Gasztro

A hét receptje: Szeretettel Nőnapra!

A hét receptje: Szeretettel Nőnapra!

2010. március 5., péntek
A hét receptje: Szeretettel Nőnapra!
A nemzetközi nőnapot március 8-án tartjuk, de kialakulása más dátumokhoz, eseményekhez is kötődik. A nőnap munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával (munkavállalásával) kapcsolatos demonstratív nap volt. 1908-ban, New Yorkban szám szerint úgy 40000 nő lázadt fel és indított harcot a jogaiért és azért, hogy a nőkkel is emberségesebben bánjanak. Ezt a napot nyilvánították Nemzetközi Nőnappá, Magyarországon 1910-től vált ünneppé ez a dátum. Mára azonban elvesztette az eredeti hangulatát, helyette a virágos, kedveskedős megemlékezés dominál. Hiszen a nő is olyan, mint egy virág. Minél több gondoskodást és elismerést kap a párjától és férfiismerőseitől, annál szebb és sugárzóbb! S bár tudva lévő, hogy a női lélek érzékeny és szeretetre éhes, s nemcsak az évnek ezen a napján kívánja a törődést, mégis boldogsággal tölti el az a kényeztetés, melyet ezen a napon kap. A férfiak azonban nem csak szebbnél szebb virágkölteményekkel fejezhetik ki hódolatukat a szebbik nem képviselőinek, hanem apró ajándékokkal, vagy saját készítésű finomságokkal is. E heti receptajánlónkban olyan egyszerű és nagyszerű desszerteket ajánlunk Olvasóink figyelmébe, mellyel duplán szerezhetnek meglepetést kedves hölgy ismerősüknek. Hiszen nincs is személyesebb és édesebb ajándék egy saját készítésű bonbonnál vagy koktélnál. A siker garantált lesz!

Meggyes tiramisu

Hozzávalók: - 1 nagy csomag babapiskóta - 25 dkg magozott meggy - 20 dkg Mascarpone - 2 tojás - 5 dkg cukor - 3-4 dl csésze édesített kávé - 0,5 dl sütőrum, vagy a magozott meggy leve - kakaópor Elkészítés:A tojássárgákat különválasztjuk a fehérjétől és a cukorral habos krémmé keverjük, majd hozzáadjuk a Mascarponét. Kézi habverővel csomómentesre kikeverjük, majd belekeverjük a kimagozott és lecsepegtetett meggyet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és ezt is a krémhez adjuk. A babapiskótákat sorban egy nagy jénai aljába tesszük, mindegyiket meglocsolgatjuk a cukorral, rummal (vagy a meggy levével) elkevert kávéval, és egy réteg krémet simítunk rá. Majd újabb sor babapiskóta következik, ismét kávé, majd krém. Az utolsó emelet krém réteget kakaóporral szórjuk meg, majd a tálat a hűtőbe tesszük. Másnap a legjobb a tiramisut fogyasztani, mert addigra összeérnek az ízek és a piskóta is megpuhul.

Mandarinos daiquiri (dájkiri)

Elkészítés:Shakerben összekeverünk 1 gombóc barackfagyit, 3/5 rész rumot, 1/5 rész mandarinlevet, 1/5 rész cukorszirupot és 3 jégkockát. Összerázás után kehelybe töltve kínáljuk.

Vegyes mézes gyümölcssaláta

Hozzávalók: - 4 evőkanál méz - 20 dkg mazsola - 20 dkg gyümölcs vegyesen: például banán, eper, szőlő vagy kiwi vegyesen (mirelit vagy befőtt is lehet) - 5 dkg darált mogyoró - 1 mandarin - tejszínhab Elkészítés:A gyümölcsöket megmossuk, felszeleteljük és rétegesen üvegtálkába tesszük. Hozzáadjuk a darált mogyorót, mazsolát, majd a mandarin kifacsart és mézzel összekevert levével meglocsoljuk. Hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Egy mélyebb tálba jeget teszünk, és tetejére rakjuk a gyümölcsökkel megrakott üvegtálat. Tejszínhabbal felspricceljük, és mandarindarabkákkal, citrom- vagy lime karikákkal díszítjük.

Csokoládés bonbon

Hozzávalók: - 1 dkg kakaópor - 1,5 dl tejszín - 15 dkg étcsokoládé - 20 dkg puszedli - 10 dkg darált dió - 20 dkg színes cukorgolyó vagy csokoládédara Elkészítés:A kakaóport a tejszínhez adjuk, és állandó keverés mellett felforraljuk. Miután kissé lehűlt, hozzáadjuk a kis darabokra tördelt étcsokoládét, majd amikor teljesen kihűlt, belekeverjük a darált puszedlit és a darált diót is. Végül kis gömböket formázunk a masszából, és díszítésként megszórjuk színes cukorszemekkel vagy megforgatjuk csokoládédarában, dióban, kókuszreszelékben.

Málnás grízkrém

Hozzávalók: - 1 rúd vanília - 30 dkg málna - 15 dkg cukor - 7 dl tej - 10 dkg búzadara - 3 dl tejszín Elkészítés:A vanília rudat kettéhasítjuk, a pépjét kikaparjuk. A málnát megszórjuk 5 dkg cukorral, majd félretesszük. A tejet a maradék cukorral és a vaníliával felforraljuk, majd beleszórjuk a darát. Kis lángon, állandóan kevergetve 5 perc alatt sűrűre főzzük. Kihűlésig tovább kevergetjük. A tejszínt kemény habbá verjük és a kihűlt grízbe forgatjuk. A massza harmadrészét poharakba tesszük. A visszamaradt tejszínes krémbe belekeverjük a cukrozott málnát, és a pohárban lévő krémre kanalazzuk. A tetejére díszíthetjük tejszínhabot, gyümölcsöt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.