Szili: a baloldalnak hiteles politikát kell felmutatnia

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A baloldalnak hiteles politikát kell felmutatnia, értékalapú válaszokat adva a társadalom problémáira – jelentette ki Szili Katalin (MSZP) szerdán Szegeden.

Hitelessé csak akkor válhatunk, ha szembe tudunk nézni hibáinkkal és tanulni is tudunk belőlük – mondta a korábbi házelnök a Szövetség a jövőért mozgalom szegedi vitaindító rendezvényén, melyen Szalay István egykori szegedi szocialista polgármesterrel beszélgetett.
A politikának egyetlen feladata van: a közjót szolgálni – jelentette ki Szili Katalin, aki többször is hangsúlyozta a párbeszéd fontosságát, az egészségügyet és az oktatást olyan területként kiemelve, ahol szükség van a konszenzusra.
A politikai osztályból való kiábrándulás nem csupán magyar jelenség – fogalmazott a képviselő mintegy százfős hallgatósága előtt. A civil szervezetek szerepe folyamatosan növekszik, azonban soha nem vehetik át a pártok szerepét, ezért állandó – nemcsak a kampányidőszakokban megjelenő – párbeszédre van szükség – tette hozzá.
Szili Katalin szerint a problémák új, rendszerszintű megoldására van szükség. A neoliberális elveken alapuló, a tőkelogika alapján működő gazdaságpolitika csődöt mondott.
A gazdaság eszköz kell legyen a társadalompolitikai célok megvalósításában, úgy, hogy közben figyelembe veszi a környezeti korlátokat – fogalmazott.
A politikus kitért arra is, időről-időre előkerül az új alkotmány elfogadásának, a kisebb parlament, a kétkamarás országgyűlés, a kisebbségek parlamenti képviseletének kérdése, ezek azonban olyan területek, amelyeket csak egységes rendszerszerben lehet kezelni. Ehhez azonban az elmúlt években nem volt partner.
Az országgyűlési választások lehetséges eredményeit tudakoló kérdésre Szili Katalin elmondta, bízik a választók bölcsességében, s abban, hogy működni fog a súlyok, ellensúlyok rendszere.

Default thumbnail
Előző sztori

Hölgyválasz: féltékenységet szülnek a közösségi oldalak?!

Következő sztori

Vármúzeum: visszatért Szegedre Vasas Szent Péter szobra + HANG, FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek