Gazdaság

Csökkentek az adóbevételek tavaly a Dél-Alföldön

Csökkentek az adóbevételek tavaly a Dél-Alföldön

2010. február 8., hétfő
Csökkentek az adóbevételek tavaly a Dél-Alföldön

Az előző évhez képest 3,2 százalékkal, 545,1 milliárd forintra csökkent 2009-ben az APEH Dél-Alföldi Regionális Igazgatósága által beszedett összeg, a költségvetés nettó bevételéhez 444,5 milliárd forinttal járultak hozzá a régió adófizetői - közölte Tamásné Czinege Csilla, az APEH regionális igazgatója hétfőn Szegeden.

A kiemelt adónemenkénti befizetések alapján az éves összehasonlításban 7,2 százalékkal visszaeső társadalombiztosítási járulékok vezettek, 220,7 milliárd forint nettó bevétellel, amelynek csaknem 30-30 százaléka Csongrád-, illetve Bács-Kiskun- és 40 százaléka Békés megyéből folyt be. A társasági adóból származó nettó bevételek 2008-hoz képest 12,7 százalékkal csökkentek a régióban, de még így is meghaladták a 27,6 milliárdot - mondta az igazgató. Az áfakulcsok évközi emelése nagy szerepet játszott a 2009. évi áfabevételek növekedésében, a 74,5 milliárd forintos bevétel 24,5 százalékkal haladta meg az előző évit. Az APEH regionális igazgatóságához érkezett befizetések mintegy egyötödét tette ki a személyi-jövedelemadó, amelynek nettó összege 117,8 milliárd forint volt a Dél-Alföldön. A költségvetésbe utalt illetékbevétel elérte a 7,6 milliárd forintot, ami 7,2 százalékkal marad el az előző évi értéktől. Az adóalanyok száma csak minimálisan változott, 1 százalékkal haladta meg az előző évit. Az összes, 231,6 ezer adóalany megoszlását tekintve átrendeződés történt, azaz a jogi személyiségű vállalkozások és az adószámos magánszemélyek száma nőtt, mely ellensúlyozta a többi gazdálkodási formával rendelkező adóalanyok számának csökkenését. Az adóhatóság a régióban 28.400 ellenőrzés során 2009-ben 26,2 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg, amelynek 82,2 százaléka az áfához kapcsolódik. A Dél-Alföldön tavaly 304 vagyonosodási vizsgálatot végeztek, melyből mintegy 2 milliárd forintos adókülönbözet folyt be. Az eljárások csaknem 60 százaléka Bács-Kiskun megyéhez 20-20 százaléka Csongrád- és Békés megyéhez köthető. Az APEH kirendeltsége 2009-ben 156 bűncselekményt tárt fel és 142 büntető feljelentést tett. Az elkövetési érték meghaladta a 4 milliárd forintot. A cselekmények közt az adó- és társadalombiztosítási csalás volt meghatározó, a bűncselekmények 97 százalékát alkották.

Tamásné Czinege Csilla

elmondta: a válság miatt az adóbevételek csökkenése mellett a megnövekedett a bűncselekmények száma, 43,6 százalékkal az előző évhez képest. 2009-ben ezért nagy hangsúlyt fektettek a feketefoglalkoztatás és az áfavisszaélések feltárására. Emellett a válság hatására nőtt a vállalkozások hátraléka is, de lehetőség van részletfizetésre is - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.