Kultúra

Amerikai katonák szállták meg a Capa-tárlatot + PANORÁMA, HANG, FOTÓK

Amerikai katonák szállták meg a Capa-tárlatot + PANORÁMA, HANG, FOTÓK

2010. április 10., szombat
Amerikai katonák szállták meg a Capa-tárlatot + PANORÁMA, HANG, FOTÓK
Szerte az országból érkeztek „amerikai katonák” a Móra Ferenc Múzeum Capa-tárlatára. Április 10-én, szombaton 10 órától a II. Világháborús Amerikai Katonai Hagyományőrző Egyesület bemutatót és kiállítást rendezett a Kultúrpalotában. Az érdeklődők megismerkedhettek a háborús filmek, s a legendás Robert Capa képei által elhíresült második világháborús amerikai katonák harci eszközeivel. A szombati rendezvényen bemutatásra kerültek a normandiai partraszállásban résztvevő ejtőernyősök, gyalogosok fegyverei, egyenruhái, menetfelszerelései. A Móra-múzeumban április 25-ig megtekinthető Capa-kiállításon a normandiai partraszálláskor készült felbecsülhetetlen értékű felvételekkel is találkozhatnak a látogatók. Akik részt vettek a világháborús katonai hagyományőrző napon, többek között megtudhatták, hogy mekkora súlyú felszerelésekkel ugrottak ki a normandiai éjszakában a 101-es légideszant hadosztály katonái, vagy, hogy miket cipeltek hátizsákjukban a partszakaszokon rohamozó Nagy Vörös Egyes hadosztály bakái. „Nálam a gyűjtőszenvedély egy eredeti katonai dzsip megvásárlásával kezdődött” – mondta el portálunknak Lőrinc Ferenc, a csapat egyik alapítója. „Sok munkával és barátaim segítségével szinte újjá sikerült varázsolnom a járművet, és ekkor értettem meg azt, hogy egy ilyen autóba nem lehet csak úgy, rövidnadrágba beülni. Újságíróként jómagam is több háborúban megfordultam, így természetes volt számomra, hogy a haditudósítói eszközöket, felszereléseket kezdtem el gyűjteni. A Capa-kiállítás méltó helyszín és háttér arra, hogy mi is meg tudjuk mutatni a nagyközönségnek szerény gyűjteményünket.” A II. Világháborús Amerikai Katonai Hagyományőrző Egyesület célja hogy tevékenységükkel emléket állítsanak és tisztelegjenek a II. világháborúsban harcolt, elhunyt katonák emléke előtt. Csapatuk megalapítása előtt a magyarországi katonai hagyományőrző egyesületek közül hiányzott a nyugati szövetséges erők bemutatása. Részben ezt az űrt kívánták betölteni, amikor az amerikai és angol egyenruhák és felszerelések gyűjtésébe kezdtek. A Móra Ferenc Múzeumba látogatók szombaton megismerkedhettek a II. világháborús amerikai fegyverekkel, egyenruhákkal, menet- és tábori felszerelésekkel, járművekkel és sok más aprósággal, amelyek valóban tapinthatóvá varázsolják a történelmet.
Hallgassa meg Lőrinc Ferenccel, a hagyományőrző egyesület egyik alapítójával készült hanganyagunkat!Robert Capa photo exhibition - American military traditionalists' exhibition, Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.