Közélet

Hősök Napja: a magyar hősök emléke kötelez

Hősök Napja: a magyar hősök emléke kötelez

2010. május 30., vasárnap
Hősök Napja: a magyar hősök emléke kötelez
A Honvéd Hagyományőrző Egyesület Maschek Rudolf vezette Csongrád megyei területi csoportja hosszú évek óta lelkesen és lelkiismeretesen ápolja a huszadik századi világháborúkban elesett magyar hősök emlékét. Vasárnap a Hősök Napja alkalmából szervezett megemlékezést és koszorúzást a szervezet a szegedi Hősök kapujánál.

Az eseményen

Miklós Péter

történész, portálunk munkatársa (a Kereszténydemokrata Néppárt szegedi szervezetének ügyvezető alelnöke, a Fidesz kulturális tagozatának Csongrád megyei elnöke) mondott ünnepi beszédet. A Hősök Napjának méltó megünneplését az 1917. évi VIII. törvény rendelte el, amely előírta, hogy minden településen emlékművet emeljenek és május utolsó vasárnapján emlékünnepséget tartsanak a haza védelmében az első világháború során elesett honvédek tiszteletére. A két világháború között mind a hősi emlékműveket ápolták és gondozták, mind a Hősök Napját megtartották. A kommunista diktatúra évtizedeiben azonban az emlékművek állapota leromlott, a május utolsó vasárnapjának tartott megemlékezések pedig elmaradtak – mondta Miklós Péter történész. Emlékező beszédében Miklós Péter kifejtette: szimbolikus, hogy az államszocializmus időszakában nem ápolták a háborúban elesettek emlékét, hiszen az egészséges nemzeti öntudat nem volt része a Rákosi- és a Kádár-korszak hivatalos ideológiájának. Elmondta, hogy az 1920-as trianoni békediktátum után a szomszéd államok területére került magyarság körében – politikai okokból – nem alakulhatott ki a háborús hősök nyilvános kultusza. „Ezekben a napokban megvan az esélye annak, hogy határainkon innen és túl minden magyar – immár, ha akarja, magyar állampolgárként – büszkén és szabadon emlékezhessen a magyar szabadságért és függetlenségért, a magyar haza védelmében egykor elesett honfitársaira” – fogalmazott a történész. „Soha többé nem szabad előfordulnia annak, hogy Magyarországon politikai csoportok tiltsák a szabad megemlékezést a magyar hősökről – ahogy tették a kommunista diktatúra idején, és annak sem, hogy vitassák a magyar nemzet egységét – ahogy ez előfordult még elmúlt években is. Legyünk büszkénk magyar nemzeti értékeinkre és hagyományainkra – a hazáért életüket adó hősök emléke is erre kötelez minket” – zárta beszédét Miklós Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.