/

Biopolisz: elúszik az egymilliárdos uniós támogatás? + PANORÁMA

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Veszélybe került az egymilliárd forintos európai uniós támogatás, mivel egy kapavágás sem történt a szegedi Biopolisz program zászlóshajójaként emlegetett Genomikai Innovációs Központ (GIK) építésénél az egy éve történt alapkőletétel óta – tájékoztatta a sajtó képviselőit Gyimesi László.

A Fidesz szegedi elnöke elmondta, az eredetileg állami, önkormányzati, egyetemi és tudományos akadémiai összefogással elinduló projektet lényegében átadták a Szeviép Investment Zrt.-nek, amely így többségi tulajdont szerzett a GIK 2005. Kft.-ben. „De hogyan lehetett a projektcég 85 százalékos tulajdonosa a Szeviép úgy, hogy közben elfelejtette kifizetni a vételárat az állami tulajdonú Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Zrt.-nek? És miként kerülhetett fizetés nélkül a cégnyilvántartásba a Szeviép tulajdonszerzése – talán ismét segítettek az elvtársak?” – tette fel kérdéseit Gyimesi László.
A politikus arra is kíváncsi lenne, miért került az egymilliárd forint európai uniós pályázati forráshoz jutott beruházás egy olyan cég kezébe, amelynek a milliós kifizetésekkel is gondja van – ráadásul mélyépítéssel foglalkozik, vagyis semmilyen ismerettel nem rendelkezik a biotechnológiáról. „Ismét fontosabb volt a feladatára alkalmatlan havercéget pénzhez juttatni, mint a város fejlődését szolgáló megalapozott megvalósításról gondoskodni” – fogalmazott a képviselő.
Gyimesi azt is hozzátette, a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Zrt. az üzletrész kifizetésének elmaradása miatt felszámolási kérelmet terjesztett be a Szeviéppel szemben.

A Fidesz álláspontja szerint Szegednek igenis szüksége van a beruházásra, ezért még felháborítóbb, hogy a szocialisták kockáztatták az egymilliárd forintos uniós támogatást. A projekt végrehajtására ugyanis 2010. március 31. a Brüsszel felé bejelentett végső határidő. A teljesítés elmaradása miatt pedig a pénzt vissza kell utalni, vagyis Szeged végleg lemondhat róla – összegezte a problémát Gyimesi.

Nagy Sándor válasza

A Fidesz sajtótájékoztatója után Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester sajtóközleményben reagált Gyimesi László felvetett kérdéseire.
„A Fidesz ismét bebizonyította teljes tájékozatlanságát, amennyiben nem tud arról, hogy a szegedi tudásközpontokhoz kapcsolódó fejlesztések eredményeképpen például
1./ Szegeden annyi szabadalmi bejelentés születik mint Budapesten, a város a Biopolisz Kft.-n keresztül aktív szerepet játszik az eredmények felkutatásában és menedzsmentjében, s ezzel hozzávetőleg 350 munkahely jött létre a kft. kapcsolatrendszerében.
2./A szoftveriparban hozzávetőleg 1500 ember dolgozik, évről-évre több cég települ Szegedre.
3./ 5 klaszter jött létre helyi vállalkozások összefogásával a tudományos eredmények hasznosítására, amelyek már több milliárd forint támogatást nyertek helyi projektekre, helyi munkahelyek teremtésére
4./ a város közös cég alapításáról döntött a Richter Zrt.-vel egy szegedi innovációs központ létesítéséről
5./ az egyetem több tízmilliárd forintot nyert infrastruktúrájának fejlesztésére, aminek része a technológiai transzfer intézmények bővítése
6./ az új klinikai tömbhöz kapcsolódóan, a város kivitelezésében megindul a Biopolisz Park fejlesztése: infrastruktúra kiépítése a klinikák mellé települő vállalkozások számára
7./ indul a lézerközpont fejlesztése.
Ezek után ugyan nehéz lenne a Biopolisz projekt teljes csődjéről vagy sikertelenségéről beszélni, az viszont egyenesen megdöbbentő, hogy a Fidesz azért szurkol, hogy a tudásipar kockázatos vállalkozásai közül egy szegedi kezdeményezés kudarcot valljon” – írja Nagy Sándor.


Szeged Biopolisz Genomikai Innovációs Központ építési területe Szeged

Előző sztori

Kék hírek: hajnali autós üldözés

Következő sztori

Vetítésekkel várják az Oscart

Legutóbbi hasonló cikkek