Gazdaság

Befejeződött a magyar-román gázvezeték magyar szakaszának építése

Befejeződött a magyar-román gázvezeték magyar szakaszának építése

2010. február 10., szerda
Befejeződött a magyar-román gázvezeték magyar szakaszának építése

Befejeződött a magyar-román földgázvezeték magyarországi szakaszának építése mintegy 9 milliárd forint beruházással - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. az MTI kérdésére.

Az óránként 500.000 köbméter kapacitású tranzitvezeték Szegedtől Aradig húzódik. A vezetéket várhatóan még az idén üzembe helyezik. A magyarországi részen lényegében a teljes 47 kilométer hosszú vezeték Algyőtől a román határig próbaüzemre kész. A határkeresztező szakasz már beépíthető, de a keresztezés megépítéshez szükséges kormányközi megállapodás hiánya miatt a beépítés még nem történt meg. A Mol csoporthoz tartozó FGSZ Zrt. és a román Transgaz S.A., országaikban a nagy nyomású gázszállító hálózatok tulajdonosai és üzemeltetői, még 2008 nyarán írtak alá megállapodást a földgázszállító rendszereik összekötéséről. Az FGSZ Zrt. építi a vezeték magyarországi szakaszát, míg a Transgaz feladata a romániai szakasz megépítése. A vezeték rájuk eső részének beruházási költségeit a társaságok maguk finanszírozzák. A korábbi tájékoztatás szerint a romániai szakasz 62 kilométer hosszú, amiből eddig a Transgaz 37 kilométernyi vezeték építését fejezte be. A román oldali beruházás teljes költsége pedig - a korábbi tájékoztatás szerint - eléri a 12-14 millió eurót. A vezetéképítéshez eredetileg 30 millió euró uniós támogatást kapott a projekt, de a támogatási pályázat kiírásakor már olyan előrehaladott állapotban volt, hogy a teljes összeget nem lehet lehívni. Az FGSZ 8,33 millió euró, a Transgaz 8,28 millió uniós forrásra számít az Európai Unió illetékeseivel történt megbeszélés alapján. A vezeték kezdetben Magyarországról Románia felé fogja szállítani gázt, de megteremtették az ellenkező irányú szállítás technikai feltételeit is. A magyar-román vezeték része a Mol által kezdeményezett NETS-projektnek (New European Transmission System - Új Európai Szállító Rendszer), ami a térség országainak gázvezetékeit köti majd össze.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.