Közélet

Szlovák diákok a hazafiassági törvény ellen

Szlovák diákok a hazafiassági törvény ellen

2010. március 5., péntek
Szlovák diákok a hazafiassági törvény ellen

A Sme értesülése szerint a Facebook közösségi portálon diákok szervezkednek, és március 10-ére sztrájkot hirdetnek a hazafiassági törvény ellen - adja hírül a Felvidék Ma hírportál. Pozsonyban, a köztársasági elnök székhelye előtti térre szerveznek tüntetést. Az Átlátható Demokráciáért kezdeményezés petíciót is indít.

Robert Mihály

, a kezdeményezés szóvivője az aláírásgyűjtést a törvény megsemmisítésért arra az esetre helyezte kilátásba, ha a köztársasági elnök mégis aláírná a jogszabályt. A tanulók és diákok az ilyen törvényt feleslegesnek tartják, a nemzeti büszkeség és hazaszeretet törvényben nem írható elő, mondják, ezért elvetik

Slota

és

Rafaj

törvényét. A diákok egy második tiltakozó akciót is szerveznek. Amennyiben az államfő ellátja kézjegyével a jogszabályt, a hatályba lépés napján, április elsejére országos tiltakozási akciókat – sztrájkot – hirdetnek meg Szlovákia-szerte. Tiltakoznak a jogszabály ellen az iskolák és fenntartóik, az önkormányzatok. Besztercebánya városi hivatalában a 14 érintett iskola vezetői tanácskoztak, és megállapodtak: felszólítják a köztársasági elnököt, vétózza meg a törvényt. Az iskolafenntartók és igazgatók szerint sokkal fontosabb dolgokra kell minden egyes euró, nem zászlókra, címerekre, képkeretekre… Van iskola, ahol minimális összeggel számolva is ezer eurót meghaladó összegről van szó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.