Közélet

Băsescu kirakná a magyarokat a parlamentből

Băsescu kirakná a magyarokat a parlamentből

2010. április 14., szerda
Băsescu kirakná a magyarokat a parlamentből

Traian Băsescu államelnök a B1 televízióadó egyik hétfő esti műsorában azt nyilatkozta, hogy ő a kétpártrendszert támogatná, és a parlamentbe való bejutási küszöböt felemelné 10 százalékra. Băsescu arról is beszélt, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy az általa kezdeményezett népszavazás eredményének érvényt szerezzen, vagyis, hogy Romániának egy maximum 300 fős, egykamarás parlamentje legyen.

Köztudomású, hogy mindkét változtatás megvalósításához az alkotmány módosítása szükséges.

Băsescu

azt mondta, az alkotmány lehetővé teszi, hogy a kormány kezdeményezze az alkotmánymódosítást, amit ha az államfő jóváhagy, akkor azt a parlamentnek napirendre kell tűznie. A parlamenti bejutási küszöb 5 százalékról 10 százalékra való felemelése a magyar képviselet végleges eltávolítását jelentené a parlamentből, ami antidemokratikus és ellentmond a nemzeti kisebbségekre vonatkozó európai normáknak. A Szociáldemokrata Párt támogatná a 10 százalékos küszöb bevezetését, jelentette be az alakulat szóvivője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.