Kosárlabda: magabiztos Szedeák-siker a bajai rangadón

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Végig vezetve tudott nyerni a Baja otthonában a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák a férfi kosárlabda NB I/B Keleti csoport péntek esti meccsén. A vendégeknél valamennyi, pályára lépő játékos hozzá tudott a sikerhez, a hullámvölgyeket okosan vészelték át a Tisza-partiak. A találkozó alakulását élőben követhették portálunkon.

A férfi kosárlabda NB I/B Keleti csoport 16. fordulójából elhalasztott mérkőzésen:

Bajai Bácska FKE – Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák 74-90 (22-28, 23-26, 14-17, 15-19). Baja, 100 néző, vezette: Fekete, Maár.
Szeged: VIDA 10, MOLNÁR M. 16/3, NYILAS 11/6, TANÁCS 17/6, GÉMES 23. Csere: SIMÁNDI 4, Kovács D. 9. Vezetőedző: Bonifert Domonkos.
A Baja legjobb dobói: Ágfalvi 22, Kovács P. 20/3, Mándity 15/3.

Bonifert Domonkos: “Nem játszottunk rosszul ma este, de meg kell mondjam, a Baja nagyszerűen kosárlabdázott. Mindkét gárdának akadtak hullámvölgyei, s azt hiszem, ezúttal az döntött, hogy mi jobban át tudtuk vészelni ezeket, okosan és rutinosan oldottuk meg a nehéz helyzeteket is. Amikor akadozott a gépezet, centerposztról értünk el gólokat, ami azért volt fontos, mert kintről mindkét alakulat elég rosszul célzott. Szombaton pihenőt kapnak a srácok, vasárnap 17 órától aztán nekirontunk az Újbudának az újszegedi sportcsarnokban, hiszen szeretnénk bizonyítani, nem csupán egy ponttal vagyunk jobbak náluk.”

A Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák a 21. fordulóban március 21-én (vasárnap) 17 órakor fogadja az Újbuda TC-t. A meccset a diákok és a nyugdíjasok ingyen tekinthetik meg.

Élő közvetítésünket itt olvashatják el újra:

IV. negyed: 15-19

Fontos lenne, hogy a negyed elején a Szedeák tudatosítsa a Bajával, nincs esélye a bravúrra. Eddig mindhárom játékrész a vendégeké lett, így a hangulat több, mint bizakodó.

Nem így gondoltuk a kezdést… Lassan, ritmustalanul kosárlabdázik a Szedeák a negyed elején, hátránya felét három perc alatt ledolgozta a Baja, 72-66. Vida passzából Tanács eredményes, végre! A negyedik percig kellett várni az első mezőnykosarunkra, 74-66 ide. Mindettől függetlenül úgy tűnik, nem tudjuk elkerülni a szoros, izgalmas végjátékot. Ez a játékrész a Bajáé, a vendégek rengeteget hibáznak, jobbára csak erőlködnek. A 38. percben 80-74-re zárkózott a vendéglátó. Tanács labdaszerzést követő duplája úgy kellett, mint egy falat kenyér! 82-74-re megy a Szeged, mikor kettő perc van vissza.

Ha egy üzlet beindul! Hiába kért időt a Baja, ez sem segített, Tanács lerendezte a dolgokat. Bevágott egy hármast, amivel el is döntötte a mérkőzést. A végén sikertelenül kísérleteztek triplákkal a hazaiak, a szegediek viszont könnyű kosarakat értek el (Gémes két duplát jegyzett, Tanács bevágott egy büntetőt), így 90-74-re nyerte az összecsapást a Bonifert-legénység.

Néhány érdekesség: a szegediek 54, a bajaiak 40 százalékkal dobtak mezőnyből a találkozón. A lepattanózásban is a vendégek bizonyultak jobbnak 43-34-re. Vida Máté tripla duplát ért el, hiszen 10 pontja mellé 11 lepattanó és 11 assziszt is társul. Gémes Levente 23 pontját 9 lepattanóval fejelte meg. Molnár Miklós 16 pontja mellett 5 gólpasszt és 5 szerzett labdát is felmutathat. Nyilas István is rendkívül hasznosan játszott, hiszen nemcsak 11 pontot termelt, hanem begyűjtött 8 lepattanót, kiosztott 6 asszisztot és szerzett 2 labdát is. A rangadó megnyeréséből tehát mindenki kivette a részét.

III. negyed: 14-17

Még a szünetben Peresztegi Nagy Ákos, a Baja A csoportos női csapatának jelenlegi mestere, a Szeviép-Szeged egykori vezetőedzője értékelte a látottakat portálunknak. “Mindkét gárda a támadásra helyezte a hangsúlyt a védekezés helyett. Amelyik együttes keményebbé, szorosabbá teszi majd a védekezését a fordulást követően, az nagy lépést tesz a győzelem felé” – vélekedett a szakember.

Remekül kapta el a rajtot a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák, a Baja mintha az öltözőben maradt volna. Gémes, Vida, majd Nyilas duplájára nem érkezett válasz, így a 24. perc elején megnyugtatónak tűnik az előny, 60-45-re vezet a Szeged. A Vida, Simándi, Molnár, Nyilas, Gémes ötösnek öt percig képtelenek voltak mezőnykosarat dobi a Sugovica partiak. Kovács Péter törte meg a jeget egy hármassal. Szerencsére a másik palánk alatt Molnár sem tétlenkedett, 64-49 az állás a 26. percben. Pongó, a bajaiak irányítója már négy faultnál tart, ami nem feltétlenül rossz hír a vendégeknek.

Száguld a Szedeák: Nyilas István előbb egy nagyszerű trojkát süllyesztett el, majd labdát szerzett, s gólpasszt adott Molnárnak. 69-51-nél a két csapat közötti eddigi legnagyobb különbséget jegyezhettük föl. Persze a Baja szívós alakulat, nem is adta föl a meccset, zsinórban elért 6 ponttal feljött 69-57-re. Kovács Dávid két sikeres büntetője megnyugtatólag hatott. A hazaiaké volt a zárszó a negyedben, ám így is tíz fölötti előnnyel fordulhatunk a záró felvonásra.

II. negyed: 23-26

A bajai zóna nem nagyon ízlik a Szegednek, de Vida Máté két remek betörése ellen már nem volt orvosság. 30-26 után így 34-26-ra változott az állás. Sőt, 41-31-re sikerült meglépni. Ezután viszont Ágfalvi rázta meg magát, s hozta föl csapatát 41-36-ra. A szegedi támadásoknál gondot jelent, hogy Gémes egyelőre nehezen megjátszható. Az újabb fordulat azonban ismét a vendégeknek kedvezett, Molnár duplája, majd Simándi okos kettese 47-36-os előnyt jelent négy perccel a nagyszünet előtt. Rossz hír, hogy Tanács Attila neve mellett három személyi hiba áll.

Örömteli, hogy igen harcosan, nagy kedvvel és elszántsággal kosárlabdázik a Szeged. A bokasérülésből felépült Kovács Dávid elveszettnek hitt labdákat szerzett meg, s Gémes Lecsó is hatalmasat küzd a palánk alatt. Két sikeres büntetője után 54-41-es előnnyel fordulunk az utolsó percre. Elrontottunk azonban egy lerohanást, s ezt kihasználva feljött 54-45-re a Baja.

Pontszerzőink: Gémes 14, Molnár M. 10/3, Tanács 9/3, Vida 8 (6 assziszt, 6 lepattanó), Kovács D. 7, Nyilas 4/3, Simándi 2. A Baja pontjain négyen osztoznak: Ágfalvi 16, Mándity 11/3, Radnóti 10/6, Kovács P. 8. Az első félidőben a hazaiak 45, a vendégek 59 százalékkal dobtak mezőnyből. A lepattanócsatában 23-17-re vezet a Szedeák. A Baja nyolc labdát szerzett, ugyanennyit adott el, a Bonifert-legények esetében ez a két mutató hét, illetve hét. Mindkét gárda három triplát szerzett, ám míg a Bácska 14, addig a Szedeák 7 kísérletből.

I. negyed: 22-28

A Baja szerezte az első kosarat Kovács P. révén, aztán viszont a Szedeák percei következtek. A vendégek, ahogy mesterek kérte, igencsak bekezdtek, az első pillanattól kezdve megpróbálják uralni a játékot. Tanács és Molnár is bevágott egy triplát, utóbbi egy újabb kettő plusz eggyel, a Németországból hazatért kosaras pedig egy szép tempóval is észrevétette már magát. Az 5. perc elején 7-14-nél elégelte meg a szárnyalást a bajai edző, s magához is kérette tanítványait. Nyilas távoli hármasával már 12 pont az előny; 9-21. Molnárt nem tudják tartani a hazaiak, újabb faultos kosarával már 24-11-re vezetünk. A 7. percben egy duplával kozmetikáznak a bajaiak, 24-13.

26-13-at követően viszont sajnos kissé kiengedtek a vendégek, lehetőséget adtak a Bajának egy 9-0-s rohanásra. A Bács megyeiek így 26-22-re zárkóztak föl, miközben a Szedeák távoli kísérletei rendre célt tévesztettek. Nagyon jól jött az utolsó másodpercekben Gémes Lecsó közelije, 28-22-vel zárult az első felvonás. A negyed végén Simándi, illetve Kovács D. is pályára lépett a két-két faulttal álló Nyilas és Tanács helyett.

Mintegy 100 néző kíséri figyelemmel a meccset. A Szeged a Vida, Molnár M., Nyilas, Tanács, Gémes ötössel veszi föl a harcot.

A találkozó 18 órakor kezdődik.

Minden bizonnyal nehéz összecsapás vár Bonifert Domonkos tanítványaira, hiszen a Baja remek erőkből álló együttes, s különösen hazai környezetben veszélyes. Mint azt a szegedi vezetőedző elmondta, a győzelem kulcsa az lehet, hogy a Szedeák az első perctől kezdve erőltesse rá akaratát az ellenfélre mind védekezésben, mind támadásban.

Előző sztori

Szombat-vasárnap: Operasztárok Szegeden

Következő sztori

Kik indulnak a megyei választókerületekben? – frissítve!