Közgyűlés: csődtömeget hagy az országra az MSZP

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A szegedi közgyűlés pénteki ülésén az MDF-ből nemrég kilépett Mécs László bejelentette: megszűnt az MDF és az Együtt Szegedért Egyesület korábbi közös frakciója. A három érintett képviselő Lokálpatrióta Frakció néven hozott létre új tömörülést, melyet Mécs vezet. Heves vita bontakozott ki az Újszegedre tervezett fejlesztés, bevásárlóközpont, 70 méteres toronyház és a légkábelben tervezett drasztikus feszültségemelés ügyében. A Fidesz szegedi elnöke bejelentette: ha a kormánypárti többség most meg is szavazná a rendeletet, ők ezt később visszavonják!

Napirend előtt Kalmár Ferenc, a KDNP és Hüvös László, a Fidesz frakcióvezetője élesen bírálta Botka László politikáját. Kalmár aggasztónak nevezte, hogy az MSZP-s polgármester egyszer sem emelte föl a szavát kormánya hazugságpolitikája ellen, mely az őszödi beszédtől a BKV-botrányig és a Hunvald-ügyig ívelt. Hüvös pedig a közlekedési káoszról szólt, s vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a csúszások ügyében. Mint kifejtette, érthetetlen, hogy a város nem a beruházó sürgetésével van elfoglalva, hanem Szentgyörgyi Pál alpolgármester éppen kifogásokkal mentegeti a projekt kivitelezőjét, mondván: a hideg miatt nem haladnak. Botka visszautasította a vádakat, s elárulta: a Boldogasszony sugárúttal kapcsolatban már több mint 250 millió forintos kötbérigénnyel léptek föl. Egyben ígéretet tett, hogy március végére elkészül az 1-es vonala.

no images were found

A polgármester folyamatosan személyeskedéssel és felelőtlen ígérgetéssel vádolja ellenzékét a napirendi pontok vitájában. Sült galambot, ingyenes oltásokat és ingyenes tömegközlekedést ígér a Fidesz, jól jegyezzék meg ezt a választók – említette többször. Hüvös László úgy vágott vissza: az MSZP csődtömeget hagy az országra. Szeged is 1,7 milliárd forinttal kevesebb állami forrást kap az idén az önkormányzat és intézményei működtetésére, szociális támogatási kedvezmények szélesítésére. Ezért szűkült be a mozgástér.

Dél-Újszeged: a Fidesz a beruházást lehetővé tevő rendelet visszavonatását ígérte

A Dél-Újszegedre tervezett Spar-nagyberuházás kapcsán éles vita alakult ki. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester azt mondta: a kereskedelmi funkció városközponti funkcióval bővülne az érintett területen. Ez a modern várostervezési stratégiáknak megfelelően történne, hiszen csak lakóövezetként nem működhet egy ekkora rész. A Fidesz, a KDNP és a Lokálpatrióta Frakció tagjai szerint viszont elfogadhatatlan, hogy Botka Lászlóék az emberek ellen fejlesszenek, toronyházat építsenek a kertvárosias övezetbe, s az egészségkárosító hatásokat nem törődve 120 kV-ra emeljék a Töltés utcai légkábelben a feszültséget. Az ellenzékiek álláspontja egységes: mindez a befektető üzleti körök érdekeit szolgálja. Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke bejelentette: ha a kormánypárti többség az észérvekkel nem törődve megszavazza az építési szabályzat és a településszerkezeti terv módosítását, akkor pártja hatalomra kerülése esetén azonnal visszavonatja ezt a rendeletet.

Költségvetés: egyensúly versus pazarlás és szorító hiány

A közgyűlés a 2010. évi költségvetési rendelet vitájával folytatódott. Botka László azt mondta, a legek büdzséje készült el, melynek kiadási és bevételi főösszege csaknem 69 milliárd forint. A polgármester szerint az egyensúlyi költségvetésen keresztül az építkezések évét a befejezett beruházások esztendeje követheti. Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester közölte: tavalyhoz képest mind a kiadási, mind a bevételi oldalon 30 százalékos növekedéssel számolnak. A Fidesz vezérszónoka, Póda Jenő viszont éppen ellenkezőleg nyilatkozott, mondván: a szorító hiány és a pazarlás költségvetését terjesztették a városatyák elé. Botka László és az MSZP-s kormány tevékenysége révén súlyos megszorítások érték a lakosságot, Szegeden az utóbbi években brutálisan emelkedtek a közüzemi és közszolgáltatási díjak. Juhász Gyula (KDNP) pedig elárulta: a Botka-féle egyensúlynak súlyos ára van: 5 milliárd forint hosszú lejáratú hitelt vett föl a város, 2,5 milliárd értékben bocsátott ki kötvényt, s 1,8 milliárdnyi értékpapírt ad el.

A költségvetés délutáni vitájában a kommunikációra költött forintok kapcsán feszültek egymásnak a képviselők. Botka László azzal érvelt, hogy a város kevesebbet költ PR-ra, marketingre, mint a megyei önkormányzat, pedig jóval nagyobb a költségvetése. A Fidesz politikusai kifejtették: a polgármester nem számolja bele ebbe a tételbe a VTV Szegednek adott évi 112 milliót. Kalmár Ferenc pedig emlékeztetett: Hüvös László hónapokkal ezelőtt kikérte a szegedi önkormányzat és intézményei sajtó- és PR-szerződéseit, de a mai napig nem kapta meg ezeket. “Azért, mert nincsenek?” – vetette oda Solymos László (MSZP) várospolitikai alpolgármester.

A közgyűlés egyébként elfogadta a kisgyermekeseknek szóló bérletről előterjesztést, a – baloldali többség szavazatai révén – a költségvetést, a dél-újszegedi területre, illetve a 71-es busz nyomvonalára vonatkozó módosítást.

Az ülésen részletes összefoglalóval és fotógalériával is jelentkezünk.

Előző sztori

Kettétört sín a 4-es vonalán

Következő sztori

Újabb baleset a 451-esen