Közélet

Közgyűlés: csődtömeget hagy az országra az MSZP

Közgyűlés: csődtömeget hagy az országra az MSZP

2010. február 19., péntek
Közgyűlés: csődtömeget hagy az országra az MSZP
A szegedi közgyűlés pénteki ülésén az MDF-ből nemrég kilépett Mécs László bejelentette: megszűnt az MDF és az Együtt Szegedért Egyesület korábbi közös frakciója. A három érintett képviselő Lokálpatrióta Frakció néven hozott létre új tömörülést, melyet Mécs vezet. Heves vita bontakozott ki az Újszegedre tervezett fejlesztés, bevásárlóközpont, 70 méteres toronyház és a légkábelben tervezett drasztikus feszültségemelés ügyében. A Fidesz szegedi elnöke bejelentette: ha a kormánypárti többség most meg is szavazná a rendeletet, ők ezt később visszavonják!

Napirend előtt

Kalmár Ferenc

, a KDNP és

Hüvös László

, a Fidesz frakcióvezetője élesen bírálta

Botka László

politikáját. Kalmár aggasztónak nevezte, hogy az MSZP-s polgármester egyszer sem emelte föl a szavát kormánya hazugságpolitikája ellen, mely az őszödi beszédtől a BKV-botrányig és a Hunvald-ügyig ívelt. Hüvös pedig a közlekedési káoszról szólt, s vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a csúszások ügyében. Mint kifejtette, érthetetlen, hogy a város nem a beruházó sürgetésével van elfoglalva, hanem

Szentgyörgyi Pál

alpolgármester éppen kifogásokkal mentegeti a projekt kivitelezőjét, mondván: a hideg miatt nem haladnak. Botka visszautasította a vádakat, s elárulta: a Boldogasszony sugárúttal kapcsolatban már több mint 250 millió forintos kötbérigénnyel léptek föl. Egyben ígéretet tett, hogy március végére elkészül az 1-es vonala.

A polgármester folyamatosan személyeskedéssel és felelőtlen ígérgetéssel vádolja ellenzékét a napirendi pontok vitájában. Sült galambot, ingyenes oltásokat és ingyenes tömegközlekedést ígér a Fidesz, jól jegyezzék meg ezt a választók - említette többször. Hüvös László úgy vágott vissza: az MSZP csődtömeget hagy az országra. Szeged is 1,7 milliárd forinttal kevesebb állami forrást kap az idén az önkormányzat és intézményei működtetésére, szociális támogatási kedvezmények szélesítésére. Ezért szűkült be a mozgástér.

Dél-Újszeged: a Fidesz a beruházást lehetővé tevő rendelet visszavonatását ígérte

A Dél-Újszegedre tervezett Spar-nagyberuházás kapcsán éles vita alakult ki. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester azt mondta: a kereskedelmi funkció városközponti funkcióval bővülne az érintett területen. Ez a modern várostervezési stratégiáknak megfelelően történne, hiszen csak lakóövezetként nem működhet egy ekkora rész. A Fidesz, a KDNP és a Lokálpatrióta Frakció tagjai szerint viszont elfogadhatatlan, hogy Botka Lászlóék az emberek ellen fejlesszenek, toronyházat építsenek a kertvárosias övezetbe, s az egészségkárosító hatásokat nem törődve 120 kV-ra emeljék a Töltés utcai légkábelben a feszültséget. Az ellenzékiek álláspontja egységes: mindez a befektető üzleti körök érdekeit szolgálja. Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke bejelentette: ha a kormánypárti többség az észérvekkel nem törődve megszavazza az építési szabályzat és a településszerkezeti terv módosítását, akkor pártja hatalomra kerülése esetén azonnal visszavonatja ezt a rendeletet.

Költségvetés: egyensúly versus pazarlás és szorító hiány

A közgyűlés a 2010. évi költségvetési rendelet vitájával folytatódott. Botka László azt mondta, a legek büdzséje készült el, melynek kiadási és bevételi főösszege csaknem 69 milliárd forint. A polgármester szerint az egyensúlyi költségvetésen keresztül az építkezések évét a befejezett beruházások esztendeje követheti. Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester közölte: tavalyhoz képest mind a kiadási, mind a bevételi oldalon 30 százalékos növekedéssel számolnak. A Fidesz vezérszónoka, Póda Jenő viszont éppen ellenkezőleg nyilatkozott, mondván: a szorító hiány és a pazarlás költségvetését terjesztették a városatyák elé. Botka László és az MSZP-s kormány tevékenysége révén súlyos megszorítások érték a lakosságot, Szegeden az utóbbi években brutálisan emelkedtek a közüzemi és közszolgáltatási díjak. Juhász Gyula (KDNP) pedig elárulta: a Botka-féle egyensúlynak súlyos ára van: 5 milliárd forint hosszú lejáratú hitelt vett föl a város, 2,5 milliárd értékben bocsátott ki kötvényt, s 1,8 milliárdnyi értékpapírt ad el. A költségvetés délutáni vitájában a kommunikációra költött forintok kapcsán feszültek egymásnak a képviselők. Botka László azzal érvelt, hogy a város kevesebbet költ PR-ra, marketingre, mint a megyei önkormányzat, pedig jóval nagyobb a költségvetése. A Fidesz politikusai kifejtették: a polgármester nem számolja bele ebbe a tételbe a VTV Szegednek adott évi 112 milliót. Kalmár Ferenc pedig emlékeztetett: Hüvös László hónapokkal ezelőtt kikérte a szegedi önkormányzat és intézményei sajtó- és PR-szerződéseit, de a mai napig nem kapta meg ezeket. "Azért, mert nincsenek?" - vetette oda Solymos László (MSZP) várospolitikai alpolgármester. A közgyűlés egyébként elfogadta a kisgyermekeseknek szóló bérletről előterjesztést, a - baloldali többség szavazatai révén - a költségvetést, a dél-újszegedi területre, illetve a 71-es busz nyomvonalára vonatkozó módosítást. Az ülésen részletes összefoglalóval és fotógalériával is jelentkezünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.