Közélet

Élhető és lakható belvárost Szegeden!

Élhető és lakható belvárost Szegeden!

2010. február 5., péntek
Élhető és lakható belvárost Szegeden!
Rendezett tulajdoni és bérleti viszonyokat, illetve az állandó parkolási problémák mielőbbi megoldását követeli az Élhető és Lakható Belvárosért Mozgalom a szegedi önkormányzattól.

A belvárosi lakókat és üzlettulajdonosokat képviselő mozgalom nevében

Makovi Mária

elmondta, két éve sikertelenül próbálnak beadványaikkal, javaslataikkal a mára szinte élhetetlenné vált körülményeken változtatni, ezekkel az önkormányzat és hivatalai nem foglalkoztak, gyakran válaszra sem méltattak. „Tudomásul vesszük, hogy a várost szépíteni kell és ez időnként kellemetlenséggel jár, azt viszont nem fogadjuk el, hogy a lakosságot lehetetlen helyzetbe hozza a városvezetés.”A sajtótájékoztatón megjelentek nehezményezték a Feketesas utca ésszerűtlen lezárását, ami jelentősen fokozza a belvárosban jelenleg is óriási közlekedési káoszt.

„Az önkormányzat nemtörődömsége felháborító”

A parkolási helyzettel kapcsolatos problémáiknak és megoldási elképzeléseiknek 2008 szeptembere óta többször próbálkoztak hangot adni különböző fórumokon. Megkeresték már a Városrendezési, Tulajdonosi és Lakásügyi Bizottságon kívül közvetlenül

Botka László

polgármestert és területi önkormányzati képviselőjüket,

Hekáné Szondi Ildikót

is, de rendre elutasításba vagy közönybe ütköztek. A mozgalom szóvivője elmondta, a polgármestertől például azt a lekezelő választ kapták, hogy ha nem tudnak a vásárlók a belvárosban parkolni és ezért kevesebb lesz az üzlettulajdonosok bevétele, akkor majd kevesebb iparűzési adót kell fizetniük.

„Több parkolóházat!”

A lakossági és áruszállításhoz igénybe vett parkolóhelyekkel kapcsolatos gondok miatt azt javasolják, hogy a város építsen több parkolóházat, illetve a jelenleg működőket jobban használják ki. „Az önkormányzat, a bíróság és a belvárosi bankok dolgozóit kötelezzék arra, hogy az Arany János utcai parkolóházat használják ahelyett, hogy a Feketesas utcában a lakók és üzlettulajdonosok elől vennék el a helyeket azok, akik egyébként bárhol ingyen parkolnak” – mondta Makovi Márta. A belvárosi boltok bérlői kötelesek 1-1,5 millió forintért parkolóhelyet váltani üzleteik előtt, de ezeket a vásárlóik rendszerint már nem tudják használni, mert egész napra elfoglalják előlük. „Ezért ki kártalanít bennünket?” – tették fel a kérdést a kereskedők. A mozgalom nevében pontos tájékoztatást és szorosabb együttműködést kérnek a városvezetéstől a forgalmi rend optimálisabbá tétele érdekében. A városba érkező vendégek, turisták számtalan alkalommal kaptak bírságot, mialatt a parkolójegyet próbálták megvásárolni egy üzletben. Ezt, a Szegedről negatív képet mutató rendszer jobbítását a mozgalom tagjai parkolóautomaták telepítésével tartják megoldhatónak.

Anomáliák a bérleti díjak körül

A belvárosi lakás- és üzletbérleti díjak miatt a bolttulajdonosok nevében Pavuk Péter emelte fel szavát. „Az önkormányzat 300 százalékkal megemelte a lakbért és a bérleti díjakat, de ezért semmilyen plusz szolgáltatást nem nyújt számunkra.” Az itt élők szerint állagmegóvásra az emelés indoklásaként hiába is hivatkoznának, mivel a málló vakolatú épületekben ugyanúgy emelkedtek a díjak, mint a felújítottakban, illetve az IKV általában a graffitiket és egyéb rongálásokat sem távolítja el. Több gondot okoz a lakások értékének meghatározása, illetve a bérlők által végzett felújítások be nem számítása esetleges eladáskor. Az Élhető és Lakható Belvárosért Mozgalom levéllel kereste meg az önkormányzat Városrendezési Tulajdonosi és Lakásügyi Bizottságának elnökét, Gila Ferencet és alelnökét, Oláh Jánost, hogy kezdeményezzék a fenti anomáliák tisztázása érdekében egy érdekegyeztető fórum létrehozását az IKV és a belvárosi lakók bevonásával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.