Partvonal: a megyei focihétvége Sahin-Tóth Dezső szemével

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Partvonal rovatunkban ezúttal a jövő évi versenykiírásokról, tervezett bajnokságokról, illetve a megyei utánpótlás-labdarúgásról beszél Sahin-Tóth Dezső, a Csongrád Megyei Labdarúgó-szövetség szakmai alelnöke.

Szokásos beszámolóját ezúttal a szövetségben aktuális ügyek ismertetésével kezdte az alelnök. Mint elmondta, Bakai Csaba elnök és Nógrádi Tibor megbízott főtitkár napi szintű koordinálásával kemény munka folyik. Az új CSLSZ – ahogy korábban ígérte – külön pályázatírót alkalmaz, ennek révén nemcsak számos pályázatot adott már be a szövetség, de a csapatokat is folyamatosan tájékoztatják az eddig ki nem aknázott lehetőségekről. Megújulóban van a CSLSZ honlapja is, az interaktív portál a modern kor igényeinek megfelelően rengeteg információt kínál majd felhasználóinak. Napirenden van a versenykiírások véglegesítése is.

Színes versenyprogram körvonalazódik a CSLSZ-ben

„Az egyik fontos változás az lesz, hogy minden megye I-es csapatban szerepelnie kell egy 1989. január 1-je után született labdarúgónak. Minden településen akadnak ifjú tehetségek, ezzel is nekik szeretnénk teret adni. Tervezzük továbbá, hogy a serdülő korosztályban magasabb szintű versenyeztetést biztosítunk a kiemelt utánpótlás-nevelő kluboknak, konzultálunk a csapatokkal erről. A Sport XXI. programból kikerülő játékosoknak – Cs. Tóth Zoltán megyei instruktor vezetésével tíz körzetben az U7-es, U9-es és U11-es korosztályban mintegy 1000 labdarúgót tartunk számon – tornajelleggel nyújtanánk versenyzési lehetőséget. Ezt azt jelenti, hogy – nem kötelező jelleggel – a 2000-esek keresztpályán 5×2-es kapura 8+1-ben, az 1999-esek a két tizenhatos között nagykapura 11 a 11 ellen játszhatnának. Emellett ki fogunk írni női bajnokságot, kispályás bajnokságokat, futsalbajnokságot, illetve bevezetjük a 40-45 fölötti keresztpályás bajnoki rendszert is, valamint téli teremtornákat tervezünk a nagypályás bajnokságokban szereplő klubok bevonásával. Szeretnénk valóban felpezsdíteni a megyei labdarúgóéletet, minden korosztályt megmozgatnánk” – tájékoztatott Sahin-Tóth Dezső.
Hozzátette: felkérést kaptak, hogy egy budapesti öregfiúk-együttes ellen állítsanak ki 60 év fölötti megyei válogatottat. Ezúton is kéri azokat, akik pályára kívánnak lépni, keressék ebben az ügyben a Csongrád Megyei Labdarúgó-szövetséget.

Összefogással és tervszerű munkával lehet előrelépni

Szintén fontos hír, hogy a CSLSZ elkötelezetten dolgozik azért, hogy elősegítse a megyei edzők összefogását. „A fejlett labdarúgókultúrával rendelkező országokban természetes, hogy a trénerek átadják a tudást egymásnak. Vallom, ebben a szakmában érvényesülnie kell a mester-tanítvány viszonynak, s Csongrád megyében is rengeteg az olyan sokat megjárt, tapasztalt kolléga, akitől bizony van mit tanulni. Beszélgetéseim során azt tapasztalom, a közeg most érett meg az összefogásra, a megyei edzők látják, hogy csak közös erővel tudunk felemelkedni.”
Rendhagyó módon a pénteki NB I-es csúcsrangadóval folytatta Sahin-Tóth Dezső. A Debrecen és a Videoton derbijére az egész ország odafigyelt, a meccset Bakai Csaba elnök is a helyszínen tekintette meg. „Két olyan vidéki fellegvér küzd az aranyért, ahol tudatos, tervszerű munka folyik, s komoly háttér áll rendelkezésre. Fantasztikus, hogy Debrecen 10-12 év alatt milyen utat járt be. Ez Szegednek is példát mutathat. A remek rangadó pedig ismét bizonyította, hogy igenis van érték a magyar labdarúgásban. A mi szempontunkból jelentős még, hogy Bakai Csaba kiváló kapcsolatai révén a mérkőzést követően megbeszélést folytatott a DVSC vezetőivel.”
Szombaton a mindszenti Mocorgók FC által szervezett Barátság Kupa gyermektornára látogatott el az alelnök, a viadalról mi is beszámoltunk. „Örömmel vettem részt a tornán, hiszen nagyon fontosnak tartom a kis szakmai műhelyek aktivitását. További sikeres munkát kívánok a lelkes, kitartó szervezőknek” – mondta.

Remek fújások és a „százados” ifj. Major László

A CSLSZ elnökségének tagjai ezen a hétvégén is rengeteg helyre utaztak el, számos meccset tekintettek meg a helyszínen. Sahin-Tóth Dezső vasárnap Algyőn serdülő-, Újszentivánban ifi-, Gyálaréten felnőttmérkőzést figyelt. Mindhárom összecsapással kapcsolatban kiemelte: kifogástalanul, példamutató felfogásban fújtak a játékvezetők. Érdekességként említette meg, hogy a Makó II. csapata a megye II-es ifibajnokságban, akárcsak a Maros-partiak NB II-es U19-es alakulata a hétvégén érte el századik bajnoki gólját, s mindkét találat ifj. Major László nevéhez fűződött. Az alelnök portálunkon keresztül is édesapjához hasonló pályafutást kíván az ifjú tehetségnek.
Sahin-Tóth Dezső hétfőn Szarvasra, a három megye tornájára kísérte el a Cs. Tóth Zoltán vezette 1996-os, 1997-es Csongrád megyei küldöttséget. Mint mondta, üdítő látvány volt a mieink egységes, kulturált megjelenése, s véleménye szerint a riválisok fölé is sikerült nőni. Az alelnök biztos benne, hogy lesz, aki a következő fordulók után Telkibe is eljut. Kiemelte: a felkészítő kollégák kiváló munkát végeznek a fiatalokkal. Szarvason megbeszélések is folytak a Bács és Békés megyei illetékesekkel, ezek alapján úgy tűnik, a korosztályos megyeválogatottak a jövőben rendszeresen játszanak majd egymással.

Előző sztori

Tájfutók éjszakai bajnoksága Ruzsán

Default thumbnail
Következő sztori

A Fatima Házból nem lesz diákszálló

Legutóbbi hasonló cikkek