Egyetem

Érettségi: a matekon is túl vannak a szegedi diákok

Érettségi: a matekon is túl vannak a szegedi diákok

2010. május 4., kedd
Érettségi: a matekon is túl vannak a szegedi diákok
A matematika írásbelivel folytatódott a tavaszi érettségi. A szegedi Radnóti-gimnáziumban közel kétszázan gondolkodtak a középszintű feladatsoron. A tapasztalat szerint a radnótisoknak nem okoz gondot a példák megoldása. Csongrád megyében 4520-an érettségiztek ma matematikából. Több mint kétszázzal kevesebben, mint tavaly. Az Oktatási Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának adatai szerint Szegeden is csökkent a maturálók száma, a 2009-es 2753-as létszámról 2652-re. Az idén Szegeden már csak 75-en vállalták be az emelt szintet, míg tavaly 89-en. Ennek magyarázata, hogy a tanulók nincsenek rákényszerítve, hogy magasabb szinten érettségizzenek. Ennek tudatában a rektori tanács úgy döntött, hogy javasolja a kormánynak, hogy a jövőben a felsőoktatásban tovább tanulóknak tegye kötelezővé az emelt szintű érettségit. Az átállás bizonyára nagy „port” kever, de a felsőoktatásban érezhető hígulás miatt mindenképpen lépnie kell az oktatási tárcának. A szegedi Radnóti Miklós Gimnázium tanulói közül a hatosztályos matematikus osztályból tizenhárman úgy döntöttek, hogy emelt szinten írják meg a matematikát. Ők nem helyben, hanem egy másik szegedi iskolában gondolkodhattak a feladatokon.

Nem okoz gondot

„Százhatvanegy diákunk írta ma a középszintű matematikát az iskolában. Az a tapasztalatunk, hogy a feladatok megoldása nem okoz gondot tanulóinknak” – mondta Gál Béla, a Radnóti-gimnázium igazgatója. A tanulók három órát gondolkodhattak a példákon, de ezután – egy új rendelet szerint – délután egy óráig nem lehet nyilvánosságra hozni a feladatsort és a megoldásokat. Az igazgató hozzátette: a radnótisok igen jó eredményeket értek el az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken is, az országos döntőbe 33-an jutottak be. Közülük a még tizenegyedikes Börcsök Bence megnyerte a fizikaversenyt, a tizenkettedikes Túri Zita második lett latinból. Ezen kívül több tanuló bekerült az első tízbe. „A kiváló érettségi és OKTV-s eredmények az alapos szakirányú képzésnek köszönhető. Nem arra készítjük fel a diákokat, hogy felvételt nyerjenek a felsőfokú intézménybe, hanem hogy bent is maradjanak, és megállják a helyüket” – fejtette ki Gál Béla. Az elmúlt évek tapasztalata szerint a Radnótiban tanulók könnyedén veszik az érettségi akadályát, sőt azok a tanulók is megírják jó négyesre az érettségi feladatsort szeptemberben, akik az általános iskolából elsősként bekerülnek a szegedi kísérleti gimnáziumba. Nemcsak azok a tanulók rugaszkodtak neki a feladatok megoldásának, akik először érettségiznek: 34 olyan fiatal is beült a tantermekbe, akik javítani szeretnének korábbi eredményükön, és nincsenek tanulói jogviszonyban. „Tizenhat éve érettségiztem, akkor hármasra írtam a matekot, ami kevés ahhoz, hogy felvételt nyerjek a környezetmérnöki karra. Erős négyesért jöttem, azt hiszem, ennyi év után is teljesíteni tudom a célkitűzésem” – árulta el a munkahelyére hivatkozva a neve elhallgatását kérő fiatal.

Jön a kínai nyelv

Egyelőre még egyetlen radnótis diák sem érettségizik a következő napok valamelyikén kínaiból, de ennek is eljöhet hamarosan az ideje, hiszen a szeptembertől egyedülállóan Szegeden második nyelvként választható lesz a kínai nyelv tanulása. Az ELTE Konfuciusz Intézete ugyanis néhány középiskolában kísérleti jelleggel lehetővé teszi a kínai tanítását magyar diákok számára. A nyelvtanuláshoz – mint az igazgatótól megtudtuk – ingyen biztosítják a könyveket, és a tanárokat is fizetik. „Olyan kínai anyanyelvű tanárok oktatnak majd az intézményben, akik magyarul alig beszélnek. Azt hiszem, érdekes és izgalmas képzést indítunk el. Biztos vagyok benne, hogy nagy lesz az érdeklődés, hiszen az idén kísérletképpen létrehoztuk a kínai szakkörünket, amire jelenleg 76-an járnak” – említette kuriózumként az igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.