/

Kalmár: Rendet kell tenni az építőiparban

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Kifizetetlen, pénzüket követelő alvállalkozókkal az építőiparban többször találkozhatunk, portálunk is több esetről beszámolt. Kalmár Ferenc KDNP-s országgyűlési képviselő szerint jogszabályi szinten kell rendet tenni az ágazatban, hogy ne lehessen kihasználni a jogi keret nyújtotta kiskapukat, melynek eredményeként a ténylegesen munkát végzők nem jutnak hozzá pénzükhöz.

„Habár a közvélemény könnyen összemoshatja, három különböző beruházás zajlott a közelmúltban Szegeden” – hangsúlyozta Kalmár Ferenc KDNP-s országgyűlési és önkormányzati képviselő pénteki sajtótájékoztatóján. Külön forrásból zajlott a plébánia, a Ligetfürdő és a hotel építése, illetve rekonstrukciója.
A Szegedi Civil Fórumot alkalmi munkások keresték fel a fürdőberuházás kapcsán, akik több mint egy éve nem kapták meg a munkabérüket. „A közvélemény gyakran mondja, hogy a romák nem szeretnek dolgozni. Ha dolgoznak, akkor ki kellene őket tisztességesen fizetni” – hangsúlyozta Németh János. A civil fórum vezetője elmondta, hogy megpróbáltak utánajárni az ügynek, de az alvállalkozói láncolatot nem tudták felderíteni, és nem is feladatuk. Ezért fordultak a térség országgyűlési képviselőihez, Nógrádi Zoltánhoz és Kalmár Ferenchez, akiknek a segítségét kérik. „A részben uniós forrásokból megvalósuló beruházásoknál eltűnt pénzek hazánk jó hírnevét is sértik” – hangsúlyozta a civil fórumot vezető Németh, aki szerint rendet kell tenni az építőiparban.

Alvállalkozó-rengeteg

Ahogy már 2009 novemberében a katolikus plébánia építése kapcsán írtuk, sok bába közt elvész a gyerek. Az egyik alvállalkozó, Bellér János állt akkor nyilvánosság elé. Az 1992-ben alapított Szegedi Épületlakatos Kkt. vezetője a paplak építésén dolgozott, elvégzett munkájáért a vállalkozói díjat a megbízó Thébau Kft. nem fizette ki.
Később kiderült, hogy a Thébau fölött van a Főnix-Bau Kft., akiket a Sky-Builder Építőipari Zrt. bízott meg. Bellér János számára érthetetlen, hogy egy 113 millió forintos beruházásnak miért van három generál kivitelezője. Érdekes adalék továbbá, hogy a Főnix-Baut pont azon a napon hozták létre, amikor megállapodást kötött a Sky-Builderrel.
A számlák benyújtása után ígérgetések sora következett, végül 12 alvállalkozóval megállapodás született tavaly decemberben. Bellér János elmondta, hogy átlagosan a pénzük 40%-ához jutottak hozzá. Az eset kapcsán Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója portálunknak elmondta, hogy Bellér jól számolt, de természetesen nem lát bele minden iratba. Összességében elmondható, hogy átlagosan pénzük feléhez jutott hozzá a 12 alvállalkozó. „A Főnix gazdálkodásánál finoman szólva nagyon komoly gondok voltak, így a céggel szerződött alvállalkozók kifizetésénél valóban problémák merültek fel. Mi kifizettük a Sky-Buildert, ők pedig szinte teljes egészében a Főnixet” – mondta el portálunknak a vezérigazgató. Az ügy rendezését hátráltatta az is Hülvely szerint, hogy az alvállalkozók nem egyből, hanem több hónappal később szóltak, hogy nem kapták meg pénzüket. Ezért is tartott hónapokig amíg megszületett a végső megállapodás.

Hülvely: egyeztetés szükséges

Hülvely nehezményezi azt, hogy a Szegedi Civil Fórumtól őket nem keresték meg semmilyen kérdéssel, és tudomása szerint a beruházás fővállalkozóját sem. „Az ügyek tisztázásához ez szerintem szükséges” – hangsúlyozta a vezérigazgató, aki még a sajtótájékoztató előtt felkereste Kalmár Ferencet. „A Ligetfürdővel nem volt és nem is lesz probléma. Nem igaz, amit legutóbb állított a Szegedi Civil Fórum, hogy 150 millió forintot nem fizettek ki az alvállalkozóknak” – szögezte le.
A Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója portálunknak elmondta, hogy a Forrásnál aktuális számlák vannak, lejárt követelés nincs, továbbá hangsúlyozta azt is, hogy mindenki ki lesz fizetve.
Kalmár Ferenc a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a parlamentben Varga Mihállyal és Matolcsy Györggyel kíván egyeztetni az építőiparban kialakult helyzetről. Meggyőződése, hogy jogszabály-változtatásra lesz szükség, hogy a jövőben elkerülhető legyen az, hogy a ténylegesen munkát végző alvállalkozók nem jutnak pénzükhöz.

Default thumbnail
Előző sztori

Századvég: sosem látott népszerűségnek örvend Orbán Viktor

Default thumbnail
Következő sztori

Szombat-vasárnap: Dömötör-díj és Gyermeknap

Legutóbbi hasonló cikkek