Az MSZP tönkretette a munka becsületét + HANG

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Van kiút a szociális válságból – vallják a Fidesz-KDNP politikusai annak ellenére is, hogy a dél-alföldi régió munkanélküliségi rátája immár az országos átlag fölött van a legfrissebb adatok szerint. A Fidesz-KDNP népjóléti kabinetjét vezető Soltész Miklós Szegeden arról beszélt, hogy az MSZP és az SZDSZ tönkretette a munka becsületét, amit helyre kell állítani.

„Az országos átlag fölött van immár a foglalkoztatási hiánymutatószám, vagyis a munkanélküliek száma a dél-alföldi régióban és ezen belül Szegeden is” – jelentette ki Bodó Imre keddi sajtótájékoztatóján. Országosan ez jelenleg 11,4%, e fölött van néhány százalékponttal Szegeden. A Csongrád megye 1-es egyéni választókerületének Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje elmondta, a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ munkatársa arról tájékoztatta, hogy ezt az arányszámot kettővel nyugodtan meg lehet szorozni, hiszen a ténylegesen munkanélkülieknek a fele regisztrál a központban. „Szegednek a nyomora, hogy a foglalkoztatás terén nem az történt, amit Botka László és Ujhelyi István megígért. Nemhogy csökkent volna, hanem az országos átlag fölé emelkedett a munkanélküliek aránya” – fogalmazott Bodó.

A fogyatékkal élők foglalkoztatási adatai pedig egyszerűen tragikusak. Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője jeltolmács közreműködésével elmondta, hogy míg a legfrissebb országos adat 11,4%, a fogyatékkal élő emberek esetében 10%. Ez azonban nem a munkanélküliek aránya, hanem a foglalkoztatottaké, vagyis 90%-uk munkanélküli, míg az uniós átlag 40%. A dél-alföldi régióban még ennél is rosszabbak az arányok. Az elmúlt 8 év során a fogyatékkal élő emberek foglalkoztatása terén rövid távú érdekek érvényesültek Kósa Ádám szerint. Spórolni akart ugyanis itt is a kormány, folyamatosan elvonták a támogatásokat, csak az elmúlt egy évben 10 milliárd forintot vontak el a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásától és munkahelyteremtésétől. Kósa Ádám úgy véli, hogy ez a rövid távú spórolás Magyarországnak hosszú távon sokkal többe kerül, elég, ha a szociális ellátó-hálózatba bekerülő emberek ellátására gondolunk. Az EP-képviselő úgy véli, hogy négy év alatt látványos eredményeket lehetne elérni hazánkban is ezen a téren. 10-15% növekedéshez azonban mindenképpen együttműködésre van szükség a kormány, a munkaadók, önkormányzatok, a társadalom és a fogyatékkal élő emberek között.

no images were found

Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetjének vezetője a gazdaság rendbetételének fontosságáról, valamint a munkahelyteremtésről szólt a sajtótájékoztatón. „Egyik legfontosabb feladatunk lesz, ha megkapjuk a választók felhatalmazását, hogy a magyar termékeken keresztül erősítsük a magyar gazdaságot” – hangsúlyozta. Soltész szerint mindaddig amíg egy ország vezetése, például a Volán busztendernél kiszorítja a székesfehérvári és győri gyárak termékeit, addig ezzel a lépéssel emberek munkahelyét veszélyezteti. „Ha Szeged egyik híres értékét, a szegedi paprikát ki lehet szorítani a piacról sokszor kétes eredetű áruval, akkor tönkretesszük a termelőket és a termék jó hírét” – hangsúlyozta.
Soltész Miklós szólt a szociális helyzetről is. Szerinte a segélyezés mértéke nem érheti el a minimálbér, vagy annak közelében dolgozók támogatását. „A szocialisták a szabaddemokratákkal közösen tönkretették a munka becsületét. Azokat az embereket, akik munkába jártak kevés bérért, egyszerűen lenézték, így tízezrek rendezkedtek be a kényelmesebb életmódra és éltek segélyekből” – fogalmazott.
A fogyatékkal élők és a megváltozott munkaképességűek érdekében is terveznek lépéseket kormányra kerülésük esetén. A Fidesz-KDNP programjából Soltész Miklós a közbeszerzési törvény módosítását emelte ki. „Igenis ezen a területen is nagyobb arányban kell, hogy piacra jussanak a megváltozott munkaképességűek által előállított termékek” – hangsúlyozta a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetjének vezetője.

Hallgassa meg a Rádió88 Bodó Imre országgyűlési képviselőjelölttel készített hanganyagát!

Előző sztori

Egy éven belül újra megnyílhat a röszkei határátkelő

Következő sztori

Újra van megyénknek utánpótlás-válogatott focicsapata