Vélemény

Az idő szorításában

Az idő szorításában

2010. április 29., csütörtök
Az idő szorításában

Orbán Viktor valahogy úgy fogalmazott, hogy forradalom történt a szavazófülkékben (az eredményeket tekintve lelkünk rajta), de a magyar már csak olyan fajta, hogy ott visszhangzik benne ilyenkor a „most, vagy soha” mellett az „itt az idő is”!

Íme végére értünk a választásoknak, de az esélylatolgatásoknak még nincs vége. Immáron nem arról van már szó, ki alakít kormányt, milyen többséggel: az eredmény és a felhatalmazás adott. A kérdés mostantól az, a győztesek miként élnek a lehetőséggel. A kormányalakításig mennek majd a találgatások, kik lesznek a miniszterek, egyáltalán milyen tárcák állnak majd fel, milyen hatáskörrel, személyi összetétellel. És ha mindez kiderül, jöhetnek az alsóbb szintek... Első látásra a helyzet egyszerű: mennek a régiek és jönnek az újak, az eredményesség a hatékonyság - az olcsóbb állam - megteremtése jegyében. Szarkasztikusan megjegyezhetném: így ment ez az utóbbi húsz évben, a feladat megoldása - többnyire – bizony személycserékben, a nomenklatúra leváltásában, az egymást váltó klientúrák pozíciókhoz juttatásában merült ki. Csakhogy most más a helyzet, a győztesek jelenleg hangsúlyozottan nem erre kaptak felhatalmazást. A következő kisebb parlamentbe is már csak a most mandátumot nyert képviselők fele fér majd be, pártállástól függetlenül (aminek mi tiszta szívből őrülhetünk). És akkor (ha minden igaz) nem is említem a soron lévő őszi önkormányzati választásokat: aki jelenleg még nyeregben érzi magát sem biztos, hogy fizetett önkormányzati képviselő maradhat. De nem is ez itt a lényeg. A "politikusok" e szempontból eddig is csupán a jéghegy csúcsát jelentették. Ki ne hallott volna - sokkal jelentősebb költségvetési tételt kitevő - brancsok: családtagok, barátok, üzlettársak pozícióba juttatásáról. Ugyanakkor valahol természetes, hogy ilyenkor bizalmi emberek kerülnek kulcshelyekre! Az ebből fakadó morális probléma azonban most könnyen feloldható! "309 olyan szervezet van az országban, amelyik a központi államigazgatáshoz kapcsolódóan lát el országos hatásköröket, a legváltozatosabb formában: minisztérium, háttérintézmény, hivatal, nonprofit kft., alapítvány, közalapítvány. Őrület! Elég lenne negyven" -

mondotta Kósa Lajos

, nem sokkal a választás első fordulóját megelőzőleg. Nos, ezeket tényleg meg kell akkor szüntetni. Nem arról van szó, hogy kinek mit kellene átadnia, hanem hogy mit kellene teljesen abbahagyni. Ennek érdekében a „közigazgatási joganyag” negyven százalékát hatályon kívül kellene helyezni, mely ráadásul senkinek nem fog hiányozni, miközben mindez egyszerűbbé teszi a polgárok életét... Lesz hát min dolgoznia a "Tisztelt Háznak" a nyári ülésszak alatt (üdülés - ha így lesz - talán csupán augusztus második felében, az alkotmány ünnepe környékén eshet majd latba). Hogy az addig hátralévő idő mire elég? Kiderül. Kívülről nézve szinte semmire, tekintve, hogy (mi, mint királyi többes: „az emberek”, „a nép”) bár elkönyveltük (?), hogy máról-holnapra nem lehet rendszert változtatni, de máról-holnapra élve ez az igény nem fog máról-holnapra eltűnni. Lehet tehát találgatni, esélyt latolgatni az idő szorításában, hogy mi lesz a soros (sorsszerű) lépése a felhatalmazottaknak. Orbán Viktor valahogy úgy fogalmazott, hogy forradalom történt a szavazófülkékben (az eredményeket tekintve lelkünk rajta), de a magyar már csak olyan fajta, hogy ott visszhangzik benne ilyenkor a „most, vagy soha” mellett az „itt az idő is”! Az elmúlt nyolc év időtlenségében elfogyott türelem elvesztésére, innentől mindazok játszani fognak, akik ellenérdekeltek voltak a Fidesz és szövetségesei győzelmében. A „mostnál” nincs küzdelmesebb és könyörtelenebb való.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.