Közélet

Betiltották a Csillagösvényen vetítését Csíkszeredán

Betiltották a Csillagösvényen vetítését Csíkszeredán

2010. április 2., péntek
Betiltották a Csillagösvényen vetítését Csíkszeredán

A csíkszeredai rendőrség betiltotta a Csillagösvényen című film szerda esti vetítését, amelyet a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) csíkszeredai tagszervezete szervezett. A tizennégy részes magyarságtudományi filmsorozat a magyarság történetének, életének kiemelkedő pillanataival foglalkozik a Szent Koronától a Betyárvilágig - adja hírül az Erdély Ma hírportál.

Szőcs Csongor

, a HVIM csíki elnöke elmondta, szerdán reggel a rendőrségre hívatták, ahol nyilatkozatot kellett írnia arról, mit és miért szerveztek, és hogyan zajlott le a film első DVD-jének vetítése, a múlt szerdán. Az elnök megjegyezte, hogy a kérdésekből arra következtetett, hogy az előző vetítésen jelen voltak a rendőrség képviselői is, ugyanakkor hangsúlyozta, szerzői engedélyük van a vetítésre, amely amúgy ingyenes, és az első alkalommal hetven érdeklődő vett részt rajta. A vetítés alkalmával nem hangzottak el beszédek, csupán köszöntötték a résztvevőket és kellemes filmnézést kívántak, magyarázta a szervező. „Azt mondták, hogy a vetítéshez engedélyt kell beszerezni az Országos Filmművészeti Intézettől (Centrul National al Cinematografiei), ellenkező esetben ezer lej büntetést helyeztek kilátásba" – fogalmazott Szőcs Csongor, aki szerint lehetetlen egyetlen nap alatt az engedély megszerezése. A Csillagösvényen tizennégy részéből csak egynek, a Halálra ítélt zászlóalj címűnek van köze Erdélyhez. A sorozat szerkesztője a jobbikos

Pörzse Sándor

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.