Elnapolták a szlovák hazafiassági törvény aláírását

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A parlament ünnepinek szánt utolsó ülése mégis csak munkával fog kezdődni. Ivan Gašparovič államfő ugyanis nem látta el kézjegyével a Ján Slota és Rafael Rafaj nemzeti párti képviselők által jegyzett hazafiassági törvényt, hanem megfontolásra visszaküldte a Tisztelt Háznak – olvasható a FelvidékMa hírportálon.

Elsősorban az április elsejei hatályba lépési időpont miatt. A törvényben előírt kötelezettségek széles köre miatt ez a határidő túl rövid, ugyanakkor nevetség, sőt gúny tárgyává tehetné magát a jogszabályt. Az elnök által javasolt új határidő szeptember elseje, Ivan Gašparovič levélben megkérte Robert Fico kormányfőt, hogy a kormány adjon ki felhatalmazást a törvény végrehajtó rendelkezéseinek kidolgozására, hogy az iskolák, az önkormányzatok és más érintett szervezetek mire kötelezhetők, és senki más ne támaszthasson indokolatlan elvárásokat velük szemben, és adjon időt a törvénybe foglaltak megvalósítására.
Ivan Gašparovič elmondta: a hazafiasságot nagyon fontosnak tartja, a jogszabály tartalmával gondja nincs, de a törvénynek az elnevezését nem látja indokoltnak. A megvétózott törvény ugyanis olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyeket a Tt.63/1993-as, az állami jelképekről szóló törvénynek kellene felölelnie, tehát: inkább ezt a jogszabályt kellett volna módosítani, nem egy új, rossz elnevezésű törvényt kiadni. Ennek ellenére most tartalmi kifogásokat nem emelt, de reményét fejezte ki, hogy a választásokat követően, egy nyugodtabb időszakban a megfelelő helyükre kerülnek az állami jelképek használatával kapcsolatos szabályozások.

Default thumbnail
Előző sztori

Kik indulnak a megyei választókerületekben? - frissítve!

Default thumbnail
Következő sztori

Női kosárlabda MK - Mégis lesz élő tv-közvetítés a döntőről

Legutóbbi hasonló cikkek