Gazdag leletanyag került elő a Rektori Hivatal régészeti feltárásakor

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal épületének rekonstrukciója kapcsán végezte el az épület pincéje és a két belső udvar bizonyos területein a szükséges próba- illetve megelőző régészeti feltárásokat a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ).

Az ásatás során a 16-17. századi szegedi lakosság mindennapi életében szerepet játszó tárgyak, elsősorban korsók, fazekak, üvegedények illetve kályhaszemek töredékeit találták meg a régészek. A nagy mennyiségű kerámiatöredék azzal kecsegtet, hogy a restaurátoroknak több edényt is sikerül majd összerakniuk illetve kiegészíteniük.

A kerámiaanyag mellet a kisebbik belső udvar területén végzett próbafeltárás során jelentős mennyiségű üveg- és fémsalakra bukkantak, amely bizonyítékul szolgál arra, hogy a feltárás közvetlen környezetében a két melléktermékkel kapcsolatba hozható ipari tevékenységet űztek.

Deák Andrea, ásatásvezető régész szerint az előkerült tárgyak fontos adatokat szolgáltathatnak a szegedi lakosság anyagi kultúrájának, gazdasági tevékenységének, kereskedelmi kapcsolatainak kutatásához. De nemcsak a régészek vizsgálják az előkerült leleteket. A természettudományok különböző területeiről érkező szakemberek segítségével derül fény arra, hogy milyen állatokat fogyasztottak a szegediek, mely kerámiák készültek helyben, helyi agyagból, és melyek kerültek ide kereskedők útján, illetve milyen technikákat használtak a kerámiák előállításához.

no images were found

Előző sztori

Rockoratórium: „a hit nem csak egy szép elmélet”

Következő sztori

Százmilliós hitellel segít a rászorulókon Mórahalom