Sport

Kosárlabda: magabiztos Szedeák-siker a bajai rangadón

Kosárlabda: magabiztos Szedeák-siker a bajai rangadón

2010. március 19., péntek
Kosárlabda: magabiztos Szedeák-siker a bajai rangadón

Végig vezetve tudott nyerni a Baja otthonában a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák a férfi kosárlabda NB I/B Keleti csoport péntek esti meccsén. A vendégeknél valamennyi, pályára lépő játékos hozzá tudott a sikerhez, a hullámvölgyeket okosan vészelték át a Tisza-partiak. A találkozó alakulását élőben követhették portálunkon.

A férfi kosárlabda NB I/B Keleti csoport 16. fordulójából elhalasztott mérkőzésen:

Bajai Bácska FKE – Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák 74-90 (22-28, 23-26, 14-17, 15-19).

Baja, 100 néző, vezette: Fekete, Maár.

Szeged:

VIDA 10, MOLNÁR M. 16/3, NYILAS 11/6, TANÁCS 17/6, GÉMES 23. Csere: SIMÁNDI 4, Kovács D. 9. Vezetőedző: Bonifert Domonkos.

A Baja legjobb dobói:

Ágfalvi 22, Kovács P. 20/3, Mándity 15/3. Bonifert Domonkos:

"Nem játszottunk rosszul ma este, de meg kell mondjam, a Baja nagyszerűen kosárlabdázott. Mindkét gárdának akadtak hullámvölgyei, s azt hiszem, ezúttal az döntött, hogy mi jobban át tudtuk vészelni ezeket, okosan és rutinosan oldottuk meg a nehéz helyzeteket is. Amikor akadozott a gépezet, centerposztról értünk el gólokat, ami azért volt fontos, mert kintről mindkét alakulat elég rosszul célzott. Szombaton pihenőt kapnak a srácok, vasárnap 17 órától aztán nekirontunk az Újbudának az újszegedi sportcsarnokban, hiszen szeretnénk bizonyítani, nem csupán egy ponttal vagyunk jobbak náluk."

A Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák a 21. fordulóban március 21-én (vasárnap) 17 órakor fogadja az Újbuda TC-t. A meccset a diákok és a nyugdíjasok ingyen tekinthetik meg.

Élő közvetítésünket itt olvashatják el újra:

IV. negyed: 15-19

Fontos lenne, hogy a negyed elején a Szedeák tudatosítsa a Bajával, nincs esélye a bravúrra. Eddig mindhárom játékrész a vendégeké lett, így a hangulat több, mint bizakodó. Nem így gondoltuk a kezdést... Lassan, ritmustalanul kosárlabdázik a Szedeák a negyed elején, hátránya felét három perc alatt ledolgozta a Baja, 72-66. Vida passzából Tanács eredményes, végre! A negyedik percig kellett várni az első mezőnykosarunkra, 74-66 ide. Mindettől függetlenül úgy tűnik, nem tudjuk elkerülni a szoros, izgalmas végjátékot. Ez a játékrész a Bajáé, a vendégek rengeteget hibáznak, jobbára csak erőlködnek. A 38. percben 80-74-re zárkózott a vendéglátó. Tanács labdaszerzést követő duplája úgy kellett, mint egy falat kenyér! 82-74-re megy a Szeged, mikor kettő perc van vissza. Ha egy üzlet beindul! Hiába kért időt a Baja, ez sem segített, Tanács lerendezte a dolgokat. Bevágott egy hármast, amivel el is döntötte a mérkőzést. A végén sikertelenül kísérleteztek triplákkal a hazaiak, a szegediek viszont könnyű kosarakat értek el (Gémes két duplát jegyzett, Tanács bevágott egy büntetőt), így 90-74-re nyerte az összecsapást a Bonifert-legénység. Néhány érdekesség: a szegediek 54, a bajaiak 40 százalékkal dobtak mezőnyből a találkozón. A lepattanózásban is a vendégek bizonyultak jobbnak 43-34-re. Vida Máté tripla duplát ért el, hiszen 10 pontja mellé 11 lepattanó és 11 assziszt is társul. Gémes Levente 23 pontját 9 lepattanóval fejelte meg. Molnár Miklós 16 pontja mellett 5 gólpasszt és 5 szerzett labdát is felmutathat. Nyilas István is rendkívül hasznosan játszott, hiszen nemcsak 11 pontot termelt, hanem begyűjtött 8 lepattanót, kiosztott 6 asszisztot és szerzett 2 labdát is. A rangadó megnyeréséből tehát mindenki kivette a részét.

III. negyed: 14-17

Még a szünetben Peresztegi Nagy Ákos, a Baja A csoportos női csapatának jelenlegi mestere, a Szeviép-Szeged egykori vezetőedzője értékelte a látottakat portálunknak. "Mindkét gárda a támadásra helyezte a hangsúlyt a védekezés helyett. Amelyik együttes keményebbé, szorosabbá teszi majd a védekezését a fordulást követően, az nagy lépést tesz a győzelem felé" - vélekedett a szakember. Remekül kapta el a rajtot a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák, a Baja mintha az öltözőben maradt volna. Gémes, Vida, majd Nyilas duplájára nem érkezett válasz, így a 24. perc elején megnyugtatónak tűnik az előny, 60-45-re vezet a Szeged. A Vida, Simándi, Molnár, Nyilas, Gémes ötösnek öt percig képtelenek voltak mezőnykosarat dobi a Sugovica partiak. Kovács Péter törte meg a jeget egy hármassal. Szerencsére a másik palánk alatt Molnár sem tétlenkedett, 64-49 az állás a 26. percben. Pongó, a bajaiak irányítója már négy faultnál tart, ami nem feltétlenül rossz hír a vendégeknek. Száguld a Szedeák: Nyilas István előbb egy nagyszerű trojkát süllyesztett el, majd labdát szerzett, s gólpasszt adott Molnárnak. 69-51-nél a két csapat közötti eddigi legnagyobb különbséget jegyezhettük föl. Persze a Baja szívós alakulat, nem is adta föl a meccset, zsinórban elért 6 ponttal feljött 69-57-re. Kovács Dávid két sikeres büntetője megnyugtatólag hatott. A hazaiaké volt a zárszó a negyedben, ám így is tíz fölötti előnnyel fordulhatunk a záró felvonásra.

II. negyed: 23-26

A bajai zóna nem nagyon ízlik a Szegednek, de Vida Máté két remek betörése ellen már nem volt orvosság. 30-26 után így 34-26-ra változott az állás. Sőt, 41-31-re sikerült meglépni. Ezután viszont Ágfalvi rázta meg magát, s hozta föl csapatát 41-36-ra. A szegedi támadásoknál gondot jelent, hogy Gémes egyelőre nehezen megjátszható. Az újabb fordulat azonban ismét a vendégeknek kedvezett, Molnár duplája, majd Simándi okos kettese 47-36-os előnyt jelent négy perccel a nagyszünet előtt. Rossz hír, hogy Tanács Attila neve mellett három személyi hiba áll. Örömteli, hogy igen harcosan, nagy kedvvel és elszántsággal kosárlabdázik a Szeged. A bokasérülésből felépült Kovács Dávid elveszettnek hitt labdákat szerzett meg, s Gémes Lecsó is hatalmasat küzd a palánk alatt. Két sikeres büntetője után 54-41-es előnnyel fordulunk az utolsó percre. Elrontottunk azonban egy lerohanást, s ezt kihasználva feljött 54-45-re a Baja.

Pontszerzőink:

Gémes 14, Molnár M. 10/3, Tanács 9/3, Vida 8 (6 assziszt, 6 lepattanó), Kovács D. 7, Nyilas 4/3, Simándi 2. A Baja pontjain négyen osztoznak: Ágfalvi 16, Mándity 11/3, Radnóti 10/6, Kovács P. 8. Az első félidőben a hazaiak 45, a vendégek 59 százalékkal dobtak mezőnyből. A lepattanócsatában 23-17-re vezet a Szedeák. A Baja nyolc labdát szerzett, ugyanennyit adott el, a Bonifert-legények esetében ez a két mutató hét, illetve hét. Mindkét gárda három triplát szerzett, ám míg a Bácska 14, addig a Szedeák 7 kísérletből.

I. negyed: 22-28

A Baja szerezte az első kosarat Kovács P. révén, aztán viszont a Szedeák percei következtek. A vendégek, ahogy mesterek kérte, igencsak bekezdtek, az első pillanattól kezdve megpróbálják uralni a játékot. Tanács és Molnár is bevágott egy triplát, utóbbi egy újabb kettő plusz eggyel, a Németországból hazatért kosaras pedig egy szép tempóval is észrevétette már magát. Az 5. perc elején 7-14-nél elégelte meg a szárnyalást a bajai edző, s magához is kérette tanítványait. Nyilas távoli hármasával már 12 pont az előny; 9-21. Molnárt nem tudják tartani a hazaiak, újabb faultos kosarával már 24-11-re vezetünk. A 7. percben egy duplával kozmetikáznak a bajaiak, 24-13. 26-13-at követően viszont sajnos kissé kiengedtek a vendégek, lehetőséget adtak a Bajának egy 9-0-s rohanásra. A Bács megyeiek így 26-22-re zárkóztak föl, miközben a Szedeák távoli kísérletei rendre célt tévesztettek. Nagyon jól jött az utolsó másodpercekben Gémes Lecsó közelije, 28-22-vel zárult az első felvonás. A negyed végén Simándi, illetve Kovács D. is pályára lépett a két-két faulttal álló Nyilas és Tanács helyett. Mintegy 100 néző kíséri figyelemmel a meccset. A Szeged a Vida, Molnár M., Nyilas, Tanács, Gémes ötössel veszi föl a harcot. A találkozó 18 órakor kezdődik. Minden bizonnyal nehéz összecsapás vár Bonifert Domonkos tanítványaira, hiszen a Baja remek erőkből álló együttes, s különösen hazai környezetben veszélyes. Mint azt a szegedi vezetőedző elmondta, a győzelem kulcsa az lehet, hogy a Szedeák az első perctől kezdve erőltesse rá akaratát az ellenfélre mind védekezésben, mind támadásban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.