A második fordulóban nyolc helyen lehet szoros a verseny

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az országgyűlési választás vasárnapi első fordulójában 119 egyéni választókerületben dőlt el a mandátum sorsa, így az április 25-re kitűzött második fordulóban már csak 57 helyen – 36 vidéki és 21 fővárosi választókerületben – rendeznek szavazást. Az eddigi eredmények alapján nyolc helyen lehet szoros versenyre számítani a második fordulóban.

A Fidesz-KDNP pártszövetség a területi listás eredménnyel együtt már 206 mandátumot szerzett, (a kormányzóképes többséghez 194 kellett), míg a kétharmados többséghez összesen 258 mandátumra van szüksége. Az MSZP eddig 28, a Jobbik 26, az LMP 5 mandátumhoz jutott.
Országszerte nyolc olyan választókerület van, ahol az első forduló után 10 százaléknál kisebb az első és a második helyen végzett jelölt közti különbség, három a fővárosban, öt vidéken.
Az 57 választókerületből 56-ban a Fidesz-KDNP jelöltje áll az élen, egyedül Budapesten, a 20-as választókerületben előzi meg Tóth József (MSZP) Spaller Endrét (Fidesz) 2234 szavazattal. A szocialista jelölt 44,71 százalékot, a pártszövetség jelöltje 36,37 százalékot ért el. E nyolc, viszonylag szorosabbnak nevezhető választókerület közül ebben az egyben áll második helyen a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje, ötben a szocialistáké, kettőben a Jobbiké.
Budapest 19-es választókerületében Szalay Péter (Fidesz-KDNP) 38,33 százalékos eredményével 429 szavazattal előzte meg Szanyi Tibort (MSZP), akire a szavazók 36,79 százaléka voksolt. A fővárosi 16-os választókerületben Simicskó István (Fidesz-KDNP) 44,48 százalékot kapott, a második helyezett Molnár Gyula (MSZP) 38,22 százalékot ért el, a különbség 1857 szavazat Simicskó István javára.
Az öt vidéki választókerület közül – ahol 10 százaléknál kisebb a különbség – az első és a második helyezett között háromban jobbikos, kettőben szocialista jelölt áll a második helyen.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 7-es választókerületben 2007 szavazattal nyert Tamás Barnabás, a Fidesz jelöltje a jobbikos Endrésik Zsolt előtt, aki mindössze 78 vokssal szerzett többet a szocialista Szitka Péternél.  Csongrád megye 3-as választókerületében a Fidesz jelöltje, Bohács Zsolt József 2540 szavazattal előzte meg a szocialista jelöltet, Botka Lászlót. Csongrád megye 1-es választókerületében Bodó Imre (Fidesz-KDNP) 2857 szavazattal gyűjtött többet az MSZP-s Ujhelyi Istvánnál.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5-ös választókerületében Riz Gábor, a Fidesz jelöltje 1862 szavazattal kapott többet, mint a második helyen végzett jobbikos jelölt, Kisgergely András. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 3-as választókerületében Karakó László (Fidesz-KDNP) 2214 szavazattal előzte meg Császár Józsefet, a Jobbik jelöltjét.
Országszerte 29 – 14 fővárosi és 15 vidéki – választókerületben alakult ki az első forduló után 10 és 20 százalék közötti különbség az első és a második helyezett között. E 29 választókerület közül szocialista jelölt áll a második helyen 14 fővárosi választókerületben, valamint 9 vidékiben. Öt vidéki választókerületben jobbikos, egyben pedig a független Molnár Oszkár végzett a második helyen.
Országszerte 20 – a fővárosban 4, vidéken 16 – választókerületben húsz százaléknál nagyobb a különbség az első forduló után az első és a második helyen végzett jelölt között. Mind a négy ilyen fővárosi választókerületben, illetve 8 vidéki választókerületben szocialista jelölt áll a második helyen, 8 vidéki helyen pedig a Jobbik jelöltje.
Az összesen 32 fővárosi választókerület közül az első fordulóban 11 helyen szerzett mandátumot a Fidesz, így 21 egyéni képviselői helyért folyik tovább a versengés a második fordulóban. Ebből 20 választókerületben végzett első helyen a fideszes jelölt, egy helyen pedig a szocialista. Vidéken az összesen 144 egyéni választókerületből 106 helyen dőlt el a képviselői hely sorsa, mindet a Fidesz-KDNP szerezte meg. A vidéken országszerte még fennmaradó 36 egyéni választókerületben rendeznek második fordulót.
Vannak megyék, ahol minden egyéni képviselői hely elkelt az első fordulóban. Ilyen a 7 Győr-Moson-Sopron megyei, a 9 Hajdú-Bihar megyei, a 6 somogyi, az 5 tolnai, az 5 Vas megyei, a 7 veszprémi és az 5 zalai egyéni mandátum, amelyeket kivétel nélkül a Fidesz-KDNP nyert el.
Második fordulót azokban a választókerületekben tartanak, ahol a szavazásra jogosultak fele elment szavazni, de egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok több mint a felét. Itt azonban csak azok indulhatnak, akik az első fordulóban megszerezték a szavazatok legalább 15 százalékát, de az első három legtöbb szavazatot kapott jelölt mindenképpen indulhat.
A második forduló akkor érvényes, ha a választásra jogosultak több mint negyede szavaz, s az a jelölt lesz képviselő, akire a legtöbb szavazatot adták le.

Default thumbnail
Előző sztori

Újra Egyetemi Tavasz Szegeden

Default thumbnail
Következő sztori

Magyar bokszsikerek Ankarában

Legutóbbi hasonló cikkek