Közélet

A vajdasági újságírók konszenzusos médiastratégiát sürgetnek

A vajdasági újságírók konszenzusos médiastratégiát sürgetnek

2010. március 10., szerda
A vajdasági újságírók konszenzusos médiastratégiát sürgetnek

Március 15-e – sajtószabadság. A két fogalom több mint másfél évszázada cseng össze a magyar köztudatban -

olvasható a VajdaságMa hírportálon

. Az azóta folyamatosan hangoztatott veretes eszmék megvalósítása ma is próbára teszi a közösséget és az újságíró társadalmat. Ezt bizonyítják a vajdasági magyar újságírásban zajló események, mindenek előtt a közszolgálati tájékoztatás közösségi ellenőrzése kapcsán kirobbant vita.

A VMÚE Elnöksége szerint különbséget kell tenni a szólás szabadsága és a sajtószabadság között. Amíg a szólásszabadság elsősorban az egyéni szabadságról szól, addig a sajtószabadságban azonos mértékben kell jelen lennie a vélemény szabadságának és a közösség iránti felelősségnek is. A kisebbségi médiában ennek az egyensúlynak a megtartása még fontosabb követelmény. Az ilyen egyensúlyteremtés azonban a kidolgozatlan nemzeti- és médiastratégia nélkül rendkívül nehéz, hiszen az újságíró csak a saját tapasztalatára, szakmai felkészültségére és erkölcsi felelősségére támaszkodhat. A VMÚE Elnöksége elvben nem zárkózik el attól a nemzetközi sajtóban sem ismeretlen gyakorlattól, hogy a közösség szakmai véleményt mondjon az általa létrehozott és fenntartott médiumokról, ugyanakkor a legerélyesebben elítéli a cenzúra minden formáját: fegyelmezés tehát nem, fegyelem igen, rendcsinálás nem, segítségnyújtás igen. Március 15-e kapcsán a VMÚE Elnöksége sürgeti egy olyan nemzeti konszenzussal létrejövő médiastratégia kidolgozását és elfogadását, amely a médiában lehetőséget nyújtana a szabad véleménynyilvánításra, ugyanakkor feltételeket teremtene arra, hogy sajtónk a közszolgálatiság eszméjével összhangban valóban a vajdasági magyarság javát szolgálja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.