Közélet

Több beruházás zajlik egy időben Sándorfalván

Több beruházás zajlik egy időben Sándorfalván

2010. március 27., szombat
Több beruházás zajlik egy időben Sándorfalván

Egyszerre több, a várossá válási folyamat erősítését célzó beruházás zajlik Sándorfalván: mintegy 600 millió forintból megújul az iskola, s hamarosan kezdődik a Pallavicini-kastély rekonstrukciója is - mondta a Csongrád megyei település polgármestere a felújított főutca szombati átadása kapcsán az MTI-nek.

Kakas Béla

(független) kifejtette: a főutca fejlesztése része volt a Pallavicini Fejlesztési Koncepciónak, mely a várossá válási folyamat terveit tartalmazza. Ez magában foglalja a történelmi városrész rekonstrukcióját, illetve több olyan fejlesztést, melynek nyomán egy új városközpont alakul ki; emellett tartalmaz turisztikai beruházásokat, buszpályaudvar-építést, illetve bölcsőde-, óvoda-, iskolafejlesztést is. A főutca rehabilitációjára a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program fejlesztési alapjából csaknem 50 millió forintot nyertek el, ehhez 46 millió forint önrészt adott a város. Így az utca a Szabadság téri kiindulóponton díszburkolatot kapott, parkosították, új utcabútorokat helyeztek ki, kerékpártárolókat állítottak fel. Csaknem ötszáz méteren új díszburkolatos, kiszélesített járdákat alakítottak ki, kerékpárutat, parkolókat hoztak létre. Ezzel a régi községi utca kisvárosiassá alakult - mondta a polgármester. Szeptemberre egyesítik a település intézményileg szétszabdalt általános iskolai oktatását. Jelenleg az általános iskola épülete mellett három helyen - az egykori Pallavicini-kastélyban, egy volt pártházban és az úgynevezett építők iskolájában - folyik az alapfokú oktatás. Az iskolát őszre átalakítják mintegy 600 millió forintból úgy, hogy idővel akár középiskolai osztályok is indulhassanak. A Dél-Alföldi Regionális Operatív Program keretében a pályázati forrás mellett 20 százalékos önerőt tűzött ki a város, végül 50 millió forintos saját forrással indulhatott el a beruházás. A pénzből a mintegy hatszáz gyermeknek tornacsarnok, ebédlő, konferenciaterem, kerámiaműhely, több nyelvi labor és előadóterem, valamint nyolc-tíz tanterem készül. Az összevonás után felszabaduló ingatlanokra már most vannak jelentkezők, de még nem döntöttek az épületek sorsáról. Ezek alapján lehetne péküzem vagy sportklub is az egykori iskolai intézményekből - mondta Kakas Béla. A kastély épületének felszabadulása nagy turisztikai lehetőséget jelent a település számára. A tervek szerint - szintén már elnyert pályázati pénzből - hamarosan kastélymúzeum és tájház nyílik Sándorfalván. A Pallaviciniek egykori lakóhelyén bemutatják majd a család, a település és a környék történelmét, értékeit. A mintegy 200 millió forintos beruházás a kastélyrekonstrukció mellett egy park és egy sétány kialakítását is lehetővé teszi. Ez a beruházás is elkészül az idén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.