/

Reménysugár: újra lesz iskola Kübekházán

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Egyházi, önkormányzati és lakossági összefogással építenek iskolát Kübekházán. A falu oktatási intézményét 2008 nyarán be kellett zárni, mivel nem tudtak működtetésére évi 40-50 millió forintot fordítani. A Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában szeptembertől ismét megnyitja kapuit az iskola, melynek a neve is jelzésértékű: Reménysugár.

Míg 2008 júliusában iskolájukat gyászolták a kübekháziak, most virágvasárnap ünnepelni gyűltek össze az intézmény előtt. Már elkezdődött a felújítás, melyhez 16,3 millió forint támogatást nyújtott a Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság, az önkormányzat pedig 6 millió forintot és fizikai munkában szintén ugyanennyit áldoz arra, hogy ismét helyben tanulhassanak a kübeki gyerekek.
„Ünnepelni gyűltünk össze, a reményt, ami a szállóige szerint utoljára halhat csak meg” – kezdte beszédét Gyöngyösiné Széll Tímea. Az önkormányzati képviselő emlékeztetett rá, hogy a képviselő-testület mindegyik tagja fájó szívvel hozta meg a döntést, hogy lakat kerüljön az iskola kapujára. Mint elmondta, ma tengernyi adósságot kellene cipelnie az önkormányzatnak, ha akkor nem felelősen, hanem népszerűen döntenek.
Szűcs Andrea, a Szülői Munkaközösség elnöke felhívta az ünneplők figyelmét arra, hogy általában nem értékeljük kellőképpen azt, amink van, és akkor döbbenünk csak rá, hogy jobban meg kellett volna becsülnünk, amikor elveszítjük. „Így voltunk mi az iskolánkkal. Amióta falu a falu, mindig volt iskolánk, természetesnek vettük, hogy az életünk velejárója” – fogalmazott.

no images were found

„Szívünk mélyén hittük, hogy az iskolánk elvesztése csak átmeneti, mert Istennek van terve vele” – mondta Molnár Róbert. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a Reménysugár iskola alapkövének elhelyezése nem jelenti azt, hogy hátra lehet dőlni, hiszen a munka java ezután kezdődik. „Kübekháza az elmúlt nyolc esztendőben példát mutatott ennek az országnak összefogásból, hitből és szeretetből. Most is erre az összefogásra van szükség” – hangsúlyozta Molnár Róbert.
„Amit most teszünk, az annak a bizonyítéka, hogy olyan helyzetben is, amikor a társadalom gazdaságilag és erkölcsileg egyaránt tragikus állapotban van, akkor is van lehetőség, és érdemes jó szándékú embereknek összefogni az igazi értékek mentén, és közösséggé formálódni” – mondta el Kiss-Rigó László megyés püspök.
Molnár Róberttől megtudtuk, hogy eddig hatvan gyermek beíratásáról döntöttek a szülők, ami elég az induláshoz, de szerinte a szeptemberi iskolakezdéskor még többen lesznek. Mint elmondta, kis falujuk életében egy-két millió forint is hatalmas összeg, és az állami normatíva csökkenése miatt már nem tudták vállalni, hogy működtetik iskolájukat. „Évi 40-50 millió forintot egyszerűen nem tudtunk áldozni erre, de egy kisváros sem tudná ezt kigazdálkodni” – mondta.
Az egyházmegye minden települést segít. „Bárhol, ahol az önkormányzat partner, és lakosság által megfogalmazott igény is jelentkezik, ott örömmel együttműködünk egyházi fenntartású közoktatási intézmény alapításában, működtetésében” – hangsúlyozta Kiss-Rigó László megyés püspök. Idén már három másik településen is megkezdtek ez irányú tárgyalásokat.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Labdarúgás: a Kistelek örülhetett a SZVSE elleni pontnak + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Névforduló: Mindszenty, Rejtő, Scott

Legutóbbi hasonló cikkek