Gazdaság

Klímaturné a TIK előtt + PANORÁMA

Klímaturné a TIK előtt + PANORÁMA

2010. május 5., szerda
Klímaturné a TIK előtt + PANORÁMA
A klímaturné szegedi állomását a Tanulmányi és Információs Központ előtt építette fel a WWF, a Természetvédelmi Világalap alapítványa. Az érdeklődők kipróbálhattak „áramtermelő” kerékpárt, láthattak napkollektorokat, napelemeket és szélkereket. Tanácsokat kaphattak az energiatakarékos életmódhoz. A Tanulmányi és Információs Központ és a WWF Klímaturné címmel közös rendezvényt szervezett, melynek célja, hogy tudatosítsák az emberekben a klímaváltozás várható hatásait. A szervezők a bemutatóval szerették volna cselekvésre buzdítani az embereket, praktikus, otthon is egyszerűen megvalósítható ötletek adni az érdeklődőknek. „Egyszerű lépések megtételével is jelentősen hozzájárulhatunk az éghajlatváltozás negatív hatásainak mérsékléséhez” – mondta Szvitek Tamás projektasszisztens. A TIK előtt délután 4 óráig látható a napelemekkel felszerelt bemutató teherautó, melynek oldalára éghajlatváltozással kapcsolatos kisfilmeket vetítenek. Ki lehet próbálni az „áramtermelő kerékpárt”, amely háztartási eszközeink energiafogyasztását szemlélteti. Bemutatják a szélkerekek, a napkollektorok, és a napelemek működési elvét. Aki ellátogat a TIK-be, a WWF felfújható panda klímasátrához, sok más érdekesség mellett megtudhatja, hogyan lehet otthona energiatakarékos, tanácsokat kérhet lakása, háza fűtésének korszerűsítéséről, megismerheti a napkollektor működését, információkat szerezhet az éghajlatváltozás hatásairól. „A játékos kedvűek kvízt tölthetnek ki, értékes nyereményekért. A klímaturné szemléltető eszközei nem csak információt, hanem szórakozást is nyújtanak, sőt a látogatók még fizikai állóképességüket is próbára tehetik” – hallottuk Szvitek Tamástól. Hozzátette: olyan megoldásokat szeretnének bemutatni, melyek nem csupán a környezetet kímélik, de az energiamegtakarításból fakadóan a pénztárcákat is. Sokszor nem is gondolnánk, hogy elég egy kis odafigyelés ahhoz, hogy energiaszámlánkat csökkentsük. Míg máskor érdemes belevágni egy nagyobb beruházásba a hosszabbtávú, de biztos megtérülés érdekében.

Az energia és a fogyasztás

Évente a magyar háztartások összesen több mint ezer milliárd forintot költenek energiára és vízre. Ez az összeg csak emelkedni fog a világpiaci árak növekedésével. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy átlagosan a magyarok jövedelmük 15 százalékát költik közvetlen az energiafogyasztás megfizetésére. Az kijelenthető, valamennyi lakásban lehetőség van akár beruházások nélkül is csökkenteni az energiafogyasztást csak oda kell figyelni a számítógép, a televízió kikapcsolására, a praktikus fűtésre. Az sem mellékes, hogy milyen hűtőgépet, fagyasztót, mosógépet, számítástechnikai eszközöket vásárolunk. Ezek a háztartások legnagyobb energiafogyasztói. Ha például 1-2 fokkal csökkentjük lakásunk melegét, akkor éves szinten 140 köbméter földgázt spórolunk meg. Ha nem kádban fürdünk, hanem csak tusolunk, akkor vízszámlánkat több tízezer literrel csökkenthetjük – tudtuk meg a klímaturnén. WWF klímakamion az SZTE TIK épülete előtt in Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.