Közélet

Elnapolták a szlovák hazafiassági törvény aláírását

Elnapolták a szlovák hazafiassági törvény aláírását

2010. március 19., péntek
Elnapolták a szlovák hazafiassági törvény aláírását

A parlament ünnepinek szánt utolsó ülése mégis csak munkával fog kezdődni. Ivan Gašparovič államfő ugyanis nem látta el kézjegyével a Ján Slota és Rafael Rafaj nemzeti párti képviselők által jegyzett hazafiassági törvényt, hanem megfontolásra visszaküldte a Tisztelt Háznak - olvasható a FelvidékMa hírportálon.

Elsősorban az április elsejei hatályba lépési időpont miatt. A törvényben előírt kötelezettségek széles köre miatt ez a határidő túl rövid, ugyanakkor nevetség, sőt gúny tárgyává tehetné magát a jogszabályt. Az elnök által javasolt új határidő szeptember elseje,

Ivan Gašparovič

levélben megkérte

Robert Fico

kormányfőt, hogy a kormány adjon ki felhatalmazást a törvény végrehajtó rendelkezéseinek kidolgozására, hogy az iskolák, az önkormányzatok és más érintett szervezetek mire kötelezhetők, és senki más ne támaszthasson indokolatlan elvárásokat velük szemben, és adjon időt a törvénybe foglaltak megvalósítására. Ivan Gašparovič elmondta: a hazafiasságot nagyon fontosnak tartja, a jogszabály tartalmával gondja nincs, de a törvénynek az elnevezését nem látja indokoltnak. A megvétózott törvény ugyanis olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyeket a Tt.63/1993-as, az állami jelképekről szóló törvénynek kellene felölelnie, tehát: inkább ezt a jogszabályt kellett volna módosítani, nem egy új, rossz elnevezésű törvényt kiadni. Ennek ellenére most tartalmi kifogásokat nem emelt, de reményét fejezte ki, hogy a választásokat követően, egy nyugodtabb időszakban a megfelelő helyükre kerülnek az állami jelképek használatával kapcsolatos szabályozások.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.