Közélet

Szlovákia: indul a rendőrségi akció a tiltakozó fuvarozók ellen

Szlovákia: indul a rendőrségi akció a tiltakozó fuvarozók ellen

2010. január 11., hétfő
Szlovákia: indul a rendőrségi akció a tiltakozó fuvarozók ellen

Ján Packa országos rendőrparancsnok sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szlovák rendőrség fellép a fő közlekedési útvonalakat blokád alá vonó teherfuvarozók ellen. A tiltakozók számíthatnak járműveik elvontatására, gépkocsivezetői jogosítványuk elvételére és pénzbírságra is, mivel a rendőrség szerint tiltakozó akciójuk törvénytelen - olvasható a Felvidék Ma hírportálon.

Az elektronikus útdíj bevezetésének botrányos feltételei miatt tiltakozó szállítmányozók akciói Pozsonyról és Kassáról ma átterjedtek az ország más vidékeire is. Lassítással akadályozzák a forgalmat a nagyszombati körgyűrűn, Trencsénnél a D 1-es feljáróját vonták blokád alá, de blokád van Vágbesztercén és más nagyobb települések környékén is. Délelőtt

Robert Fico

kormányfő nem fogadta a tiltakozók küldöttségét, ezért valakik a kormányhivatal elé egy fuvar trágyát szórtak le. Tény, hogy a kormányfő elismeri: vannak baklövések az útdíjrendszer kialakításában, de a kiküszöbölésükre időt kér, nem tiltakozást. Mellesleg: az útdíj bevezetése az első 9 napban 1,7 millió eurót hozott az üzemeltetőnek. Igaz, eltúlzottnak tartják az utak minőségéhez mért díjszabást a külföldi érintettek is, Csehországból pedig olyan hírek érkeztek, hogy aki teheti, inkább Ausztriát és Magyarországot, vagy Lengyelországot választja. A rendőri akciót már a hét végén kilátásba helyezték, de csak ma 16 óra tájban jelentették be.

Packa

szerint elfogyott a türelem, kezdődik a valós élet. Minden tiltakozónak számolnia kell azzal, hogy a törvény betűje szerint járnak el vele szemben, és a lehetséges maximális büntetést vetik ki rá. Azt sem vesszük figyelembe, hogy a fuvarozónak megélhetési szükséglete a jogosítvány. „Senki nem ragadhatja magához a jogot, hogy érvényre jutassa egy csoport – a magánfuvarozók – érdekeit a társadalmi többségével szemben” – fogalmazott az országos rendőrparancsnok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.