Blazovich László történész kapta az idén Szeged díszpolgári címét

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeged napja alkalmából Blazovich László Széchényi Ferenc-díjas történész vehette át a város díszpolgári címét pénteken a csongrádi megyeszékhely díszközgyűlésén.

A közgyűlés ünnepi ülésén – amely rendhagyó módon a szabadban, a Széchenyi téren kezdődött, de az eleredő eső miatt a polgármesteri hivatal dísztermében folytatódott – Botka László (MSZP) polgármester bejelentette, hogy az őszi önkormányzati választásokon ismét elindul a városvezetői posztért, s addig szolgálja Szegedet, míg az ott lakók igényt tartanak a munkájára.
Blazovich László történész 1980-tól nyugdíjazásig, 2008-ig a Csongrád Megyei Levéltár igazgatója volt, oktatói és kutatói munkája mellett számtalan kiadvány szerzője, ezek közül Szeged rövid története című műve Az év könyve elismerést kapta meg 2006-ban.
Pro Urbe-díjjal Benedek György professzort, a Szegedi Tudományegyetem orvosi karának leköszönő orvoskari dékánját, valamint Kondé Lajost, a Fogadalmi templom plébánosát tüntették ki.
Szegedért emlékéremmel ismerték el Szammer István, a megyei napilapot, az idén százéves Délmagyarországot kiadó Lapcom Kft. ügyvezető igazgatója, Takó Tivadar nyugalmazott pedagógus, Dombi József fizikus, Rácz Tibor színművész, valamint Kártyikné Benke Etka, az Etka-jóga létrehozójának tevékenységét.
Szeged nemzetközi kapcsolatainak fejlesztéséért részesült elismerésben Farkas András utazásszervező, valamint Tóth Imre, aki a környezetvédelem és a Tisza forrásvidékének kutatása terén végzett jelentős munkát.
Szeged napját azért május 21-én ünneplik, mert a település 1719-ben a Bécs melletti Laxenburgban “a királyi jóakarat és kegyelem kitetsző tanúsága- és jutalmaként” ekkor nyerte el a szabad királyi város rangot, de nem először: a címet első alkalommal a tatárjárás után, 1247-ben IV. Béla adományozta a városnak.

Default thumbnail
Előző sztori

Szombat – vasárnap: Hídivásár és Pünkösd vasárnap

Következő sztori

Szobrot állítottak a városalapító IV. Bélának Szegeden

Legutóbbi hasonló cikkek