Írjon nekünk

Közélet

Első fokon nyertek a kézbesítők a postával szemben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Megszületett az elsőfokú ítélet az elbocsátott postás dolgozók perében. A bíróság jogellenesnek mondta ki a sztrájkoló kézbesítők azonnali elbocsátását, mivel szakszervezeti tisztségviselőket nem rúghatnak ki sztrájk miatt.

A Kézbesítők Szakszervezetének felhívására 2009. december 22-én mintegy 150, december 23-án pedig 100 kézbesítő nem vette fel a munkát annak ellenére, hogy a munkáltató több alkalommal is felhívta figyelmet a sztrájk jogalap nélküliségére. Ezt követően a Fővárosi Munkaügyi Bíróság december 28-án kelt végzésében jogellenesnek ítélte a Kézbesítők Szakszervezete által megtartott munkabeszüntetést. Ezt követően a Magyar Posta Zrt. több sztrájkoló kézbesítőtől azonnali hatállyal megvált.

A közelmúltban elbocsátott postások a Szeged 1-es posta főbejáratánál tartottak sajtótájékoztatót.
A postásokat képviselő Lédeczy Lambert, a Kézbesítők Érdekvédelmi Szakszervezetének (KÉSZ) alelnöke elmondta, reméli, hogy az azonnali elbocsátáshoz hasonlóan a jogerős bírói döntést követően azonnal vissza is veszik az érintett dolgozókat. Szegeden egyébként nyolc, Csongrádon pedig két főt érintett az elbocsátás Csongrád megyében. A postának 15 napja van a fellebbezésre, amennyiben ezzel nem kíván élni, akkor május 15-tel jogerőre emelkedik a döntés.
A megyében elbocsátott tíz dolgozóból egyébként nyolcan térnének vissza munkahelyükre, egy szegedi és egy csongrádi kézbesítő pedig kártérítést kér majd. Az alelnök megemlítette, már most hallani olyan híreket, hogy ha a bírósági döntés végül az elbocsátott kézbesítők visszahelyezésére kötelezi a postát, a cég rövid úton igyekszik majd újra és véglegesen megszabadulni tőlük.

A szakszervezetek törvény által biztosított joga a sztrájk, így a munkabeszüntetésben való részvételért senkit nem érhet hátrány vagy megkülönböztetés – tette hozzá Sonkoly László szakszervezeti ügyvivő.

Lédeczy érthetetlennek tartotta, hogy az elbocsátott kézbesítők ügyében a Magyar Posta külső jogász céget bízott meg. “Ha a posta saját jogi képviselői alkalmatlanok a feladatuk elvégzésére, miért nem bocsátja el őket a zrt.?” – tette fel a kérdést.

A sajtótájékoztatón részt vett Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő (Fidesz), aki úgy fogalmazott, bízik benne, hogy a jövőre nézve az állami vállalatok viselkedése szempontjából példaértékű bírósági döntés született. A szintén jelen lévő Bodó Imre országgyűlési képviselő (Fidesz) megköszönte a postásoknak, hogy felvállalták az igazukat, és kiálltak érdekeik mellett. Hozzátette: köszöni a bíróságnak is, hogy igazságos döntést hozott, és reméli, ezután is megvédik a munkavállalókat.

Közélet

Hiába figyelmeztetik a vendégeket, sokan továbbra is etetik a galambokat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Fennáll a veszély, hogy tartósan a Virág cukrászdához szoknak a galambok.

Tovább olvasom

Hírzóna

Költségvetési rendeletet alkot a megyei közgyűlés

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A trianoni békediktátum 100. évfordulóján az egykori  Csanád megye nevével egészül ki a megye elnevezése.

Tovább olvasom

Közélet

Elkezdődött a Szőke Tisza roncsainak kiemelése Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A hajó várhatóan péntekre kerül a szárazföldre.

Tovább olvasom

Aktuál