Közélet

M43: megegyezés születhet az alvállalkozókkal

M43: megegyezés születhet az alvállalkozókkal

2010. május 14., péntek
M43: megegyezés születhet az alvállalkozókkal

Előrelépés történt az épülő M43-as autópálya körül kialakult botrányos helyzetben. Mint portálunk is beszámolt róla, a kifizetetlen alvállalkozók csütörtökön délben megbontották az épülő pályát, ugyanis milliárdos nagyságrendű immár kintlévőségeik nagysága. Pénteken kaptuk a hírt, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) közvetítésével megállapodás születhet a Tisza M-43 Konzorcium alvállalkozói követelésekről.

A mintegy 20 károsult alvállalkozót képviselő

Temesvári Zoltán

ügyvéd portálunknak elmondta, hogy ma délelőtt egyeztetések zajlottak, melyen újabb határidőről állapodtak meg a felek. Kedden délután három óráig kell, hogy megszülessen egy olyan megállapodás, mely rendezi az alvállalkozói követeléseket. A Szeviép Zrt. igazgatója,

Szabó László

a SZEGEDma.hu kérdésére elmondta, hogy nekik is céljuk a helyzet rendezése, a jövő hét elején tárgyalóasztalhoz ülnek az alvállalkozókat képviselő ügyvéddel is. „A munkák egy része ki van fizetve, a fennálló követelések nagy része a NIF által elrendelt pótmunkákból adódnak, továbbá abból, hogy a banki hitelkeret szűkült” – mondta el Szabó László. Az igazgató hangsúlyozta, hogy ők is a helyzet rendezését szeretnék. Azt, hogy a NIF a szerződéstől való elállást is kilátásba helyezte, Szabó szerint nem segíti ezt elő. A NIF közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyben szerepel, hogy pénteken egyeztettek a Tisza M-43 Konzorcium két tagjával, a Sedesa S.A.-val és a Hídépítő Zrt.-vel, valamint az alvállalkozókkal, mely során az a megállapodás született, hogy a konzorcium tagjai nyilatkoznak a követelések megvásárlásának módjáról és idejéről. Az alvállalkozói követelések megvásárlását Temesvári Zoltán ügyvéd ajánlotta még a múlt heti egyeztetésen. Mint portálunknak elmondta, „nem az volt a szerződés eszmeisége és az unió célja sem, hogy olyan beruházást támogasson, melyben a vállalkozókat nem fizetik ki”. A NIF Zrt. a kivitelező konzorcium felé fennálló fizetési kötelezettségeit szerződés szerint teljesíti, ugyanakkor kiemelten fontosnak tartja azt is, hogy a kivitelezésben részt vevő alvállalkozók kifizetése is szabályszerűen megtörténjen, így a Szeviép Zrt. csődvédelmi eljárása nyomán kialakult helyzet megoldását is a rendelkezésére álló eszközökkel igyekszik elősegíteni. A beruházó ezért a mai napon közös egyeztetést folytatott a kivitelező konzorcium tagjaival és az alvállalkozókkal. Az alvállalkozók kérésének megfelelően az a megállapodás született, hogy a Sedesa S.A. és a Hídépítő Zrt. kedden közös nyilatkozatot juttatnak el a megrendelő NIF Zrt.-hez, mely tartalmazni fogja az alvállalkozói – a NIF Zrt. és a mérnök által elfogadott és leigazolt teljesítésre vonatkozó – követelések megvásárlásának módját és idejét, valamint rögzítésre kerülnek az erre vonatkozó garanciák és az ajánlás a teljes követelés állomány összegének maximumára. A kivitelezők vállalása a Szeviép Zrt. tulajdonában álló társaságokra nem vonatkozik. A Sedesa S.A. és a Hídépítő Zrt. kedden közös írásbeli nyilatkozatot juttatnak el a megrendelő NIF Zrt.-hez, melyet haladéktalanul továbbítunk az alvállalkozók képviselőjének - áll a NIF sajtóközleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.