Közélet

Megoldódik az újszegedi nagyfeszültség problémája?

Megoldódik az újszegedi nagyfeszültség problémája?

2010. március 9., kedd
Megoldódik az újszegedi nagyfeszültség problémája?
A civilek nevében ült tárgyalóasztalhoz az EDF Démász vezetőivel Bodó Imre országgyűlési képviselő, aki mai sajtótájékoztatóján az évek óta folyó viták lezárásának lehetőségéről számolt be. A politikus a szegedi önkormányzat bevonásával szakbizottságot alapítana, a nagyfeszültségű vezetékek földkábelekre cseréléséhez pedig pályázati úton szeretne anyagi forrást teremteni.

„Örömmel mondhatom el, hogy a hosszú évek óta visszatérő probléma megoldására a tegnapi napon biztató megállapodás született. Az EDF Démász vezetői nyitottan álltak a kérdés rendezéséhez, így van remény rá, hogy az anyagi források előteremtése után azonnal megkezdődhet a légkábelek földkábellé alakítása” – jelentette be

Bodó Imre

. A fideszes országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a Tápén-Petőfitelepen-Újszegeden keresztül húzódó 20 kilovoltos vezeték problémája csaknem 12-13 ezer embert érint. Ennek létesítésére még a 70-es években adták ki az engedélyt, amikor ezekben a városrészekben a lakosságszám is teljesen más volt. Az elmúlt 40 év alatt sűrűn beépült a terület, illetve a környezetvédelmi előírások is jelentősen megváltoztak, ezért a mai helyzethez igazodva kell megoldani a kérdést – mondta Bodó. „A nagyfeszültségű vezeték mellett és alatt lévő ingatlanok teljesen eladhatatlanná váltak, szakértői vélemények szerint pedig ezeknek egészségkárosító hatása is van.”

Az itt élők először önállóan próbáltak kiállni az igazukért, egy erre a célra létrehozott civil szervezet, az Élhető Környezetért” környezetvédelmi egyesület alapításával, majd az elmúlt év végén kérték fel Bodó Imrét a közvetítésre. Tegnap Thierry Le Boucher, az EDF Démász Zrt. elnök-vezérigazgatójával és Jean Paul Sainte-Marie ügyvezetővel abban sikerült megállapodniuk, hogy a cég részéről nincs akadálya a légkábelek földkábellé alakításának. Azonban mivel ennek költsége – 2-3 milliárd forint – nem áll rendelkezésre egyik oldalon sem, Bodó javasolta, hogy az önkormányzat bevonásával alakítsanak egy szakbizottságot, melynek feladata erre a célra európai uniós forrást találni. „Azért érzem sikeresnek a megbeszélést, mert mindkét fél részéről a megállapodásra törekedtünk. Úgy gondolom, ma már nem azt kell nézni, hogy annak idején ki adott engedélyt a nagyfeszültségű vezetékek és a lakóépületek egymás mellé építésére, a védőtávolság figyelmen kívül hagyásával. Most azt a feladatunk, hogy az itt élők érdekében mielőbb megoldódjon ez a probléma” – összegezte a politikus, aki a Fidesz-KDNP színeiben indul az idei parlamenti választáson az 1-es szegedi körzetben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.