Elfogadták Szeged város 2010-es költségvetését

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A korábbi évekhez hasonlóan ismét egyensúlyi költségvetést fogadott el a szegedi közgyűlés, az idén a tervek szerint a bevételek és kiadások összege is 68,623 milliárd forint lesz. Az ellenzéki Fidesz politikusai szerint a városvezetés alultervezi az ez évi kiadásokat, a várhatónál több bevételre számít, s jelentősen növeli a lakosság terheit.

A büdzsé több mint felét, mintegy 36 milliárd forintot fejlesztésre fordít az önkormányzat, a működési kiadások aránya 47 százalék lesz – mondta a költségvetés pénteki vitája során Botka László (MSZP) polgármester. Kiemelte, hogy a válság ellenére sem kellett lemondani semmilyen fejlesztésről, “a befejezett beruházások” éve következik.
A működési célú ráfordítások legnagyobb szeletét, mintegy 14 milliárd forintot az oktatásra költi a város, a kulturális intézményekre 2,6 milliárd, a szociális intézményekre pedig csaknem 1,5 milliárd forintot fordít.
A hazai nagyvárosok közül Szeged volt a legsikeresebb az uniós pályázatokon; a céges, az egyetemi, az önkormányzati, valamint az EU-s támogatással helyben megvalósuló állami beruházások nagysága meghaladja a 165 milliárd forintot – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: ezek közül kiemelkedik az M43-as autópálya építése az új Tisza-híddal, valamint az elektromos tömegközlekedés fejlesztése.
A bevételekből 31,2 milliárd forintot tesznek ki a központi költségvetéstől származó normatív támogatások és átengedett adók, a saját működési bevételek nagysága pedig – a helyi adókkal és az önkormányzatnak járó illetékkel együtt – 22,48 milliárd forint lesz. A helyi adók tervezett nagysága 8,876 milliárd forint, ami 5 százalékkal elmarad az ezen a címen tavaly befolyt bevételtől. A város 3 milliárd forint bevételre számít ingatlanértékesítéséből, ez az önkormányzati vagyon 1 százalékát jelenti.
Póda Jenő, a pénzügyi bizottság fideszes alelnöke szerint a megszorítás és a pazarlás, az alultervezett kiadások és a sok esetben minden valós alapot nélkülöző, túltervezett bevételek egyszerre jellemzik a 2010-es szegedi költségvetést. A változatlan feladatok mellett a központi normatív támogatások drasztikusan – 1,7 milliárd forinttal – csökkennek, így a városvezetés csak “túladóztatással” és a közműdíjak már-már elviselhetetlen emelésével tudja látszólagosan fenntartani a büdzsé egyensúlyát – mondta az ellenzéki politikus.
A képviselő hangsúlyozta, hogy 2006 óta a szegedi távfűtés hődíja másfélszeresére emelkedett, a buszjegy 80 százalékkal, a parkolójegyek ára 78 százalékkal, a csatornadíj 65 százalékkal drágult.

Előző sztori

Geotermikus energiában is mintaprojekt Mórahalom

Következő sztori

Bánffy Miklósnak állítanak szobrot a szegedi Nemzeti Emlékcsarnokban