Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Bodó Imre online: Az MSZP nem tud emelt fővel veszíteni

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/online.jpg

Megjelent:

Bodó Imre, a szegedi 1-es számú választókerület Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje 8.45-től 9.45-ig válaszolt a szerkesztőség és az olvasók által feltett kérdésekre. Köszönjük kedves olvasóinknak, hogy mind a kommentekben, mind e-mailekben számos kérdést küldtek be, vendégeink igyekeznek minél többre felelni.

A parlamenti választás április 25-i második fordulója előtt a másik szegedi internetes újság, a delmagyar.hu online interjút közölt a még érintett három Csongrád megyei körzet MSZP-s, illetve jobbikos képviselőjelöltjével. A SZEGEDma.hu megkereste a Fidesz-KDNP politikusait, s online interjúra hívta őket a pénteki napra. A makói körzetben induló Mágori Józsefné, valamint a szegedi 1-es és 3-as választókerület Fidesz-KDNP-s jelöltje, Bodó Imre és Bohács Zsolt vállalta is az online interjút a polgári portálon, így pénteken 8.45 és 11.45 között, a tervek szerint egy-egy órában válaszolnak Önöknek.

A sort Bodó Imre indítja 8.45-kor. Mindenkinek 4+1 (bónusz) szerkesztőségi kérdésre kell felelnie az olvasói levelek előtt.

Milyennek ítélte meg az elmúlt két hét kampányát? Hogyan igyekezett megszólítani választóit a két forduló között? Lát-e még tartalékokat, s ha igen, hol?

A kampány kulturált keretek között indult, jómagam a lépcsőházi bejárásokkal kezdtem, 826 lépcsőházat jártam be a két hónap alatt, míg az ajánlószelvény-gyűjtés történt, úgy érzet, olyan kampány alakult ki, amely valóban méltó Magyarországhoz. De aztán be kellett látnom az első forduló után, hogy a szocialisták a súlyos vereség után elővettek minden eszközt, úgy gondolják, hogy a törvényen felül állnak, mint ezt az elmúlt nyolc év kormányzásában is láttuk. Illegális terítést végeztek tegnap a vk-emben, nevemmel, fényképemmel terjesztettek szóróanyagot, mellyel azt sugallták, hogy már nem is kell elmenni szavazni, hiszen területi képviselő vagyok. Feljelentést tettem a városi rendőrkapitányságon, a rendőrök azonnal eljártak, elfogták a terítőket, az éjszaka megtörténtek a kihallgatások, ismeri a rendőrség a terítő céget. Ma reggel értesíttek, hogy Újszentivánon is elindították a terítést, szintén a rendőrséghez fordultunk.
Nagyon durvára sikerült a kampány vége, a szocialisták nem tudnak emelt fővel veszíteni, ezért szégyellhetik magukat.

Mi a véleménye arról, hogy az MSZP azzal igyekezett meggyőzni a lakosságot: április 11-én eldőlt az országos kormányzás kérdése, így a második forduló csak az adott település(ek) jövőjéről szól?

Nyakatekert gondolkodásmód, amit a helyi szocialisták képviselnek. 2006-ban a helyi szocialisták azzal kampányoltak, hogy a helyi képviselők pártállása kormánypárti legyen, mert így több segítséget tudnak a saját térségüknek nyújtani – most ennek az ellenkezőjét állítják.
Az a véleményem, hogy a Szegeden és környékén élőknek nem lehet mindegy, hogy egy erős felhatalmazással dolgozó kormányt bíznak-e meg Magyarország vezetésére, a problémára való kiút megoldására, ehhez még az állva maradt két képviselő helyet is kormánypárti politikusnak kell betölteni. Hiszem azt, hogy minél erősebb felhatalmazással vág neki a rendteremtésnek a kormány, annál gyorsabb és hatékonyabb lesz a kilábalás, gondolok itt elsősorban az elszámoltatásra, a gazdaság újraindítására, a munkahelyek megőrzésére, újak teremtésére, a családok, a gyermekek, idősek védelmére, és a határon túli magyar-magyar kapcsolatokra.

Milyen szerepre készül az Országgyűlésben, mely szakterületeken szeretne munkát vállalni?

Az elmúlt két évben a magyar parlament mezőgazdasági bizottságában dolgozhattam, rendkívül érdekes terület és igyekeztem a tudásom legjavát adni a bizottsági munkában, ezért a következő parlamenti ciklusban ebben a bizottságban szívesen dolgoznék tovább. A másik, hozzá közel áll terület az önkormányzatiság, 1994 óta, immáron 16 éve vezetek önkormányzatot, ismerem a legalsóbb szinttől a legfelsőig az önkormányzati rendszer teljes vertikumát, ebben a bizottságban is úgy érzem, tudnám hasznosítani az elmúlt időszak tapasztalatait. Összességében szeretnék nagyon hasznos tagja lenni a megalakuló Fidesz-frakciónak. Mindent elkövetek azért, hogy a választókerületemben – amelyhez négy település: Deszk, Kübekháza, Újszentiván, Tiszasziget, valamint Szeged egyharmada, mint Szőreg, Újszeged, Felsőváros és Tarján – élő emberek minél többet érzékelhessenek munkám eredményéből.

Egyéni képviselői megválasztása esetén melyek azok a legfontosabb feladatok, melyeket meg szeretne oldani körzetének fejlesztése érdekében?

Az egyéni választókerületem négy településből, illetve Szőregből és Felsőváros-Tarjánból áll, ebből jól látszik, hogy megjelenik benne a lakótelepi rész, a kertvárosi, újszegedi rész, és a vidék, a falusias környezet. Egyformán ezeken a területeken legnagyobb gond a munkanélküliség, amelyet gyorsan apró intézkedésekkel is lehet csökkenteni. Például a vidéken vagy Szeged bizonyos városrészein élők ma saját élelmiszerszükségleteiket sem tudják megtermelni, holott módjuk és szükségük lenne rá, ennek az az oka, hogy ebben a multikulturális világban belenevelték az embereket a nagy bevásárlóközpontokban való beszerzésekre, amelyekben a kapható élelmiszerek bizonytalan eredetűek. A segélyek nem hatékony alkalmazásával kiölték az emberekből a munkaszeretet, tiszteletet a munka iránt. Engedni kell a vidéken élőknek, hogy termeljenek, segíteni kell a kispiacra termelő családi gazdaságokat, nem szabad megsérteni a tevékenységüket a piacok olyan átrendezésével, amely a vidéki őstermelőket kiszorítja az értékesítési láncból, és ha a termelések beindulnak, mivel mi egy agrárország vagyunk, kormányzati segítséggel újra kell éleszteni a mezőgazdasági termelésre építkező feldolgozó ipart: konzerv, hús, tej, zöldségfélék, gyümölcs.

Családanya és szakács „nicknevű” kedves olvasóink kérdéseit tolmácsoljuk: Hogyan viselte a családjuk a kampányt? Mi a kedvenc ételük?

1994 óta nagyon sok kampányban vettem részt, ez volt az elmúlt az időszak legalattomosabb, legdurvább kampánya, nagyon elfáradtam. A családom előtt le a kalappal, mert az ő támogatásuk és segítségük nélkül a munkámat csak jóval kisebb hatékonysággal tudnám végezni, köszönöm nekik, hogy elviselték az elmúlt időszak rengeteg mellékhatását. Sok kedvenc ételem van, nem vagyok válogatós, de ha választanom kell, akkor egy nagyon jó tiszai halászlét eszem, előtte természetesen haltepertő hagymakarikával, végezetül pedig egy harcsapaprikás sok nokedlival – ez egy nagyon fejedelmi és minőségi ételkompozíció, és még a szervezetet sem terheli.

Nagy István
Tisztelt Bodó Imre! Tudatos volt az, hogy a kampányban kevesebbet foglalkozott Újszegeddel? Mintha kicsit elhanyagolta volna ezt a városrészt.

Kedves kérdezőnek azt tudom válaszolni, hogy én nem így éreztem, mert az Újszegedet átszelő nagyfeszültség ügyében léptem fel, amely sok száz család érdekét sérti, ingatlanát elértékteleníti. Ebben az ügyben az elmúlt nyolc évben elmozdulás nem történt. Én néhány hét alatt el tudtam érni az áramszolgáltató vezetőivel, hogy a tervezett 120 kilovoltos emelésből nem lesz semmi, a mostani 20 marad, és felajánlotta az áramszolgáltató, hogy a választásokat követően már egy új politikai és kormányzati struktúrához igazodva minden segítséget megad – és kéri is a segítséget, hiszen több mint 3 milliárd forintos beruházás -, hogy ezt a légkábelt földkábellel helyettesíthessék.
Újszegeden a járdák állapota nem illik ehhez a városrészhez, sok helyen hiányzik is a járda. Saját sikeremnek könyvelem el – hiszen sokszor nyilatkoztam erről -, hogy a jelen városvezetés ezévi költségvetésében létrehozott egy szerény alapot, amely a gigantikus beruházások helyett előirányozza a járdaépítési projektet is.

Péter48
Bodó Úr, hallottam róla, hogy végigjárta a lépcsőházakat. Kíváncsi lennék, hány helyre engedték be, hiszen nem könnyű bejutni ma már a tömbházakba. Hány lakó jött le ilyenkor, hogyan szervezte ezeket a találkozókat, s miről beszélgettek? Vagy csak a fideszesek jöttek le?

826 lépcsőház van a választókerületemben, természetesen nem vittem magammal 826 darab kulcsot, a lépcsőházi beszélgetéseket előre meghirdettük, amelyre az ott élők – amit utólag is köszönök – pártállástól függetlenül lejöttek, és vagy épp a lépcsőházban, vagy – mivel többször kifogtam jó időt – lépcsőházak előtt tartottam hosszas beszélgetéseket a panelházak jövőjéről. Az itt élő emberektől tudom azt, hogy a felújítások nem hozták meg az elvárt megtakarításokat, ennek oka, hogy a távfűtő nem tudja a már felújított házakat szakaszolni, ezért ezek az épületek túlfűtötté válnak, és a lakók a meleget kiengedik az ablakon. Így közel azonos számlákat fizetnek, mint a felújítás előtt, a beruházás költségei pedig teherként jelennek meg. A másik ilyen komoly probléma, hogy a bankok a társasházaknak egyetemleges felelősséget állapítanak meg, ami azt jelenti, hogy bármilyen okból történt nemfizetés esetén, a társasház valamennyi lakója felel a házra felvett tartozásért. szeretném elmondani, hogy a Fidesz folytatni fogja a panelfelújításokat a felmerült problémák azonnal kiküszöbölésével, és olyan pályázatokat fogunk kiírni, amelyben a lakók ezen ingatlanok gépészeti, belső felújítását is meg fogja tudni oldani. Szerintünk megoldható lesz az is, hogy az eddigi 30%-os önerőt a lehető legminimálisabbra csökkentsük, esetleg eltöröljük, ehhez azonban az kell, hogy a mostani, gázturbinákkal működő távhőszolgáltatót a megújuló energiaforrások irányába kell
átalakítani, gondolok itt a termálhőre, napenergiára – ezekre Európában már nagyon sok jó példa van, szakértőink ezeket a programokat már előkészítették, és biztos vagyok abban, hogy a kormányzásunk elején a panelban élők érezni fogják a kormány vigyázó tekintetét.

Szőregi
Fontosnak tartja-e, hogy az Ujhelyi Istvánnal kapcsolatos botrányos ügyekben, kétes üzelmekben mielőbb meginduljon a számonkérés?

Fontosnak tartom.

Logikus
Miért érdemes április 25-én a lakosságnak úgymond a győztesek mellé állni? Miért jó az Szegednek, ha kormánypárti képviselője van? Kósa is szépen építette Debrecent az MSZP-kormány idején.

Azért érdemes és kell a győzteshez állni, mert azzal, ha Szeged vasárnap a még állva maradt két helyen is kormánypárti képviselőt juttat a parlamentbe, ezzel segíti a minél erősebb felhatalmazással megalakuló kormányt, és ebből adódóan egy nagyon erős kormány azokat az intézkedéseket, amelyeket az előző gondolataimban elmondtam, mint például az elszámoltatás, a gazdaság azonnali beindítása, munkahelyteremtés, családok, idősek védelme, ezeket a programokat gyorsan és hatékonyan tudja elindítani. Ebben viszont minden magyar ember – pártállástól függetlenül – érdekelt, ezért hát úgy gondolom, hogy igaz az a gondolatsor, amely úgy szól, minél erősebb kormány, annál hatékonyabb és gyorsabb orvoslása a mindannyiunkat érintő problémáknak. Szeretném kihangsúlyozni, hogy ebben minden Magyarországon élő ember, legyen az bármilyen hitű, vallású, pártállású, egyformán érdekelt.

Miért csúsztatnak?
Bodó Úr! Önök másról sem beszélnek, csak arról, hogy Botka és Ujhelyi tönkretették a várost. Könyörgöm, soha ennyi pénz nem érkezett ide, soha annyi fejlesztés nem történt, mint az elmúlt nyolc évben. Miért nem lehet elismerni az ellenfél érdemeit?

Tisztelt Kérdező, kedves szegedi lakos! Minden olyan fejlesztést és beruházást, amely ésszerű, azt a személyem soha nem kifogásolta, és természetesen ezeket a magam részéről csak elismerő hangon szoktam méltatni. Megjegyzem, hogy a város vezetésének – de nemcsak a szegedinek, hanem minden városvezetésnek – az a megbízatása, hogy a rá bízott intézményrendszert működtesse, a rá bízott település lakóit segítse. Én abban látom Szeged jelen problémáját, hogy azok a fejlesztések és beruházások, amelyekre Ön is gondol, nem munkahelyteremtő vonzattal jöttek létre, hanem látványberuházásként. Az elmúlt nyolc évben bármennyire is tagadják, Szegeden és térségében a munkanélküliség nőtt, a fiataloknak gyakorlatilag menekülniük kell, mert családot alapítani nem tudnak, ami pedig a fejlesztések árát illeti, szeretném figyelmét felhívni arra a tényre, hogy Botka László polgármester úr 2002-ben csődhelyzettel riogatta Szegedet. Ekkor a hitelállomány a 60 milliárdos mérlegfőösszeghez képest alig haladta meg az 5 milliárd forintot, az elmúlt 8 év alatt ezt sikerült megötszörözni. Kedves Kérdező, és tisztelt szegediek, Szeged környékiek, Szeged – bár még sokak előtt nem világos – ugyanúgy járt, mint az országunk. Ezért tisztelettel kérem Önt és valamennyi olvasót, elismerve az eredményeket – bár azok ésszerűségét sok esetben vitatom – gondolják végig gondolataikat.

Első fordulóban közel 64%-os részvétel mellett a választókerületemben 48,7%-os támogatást értem el, a mögöttem lévő két induló Ujhelyi István és Zagyva úr jóval lemaradva a második, illetve a harmadik helyet szerezték meg. Április 25-én vasárnap második forduló lesz vk-ben, kérem valamennyi szavazatával már engem támogató választópolgárt, hogy ismét jöjjön el, és voksával segítse a választókerületben győzelmemet, de egyben arra kérek valamennyi választópolgárt, hogy éljenek választói jogukkal, vegyenek részt a voksoláson, gondolják át, hogy az ország többi településéhez hasonlóan Szeged és térsége is abban érdekelt, hogy közösen mozdítsuk ki kátyúba süllyedt szekerünket. Ezért kérem minden jóérzésű magyar ember támogatását.

Tovább olvasom

Hírzóna

Emléktáblát avatnak Szegeden Petrás Incze János szerzetes tiszteletére

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/online.jpg

Megjelent:

Szerző:

Augusztus 13-án, csütörtökön a szeged-felsővárosi minorita templomban.

Tovább olvasom

Közélet

Körforgalomért tüntetnek Szabó Bálinték

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/online.jpg

Megjelent:

A Mindenki Szegedért Mozgalom vezetője szerint balesetveszélyes az Etelka sor és a Felső Tisza-part kereszteződése.

Tovább olvasom

Balhé

Szaporodnak a bírósági ügyek Botka László körül

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/online.jpg

Megjelent:

Szerző:

Visszaüthet-e Szeged polgármesterére a tény, hogy egyre több munkatársa, kollégája, “harcostársa” kerül bíróságra, bűncselekmények, illetve annak alapos gyanúi miatt? Sőt, voltak, akiket már el is ítéltek. 

Tovább olvasom

Aktuál