//

Kétszázötven literes hordóból mérik a Szeged Cuvée-t

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Az idén először tíznapos lesz a szegedi borfesztivál. Száz pavilonban mérik majd a finom nedűket, amelyeket a legkiválóbb magyar pincékből hoznak a Széchenyi térre. A Szeged Cuvée-t 250 literes hordóban házasították és a borünnep idején kóstolható.

„A borfesztivál szabad helyei idén is rekord gyorsasággal elkeltek, így több mint 100 helyen kóstolhatnak majd bort a kilátogatók május 14. és 23. között” – tudtuk meg Szélpál Gábortól, a szervező Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatójától. A borászok mellett vendéglátósok, sajt-, pálinka-, lepény-, lángos- és édességárusok gondoskodnak a változatosságról.
Újdonság, hogy Széchenyi téren és most először igazi szegedi bort is kóstolhatnak a vendégek Újvári Mihály standján. A 71 éves kiskundorozsmai gazda jelenleg hét hektáron termel minőségi szőlőt, borválasztékában megtalálható a cserszegi fűszeres, a rajnai rizling a kékfrankos és a zweigelt.
A tíznapos borünnep alkalmából Újvári Mihály elkészítette a Szeged Cuvée-t. A házasításban 45-45 százalék cserszegi fűszeres és rajnai rizling, 9 százalék Zala gyöngye és 1 százalék ezerfürtű van. A bort – amelyet a borfesztivál előtti héten vernek csapra a szervezők – 250 literes hordóba töltötték, amire a borász Szeged címerét faragtatta.
„A hazai borfesztiválok közül a leglátogatottabb a szegedi borünnep. Azért dolgozunk legtöbben borászok, hogy végre hazánkban is legyen borkultúra. A szegedi fesztivál ennek megvalósulásában jó útmutató, hiszen a Széchenyi téren igazán kiváló borokat lehet fogyasztani két héten keresztül” – mondta Somodi Sándor borász. Az elismert, borászattal negyven éve foglalkozó ásotthalmi gazda hozzátette: a Kárpát-medencében 1100 éve ismerik a szőlőtermesztés és borkészítés fortélyait, mégis az látszik Magyarországon is, mintha a csak egy-kétszáz éves múlttal rendelkező ausztrál vagy új világ borászai előttünk járnának ebben a tudományban.
A XVI. Szegedi Borfesztiválon három színpadon 80 program gondoskodik a jó hangulatról, a dzsessz és a táncházak mellett idén is lesznek vetítések Szeged régmúltjából és jelenéből.
Újdonság, hogy a Dugonics téri helyszín is tíz napon keresztül várja a vendégeket, ugyanis a megszokott színpadi programok mellett itt kap helyet május 20-23. között a hagyományos, magyar élelmiszereket felvonultató gasztronómiai udvar. A szomszédos Árpád térre a Cseh Napok programsorozata költözik, mely immár harmadik éve mutatja be hazánkban Csehország gasztronómiáját, kultúráját és turisztikai látványosságait.
A Dugonics téren helyet kap az I. Szeged-Szabadka Gyermekszínházi Fesztivál is, mely hat napon keresztül várja produkcióival az érdeklődőket. Május 22-23. a XI. Szegedi Hídivásár hétvégéje, ahol hazai kézművesek, gólyalábasok, komédiások töltik meg a Belvárosi hidat és a Híd utcát. A Hídivásár nyitónapján nem csak a hídon érdemes nézelődni, hiszen a Tiszán a Szeged – Cambridge Regatta evezősei mérkőznek majd egymással.


Borfesztivál in Szeged

Default thumbnail
Előző sztori

A Fatima Házból nem lesz diákszálló

Default thumbnail
Következő sztori

SZIN: a Europe, a Sugababes, a Scooter és Chicane is fellép

Legutóbbi hasonló cikkek