Dux László: Április 11-e az utolsó esély a talpra állásra

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Felelősség és kötelesség

no images were found

Dux László, a Professzorok Batthyány Körének országos elnöke, a Szegedi Tudományegyetem orvoskarának professzora úgy vélekedik, minél többen mennek el szavazni április 11-én, annál biztonságosabb, kiegyensúlyozottabb lesz a közösség képviselete.

– Sokat hallunk ezekben a napokban a szavazás jelentőségéről, ön hogyan gondolkodik erről az alkotmányos alapjogról?

– 1954-ben születtem. 36 éves koromig igazi választáson nem vehettem részt. Korosztályom számára a politikai nézetek, jövőképek, tervek, személyes erények nyílt, korrekt versenye, megmérettetése addig csak filmekről, könyvekből lehetett ismerős. Vendégkutatóként az Egyesült Államokban átéltem az 1982-es, 1984-és és az 1988-as választási kampányokat, választásokat. Ezek magával ragadó élményei számomra akkor és azóta is egyértelművé tették, hogy egy választásra jogosult felnőtt embernek kötelessége a közösség ügyeit – legalább négyévenkénti szavazatával – a jó irányba befolyásolni.

– Miért tartja fontosnak, hogy mindenki szavazzon?

– Minél többen mennek el szavazni, annál biztonságosabb, kiegyensúlyozottabb lesz a közösség képviselete, annál megalapozottabban lehet döntéseket hozni és biztosabban számítani lehet azok végrehajtására, a szavazópolgárok támogatására.
A választás joga egyben felelősség is. A hazai és a nemzetközi körülmények, folyamatok reális ismerete, a pillanatnyi érdekek és a következő generációk érdekeinek mérlegelése szintén hozzátartozik a felelősségteljes döntéshez. A politikusok, a sajtó hiteles tájékoztatásának hiányában vagy ami még rosszabb – tudatos félrevezetése által a választópolgárok döntési szabadsága sérül, a választás mint demokratikus intézmény súlyos torzulást szenved, kiüresedik.

– Ön mi alapján teszi ki az ikszet?

– Döntésemet a családi hátterem, neveltetésem által belém rögzült értékrend, az oktató- nevelő, tudományos kutatói, valamint orvosi munkám során szerzett tapasztalatok, a gyermekeim, unokáim, tanítványaim, munkatársaim jövője iránt érzett felelősség alapján szoktam meghozni. Fontosnak tartom, hogy a szavazatommal támogatott egyén és szervezet megfelelő jövőképet nyújtson szűkebb és tágabb közösségeink számára.

– Ön szerint mi az idei választás legfontosabb tétje?

– Az ország az elmúlt nyolc évben iszonyatosan nehéz helyzetbe került. Mindaz az erő, lendület, ami még a szocializmus évtizedeit is átvészelte, elveszett, leépült, visszájára fordult. A világ, benne a környező országok, népek közben hatalmas lendülettel fejlődtek. Az áprilisi választás lehet az utolsó esélyünk, hogy visszatérjünk a korábbi sikeres útra, és behozzuk az elvesztegetett évek okozta lemaradásunkat!

Default thumbnail
Előző sztori

Szegedi labdarúgó-palánták: Kakuszi Ádám, Kiss Árpád, Rózsa Dániel

Következő sztori

Nőként csak „külső kontrollos” lehetek?

Legutóbbi hasonló cikkek