Írjon nekünk

Közélet

Nemzeti est a reformkor jegyében + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Háromnapos programsorozattal emlékezik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történéseire Csongrád Megye Önkormányzata és a Rendezvényház. Március 14-én a Nemzeti est keretében a Megyeházán átadták a Csongrád Megye Díszpolgára címet, valamint Csongrád Megye Sajtódíját. Utóbbit a Rádió88 szerkesztősége, míg a díszpolgári címet Kiss-Rigó László megyés püspök vehette át.

Kiss-Rigó László püspök úr igazi főpásztor, felelősségérzete és szeretete nem ismer határokat sem átvitt, sem konkrét értelemben” – jelentette ki a Nemzeti esten Mádl Dalma, a Nemzeti Együvé Tartozás Alapítvány elnöke, aki az idén alapított „Csongrád Megye Díszpolgára – Civitate Honoris Causa Donatus Comitatus Csongradiensis” cím kitüntetettjét, Kiss-Rigó Lászlót méltatta a Megyeházán rendezett esten. Mádl Dalma szerint a megyés püspök mindig ott munkálkodik, ahol szükség van rá, legyen szó oktatásról, kultúráról, az egészségünkről, templomépítésről vagy a határon túli magyarokról. „Papi jelmondata: erő, szeretet és józanság. Ez a három szó egyszerűen foglalja össze Kiss-Rigó László tetteiben megnyilvánuló és a személyiségéből sugárzó életfelfogását. Olyan ember, aki a múltat tisztelve a jelenben cselekedve építi a jövőt” – mondta el Mádl Dalma, aki szerint a megyés püspök személyiségét egyetlen szó fejezi ki leginkább: a derű.

A megyés püspök a díjat megköszönve elmondta, hogy a megtisztelő cím nem neki szól, hanem annak a közösségnek, amit vezet. „Ez az elismerés egy kötelezettséget, biztatást jelent a jövőre nézve. Mindent megteszek, hogy minden jó szándékú partnerrel együttműködve minél többet tehessek a jövőben is az egyházmegyéért” – jelentette ki Kiss-Rigó László a díszpolgári cím átvételekor.

A Nemzeti est keretében átadták Csongrád Megye Sajtódíját is, melyet idén a Rádió88 közösségének ítéltek meg. Az elismerést Tóth Géza ügyvezető igazgató vette át Magyar Anna közgyűlési elnöktől. Ahogy a méltatásban is elhangzott, az elismerés annak adományozható, aki az írott és elektronikus sajtó területén huzamos időn keresztül tárgyilagos, hiteles írásaival, műsoraival jelentősen hozzájárult Csongrád megye értékeinek bemutatásához, hírnevének növeléséhez.

A megyei közgyűlés elnöke szerint a reformkor nagyjaitól ma is van mit tanulnunk. Magyar Anna kifejtette, hogy nemzeti ünnepünk legfőbb üzenetére kívántak rávilágítani a hagyományteremtő esttel, melyen közreműködött Pitti Katalin Liszt-díjas operaénekes, akit Hegedűs Valér zongoraművész kísért, a Szegedi Nemzeti Színház tánckara, Cseh Antal operaénekes, valamint Sövény Tibor előadóművész. A program Hudák Mariann mesterremek-díjas viseletkészítő nemzeti ruháinak nagyszabású bemutatójával zárult.

A Csongrád Megyei Közgyűlés által díjazottakkal készített írásainkat kedden olvashatják a SZEGEDma.hu-n.

Kommentek

Közélet

Örkény-egypercesben a mindennapok valósága

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A kultúrát nem magyarázni, hanem átélni érdemes.

Tovább olvasom

Közélet

Borból idén sem lesz hiány

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Közel tizenöt borrend érkezett határinkon belülről és túlról az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, 2018 első rendezvényére. A Vince-napi vesszővágás során az idei évben várható termést is megjósolták. Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Nem vagy bunkó, ha nem tudod, milyen nap van ma!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Január 22-én 1989 óta ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, merthogy Kölcsey Ferenc napra pontosan 195 éve véglegesítette a Himnusz szövegét. Ám ha őszintén bevalljuk, ha nem interneteznénk, erre talán mi sem emlékeznénk.

Tovább olvasom

Aktuál