Gazdaság

Válság: fizetésképtelenség és kockázatos iparágak

Válság: fizetésképtelenség és kockázatos iparágak

2010. február 2., kedd
Válság: fizetésképtelenség és kockázatos iparágak

Újabb magyar fizetésképtelenségi csúcs várható 2010-ben – írja a Világgazdaság Online. A Dun & Bradstreet (D&B) kockázatkezelési szakértő legfrissebb elemzése arról is beszámol, hogy melyek idén a legkockázatosabb iparágak.

A D&B 2007-2009 vonatkozásában vizsgálta a magyar gazdaságban a vállalkozások összetételét, valamint például a fizetési késések alakulását. Az elemzésből kiderül, hogy a társas vállalkozások száma a rendszerváltás óta folyamatosan növekszik, ezt a gyarapodást a válság sem állította meg. Legnagyobb mértékben pedig a pénzügyi, biztosítási tevékenységet folytatók száma növekedett, közel 13%-kal. Az új cégalapítások leginkább az ingatlanügyletek terén csökkentek 2009-ben, az azt megelőző évhez képest 40%-kal kevesebb új céget alapítottak. A D&B fizetési tapasztalatok programja szerint a számlákon rögzített átlagos fizetési határidő tavaly 30,5 nap volt. Azonban ezeknek csak felét fizették ki időben. Az 5 legkockázatosabb iparág a D&B előrejelzései alapján 2010-ben a szálláshely-szolgáltatással és vendéglátással foglalkozók, az építőipar, a bútorgyártás, a szállítás és raktározás, valamint a fafeldolgozás és fonottáru gyártása.

További részleteket ITT olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.