Kultúra

Frittmann Szegeden mutatta be pálinkáját + HANG, VIDEÓ, FOTÓK

Frittmann Szegeden mutatta be pálinkáját + HANG, VIDEÓ, FOTÓK

2010. február 26., péntek
Frittmann Szegeden mutatta be pálinkáját + HANG, VIDEÓ, FOTÓK
Pénteken 17 órakor megkezdődött Szegeden a háromnapos, hagyományteremtő I. Toros Pálinkafesztivál, melyen sok más érdekesség mellett Frittmann János borász bemutatta pálinkáját. Mangalicakolbász, szürkemarha szalámi, kecskesajt, csörögefánk és számtalan pálinkaféle szívet-testet-lelket gyönyörködtető kavalkádja fogadta a kicsit szomorkás időben a Széchenyi térre kilátogatókat. Az I. Toros Pálinkafesztivál ugyan a disznóvágó szezon végével és a böjt kezdetével nyitotta meg kapuit, azonban a felvonultatott étkek és italok minden bizonnyal megnyerik majd a nézőközönség tetszését. A látogatók nagy száma is jelezte, hogy a régi ízek, a hagyományos termékek iránt a modern világban is nagy az igény.

Szegedi paprikaágyas törköly-párlat

Boldog emlékű Bálint Sándor gyűjtése szerint az ágyas pálinkák a régi liktáriumok, öreg patikák, tömör kolostori medicinák elpolgárosodott hagyományait és készítési módját őrizték meg. Ez a gyógypálinkákkal, gyógynövényekkel készült gyomorerősítőkkel való rokonságra utal. A szegedi paprika ágyas törköly-párlat ennek az évszázados nép tudáskincsnek egyik különleges terméke. Ötvözve rejti a paprika kapszaicin tartalmát a szőlő törköly jótékony hatásaival. A tapasztalat szerint mértékletes fogyasztása gyomorerősítő hatású és könnyíti az emésztést. A néphit gyulladáscsökkentő, láz- és fájdalomcsillapító hatást is tulajdonít a készítménynek. Éhomra vagy étkezés után 3-5 cl mennyiségben javallt szedése a nap bármely szakában megengedett. Ereje néhány falat házi kenyérrel könnyen csillapítható. A párlatot az összetevők kifogástalan minősége, az elkészítés gondossága emeli a szegedi nagytáj hungarikumai közé.
A Téltemetéssel egyidőben zajló rendezvényen népdalkörök előadása és disznótoros finomságok is várják az érdeklődőket az elmaradhatatlan pálinkával a háromnapos fesztiválon. A „disznóvágás” szombat reggel kezdődik. Tíz, az ország minden tájáról érkezett böllércsapat méri össze tudását, de lesz külföldi induló is. Magyarország tizenöt élvonalba tartozó pálinkása mutatja be kínálatát a Széchenyi téren. A Szegedikum Nonprofit Kft. kiállítóhelyén mutatkozott be a 2007-es év borászatának új terméke a Frittmann-pálinka két fajtája a törköly és a cserszegi fűszeres, valamint újdonságként a paprikaágyas törköly-párlat, melyet a Szegedikum Kft. Évszázados receptúra alapján készített el. A Szegedikum Nonprofit Kft. standján a SZEGEDma.hu támogatásával Frittmann János soltvadkerti borász, a 2007-es év bortermelője is bemutatta pálinkáját. A Frittmann-pálinka két fajtája a törköly és a cserszegi fűszeres mától a Kossuth Lajos sugárúti Frittmann-borszaküzletben is megvásárolható. Ismerkedjenek meg a Szegedikum Nonprofit Kft. kiállítóhelyén a neves borász párlatával és a kft. hamarosan megjelenő termékével, az évszázados receptúra alapján elkészített szegedi paprikaágyas törkölypálinkával is!
Hallgassa meg Frittmann Jánossal készült hanganyagunkat!

Illés Tibor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.