Közélet

Biopolisz: elúszik az egymilliárdos uniós támogatás? + PANORÁMA

Biopolisz: elúszik az egymilliárdos uniós támogatás? + PANORÁMA

2010. március 5., péntek
Biopolisz: elúszik az egymilliárdos uniós támogatás? + PANORÁMA
Veszélybe került az egymilliárd forintos európai uniós támogatás, mivel egy kapavágás sem történt a szegedi Biopolisz program zászlóshajójaként emlegetett Genomikai Innovációs Központ (GIK) építésénél az egy éve történt alapkőletétel óta – tájékoztatta a sajtó képviselőit Gyimesi László. A Fidesz szegedi elnöke elmondta, az eredetileg állami, önkormányzati, egyetemi és tudományos akadémiai összefogással elinduló projektet lényegében átadták a Szeviép Investment Zrt.-nek, amely így többségi tulajdont szerzett a GIK 2005. Kft.-ben. „De hogyan lehetett a projektcég 85 százalékos tulajdonosa a Szeviép úgy, hogy közben elfelejtette kifizetni a vételárat az állami tulajdonú Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Zrt.-nek? És miként kerülhetett fizetés nélkül a cégnyilvántartásba a Szeviép tulajdonszerzése – talán ismét segítettek az elvtársak?” – tette fel kérdéseit Gyimesi László. A politikus arra is kíváncsi lenne, miért került az egymilliárd forint európai uniós pályázati forráshoz jutott beruházás egy olyan cég kezébe, amelynek a milliós kifizetésekkel is gondja van – ráadásul mélyépítéssel foglalkozik, vagyis semmilyen ismerettel nem rendelkezik a biotechnológiáról. „Ismét fontosabb volt a feladatára alkalmatlan havercéget pénzhez juttatni, mint a város fejlődését szolgáló megalapozott megvalósításról gondoskodni” – fogalmazott a képviselő. Gyimesi azt is hozzátette, a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Zrt. az üzletrész kifizetésének elmaradása miatt felszámolási kérelmet terjesztett be a Szeviéppel szemben. A Fidesz álláspontja szerint Szegednek igenis szüksége van a beruházásra, ezért még felháborítóbb, hogy a szocialisták kockáztatták az egymilliárd forintos uniós támogatást. A projekt végrehajtására ugyanis 2010. március 31. a Brüsszel felé bejelentett végső határidő. A teljesítés elmaradása miatt pedig a pénzt vissza kell utalni, vagyis Szeged végleg lemondhat róla – összegezte a problémát Gyimesi.

Nagy Sándor válasza

A Fidesz sajtótájékoztatója után Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester sajtóközleményben reagált Gyimesi László felvetett kérdéseire. „A Fidesz ismét bebizonyította teljes tájékozatlanságát, amennyiben nem tud arról, hogy a szegedi tudásközpontokhoz kapcsolódó fejlesztések eredményeképpen például 1./ Szegeden annyi szabadalmi bejelentés születik mint Budapesten, a város a Biopolisz Kft.-n keresztül aktív szerepet játszik az eredmények felkutatásában és menedzsmentjében, s ezzel hozzávetőleg 350 munkahely jött létre a kft. kapcsolatrendszerében. 2./A szoftveriparban hozzávetőleg 1500 ember dolgozik, évről-évre több cég települ Szegedre. 3./ 5 klaszter jött létre helyi vállalkozások összefogásával a tudományos eredmények hasznosítására, amelyek már több milliárd forint támogatást nyertek helyi projektekre, helyi munkahelyek teremtésére 4./ a város közös cég alapításáról döntött a Richter Zrt.-vel egy szegedi innovációs központ létesítéséről 5./ az egyetem több tízmilliárd forintot nyert infrastruktúrájának fejlesztésére, aminek része a technológiai transzfer intézmények bővítése 6./ az új klinikai tömbhöz kapcsolódóan, a város kivitelezésében megindul a Biopolisz Park fejlesztése: infrastruktúra kiépítése a klinikák mellé települő vállalkozások számára 7./ indul a lézerközpont fejlesztése. Ezek után ugyan nehéz lenne a Biopolisz projekt teljes csődjéről vagy sikertelenségéről beszélni, az viszont egyenesen megdöbbentő, hogy a Fidesz azért szurkol, hogy a tudásipar kockázatos vállalkozásai közül egy szegedi kezdeményezés kudarcot valljon” - írja Nagy Sándor.
Szeged Biopolisz Genomikai Innovációs Központ építési területeSzeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.