/

Nyilatkozott a Tisza M-43 konzorcium az alvállalkozói követelésekről

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az M43-as autópálya második ütemét kivitelező Tisza M-43 konzorcium megvásárolja az egyik konzorciumi tag, a csődvédelem alatt álló Szeviép Zrt. alvállalkozóinak ki nem fizetett követeléseit, az erről szóló nyilatkozatot szerdán juttatták el a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-hez.

Temesvári Zoltán ügyvéd, az alvállalkozók jogi képviselője az MTI-nek elmondta: nagyon komoly előrelépésnek tartja a konzorcium írásbeli nyilatkozatát, de jelen formájában nem tartja elfogadhatónak. A jogász a kifizetések összegét és ütemezését rögzítő konkrét kötelezettségvállalást vár a konzorciumvezető Sedesa S. A.-tól.
A NIF Zrt. közleménye szerint a konzorcium hivatalos nyilatkozatot adott arról, hogy megvásárolják az alvállalkozók követeléseit. A beruházó a kivitelező írásbeli nyilatkozatát haladéktalanul továbbította az alvállalkozók képviselőjének, remélve, hogy ez a megoldás számukra kielégítő, így elhárulnak a további akadályok az autópálya terv szerinti kivitelezésének folytatása elől.
Temesvári Zoltán a nyilatkozatot formailag is hiányosnak tartja, mivel nem tartalmazza, hogy azt kinek a nevében és milyen minőségben tették, továbbá nem az alvállalkozóknak, hanem a NIF Zrt.-nek szól.
A nyilatkozat az alvállalkozók által elvégzett konkrét munkák elismerésénél is egy olyan megállapodásra hivatkozik, amely a NIF Zrt. és a konzorcium között jött létre, és tartalma nem ismert ügyfelei előtt – közölte az ügyvéd.
A ki nem fizetett alvállalkozók május 6-án kezdtek demonstrálni az épülő M43-as autópálya és a 47-es út csomópontjának közelében, s május 13-án elkezdték bontani az út töltését a 10-es kilométerszelvénynél, Szeged határában.
Az alvállalkozók azért kezdték el tiltakozó akciójukat, mert az autópálya kivitelezésében résztvevő, április 26-án csődvédelmet kért Szeviép Zrt. mintegy 3 milliárd forinttal maradt adósa a cégeknek úgy, hogy a teljesítést elismerte, a számláikat befogadta.

Előző sztori

Lopott kocsit fogtak Szegeden

Következő sztori

Közeledik IV. Béla