy mit jelent a Holokauszt”.
A „szociáldemokrata” Népszava illetékesét nem igazán értem a levél közlése miatt, mert túl azon, hogy abban csapást mérnek a koalícióra, az attak módszere nagyonis kontraproduktív, ezért éppenséggel a védelmezett elveket és eszméket rombolja.
A 66 éves Rubovszky György 1944-ben született. Koránál fogva ezért ő sem autentikusabb megszólaló, mint Hódmezővásárhely polgármestere, aki 1975-ben született. A közvetlen tapasztalat, az átélés, a dolgok és történések megélése rendkívül fontos eleme a történelmi emlékezetnek, ám ebben a minőségében nem ajánlatos abszolutizálni. Mi lesz akkor, ha az idő múlásával a történelmi tragédiák túlélői és elszenvedői nem lesznek az élők sorában? Például akkor, amikor Lázár János is 66 éves lesz, 2041-ben, a holokauszt túlélői már túlnyomó részt nem fognak élni, és néhány év múlva már csak és kizárólag a holokauszt után született nemzedékeken fog múlni a holokauszt emlékezete. Ki lesz akkor az autentikusabb véleményformáló?
A „szociáldemokrata” Népszava olvasójának persze nem kötelező tudnia, de az általa reklamált Mazsihisz, no meg a „szociáldemokrata” Népszava illetékese, bizonyára kellőképpen tájékozott arról, hogy Lázár János városában, Hódmezővásárhelyen, Lázár Jánosnak köszönhetően 2004-től létezik a vidék egyetlen állandó holokauszt kiállítása. A budapesti Holokauszt Emlékközpont honlapján az Emlékezés rovat mottója ráadásul egy Lázár Jánostól vett idézet: „Mert a mártírhalált haltak csöndje ellen mindig tenni kell.”.
A „szociáldemokrata” Népszava olvasójának és illetékesének pedig magam külön is tisztelettel jelentem, hogy „abban az időben”, 1944-ben és 1944 előtt, a Gulag igenis jelen volt „a magyar emberek tudatában”. A Gulágot nem 1944-től építették ki külön Magyarországról elhurcoltak (köztük holokauszt-túlélők!) számára, hanem már jóval előbb. És ha 1944-ig általában a magyar társadalom nem is volt tisztában teljes mértékben a Gulággal, a korabeli szociáldemokraták által szervezett munkásság az akkori szociáldemokrata párt antibolsevista és antisztalinista vezetői, teoretikusai és újságírói révén igenis tudott arról, hogy mi folyik Sztalin rabszolgatartó táboraiban. És a felvilágosításban élen járt a szociáldemokrata párt Szocializmus című folyóirata mellett a párt lapja, az akkortájt tényleg szociáldemokrata Népszava is! A Gulag tudatosodásának külön ékes példája József Attila, aki 1936-ban, tehát 8 évvel 1944 előtt fasiszta kommunizmusnak nevezte Sztalin terrorista diktatúráját a Világosítsd föl című versében:

Világosítsd föl gyermeked:
a haramiák emberek;
a boszorkák – kofák, kasok.
(Csahos kutyák nem farkasok!)
Vagy alkudoznak, vagy bölcselnek,
de mind-mind pénzre vált reményt;
ki szenet árul, ki szerelmet,
ki pedig ilyen költeményt.

És vígasztald meg, ha vigasz
a gyermeknek, hogy így igaz.
Talán dünnyögj egy új mesét,
fasiszta kommunizmusét –
mivelhogy rend kell a világba,
a rend pedig arravaló,
hogy ne legyen a gyerek hiába
s ne legyen szabad, ami jó.

S ha száját tátja a gyerek
és fölnéz rád, vagy pityereg –
ne dőlj be néki, el ne hidd,
hogy elkábítják elveid!
Nézz a furfangos csecsemőre:
bömböl, hogy szánassa magát,
de míg mosolyog az emlőre,
növeszti körmét és fogát.

Default thumbnail
Előző sztori

Leszakadt az ég Szegeden + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Szünetel a vonatforgalom Mezőkovácsháza és Makó között

Legutóbbi hasonló cikkek