Vélemény

Megoldás a munkahely-kérdésre

Megoldás a munkahely-kérdésre

2010. március 21., vasárnap
Megoldás a munkahely-kérdésre

Van néhány, mindenek felett álló feladunk a választásokat követően. Az egyik ilyen a termőföld védelme, és annak minél célszerűbb kihasználása. Hogy bőségesen megéljünk belőle, és ne is szipolyozzuk ki úgy, hogy unokáink számára értéktelenné váljon, új, korszerű technológiákat kell alkalmaznunk. Az egyik ilyen megoldás a biogazdálkodás.

A biogazdálkodás legfontosabb célja és legkiemelkedőbb eredménye talajaink egészségének és termékenységének, valamint természetes környezetünk életképességének fenntartása. A fenntartható élelmiszerrendszerek létrehozása érdekében az élelmiszer-előállítás teljes folyamata során figyelemmel kell lennünk a felhasznált erőforrásokra: az élelmiszer megtermelésétől kezdve annak csomagolásán és szállításán keresztül beleértve a vásárlási, étel elkészítési és fogyasztási módszereket is. A biogazdáknak nincs szükségük mesterséges rovarirtó szerekre, gyomirtó szerekre, műtrágyára, szennyvíziszapra, genetikailag módosított termékekre (GMO), antibiotikumra és sugárkezelési eljárásra ahhoz, hogy zöldséget termesszenek és állatokat tartsanak. A vegyszeres és a nagyüzemi gazdálkodással szemben ugyanis mind a kistermelői, mind a nagyüzemi méretekben folytatott biogazdálkodás bizonyítottan járható alternatívát jelenthet. Mivel a biogazdálkodás nagymértékben a kétkezi munkára, mintsem a vegyszerekre és gépekre alapoz, a munkahelyteremtés nagyon fontos eszköze lehet. A jelenlegi körülmények között a legkönnyebben megvalósítható technológia, nem igényel nagy tőkebefektetést, a jövő gazdálkodási rendszere, kiemelt helye van az EU támogatási struktúrájában. Biztos és előnyös értékesítés, a biotermékek iránti kereslet folyamatosan növekszik. A jó minőségű élelmiszereknek, magasabb az értékesítési ára (általában 20–30%-kal, de lehet 100–200% is). Magas tápértékű és jó ízű / minőségű élelmiszerek előállítása, a termelőnek és családjának jó megélhetési lehetőséget biztosít. Mindennek biztosítéka, hogy a bioélelmiszerek iránt az Unióban óriási a kereslet, ez gyakorlatilag korlátlan lehetőséget jelent hazánk dolgozni akaró polgárainak! A következő kormány egyik legfontosabb feladata, hogy támogassa, sőt kiemelten támogassa a biogazdálkodást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.