Gazdaság

A módosított határidőre sem készül el a Boldogasszony sugárút + PANORÁMA

A módosított határidőre sem készül el a Boldogasszony sugárút + PANORÁMA

2010. január 14., csütörtök
A módosított határidőre sem készül el a Boldogasszony sugárút + PANORÁMA
Kizárt, hogy egy nap alatt 900 méter hosszú kerékpárutat építsenek a Boldogasszony sugárúton. Pénteken lejár a műszaki átadás-átvétel határideje. Az új kopóréteg is hiányzik az úttestről. A kivitelező - a Híd Építő Zrt., a SZEVIÉP Zrt. és az EuroAszfalt Kft. alkotta A-Sz-E Konzorcium – továbbra sem tudta a szerződésben előírt feltételeket teljesíteni. Egy nap és lejár a műszaki átadás-átvétel határideje a Boldogasszony sugárúti építkezésen. A munkagépek még javában dolgoztak csütörtökön és a Boldogasszony sgugarút – Tisza Lajos körút kereszteződésében is lezárt területtel találkoztak az arra autózók. A jelzőlámpák még mindig sárgán villognak, nagy figyelmet igényel egyik oldalról a másikra átmenni. A közlekedési káosz Szeged több pontján is érzékelhető, de itt az iskolába és a rendelőintézetbe igyekvők miatt különösen veszélyesek a csomópontok. A Boldogasszony sugárúton még csütörtökön is dolgoztak a villamospályán, több eltereléssel találkoztunk. Az autósok, az új pálya miatt keskenyebb úton közlekedhetnek a jövőben, így a kerékpárosok majd a régi járdán kialakítandó kerékpárútra kényszerülnek. Ami nagyon jó lenne, ha időre elkészült volna a biciklisek útja. Kizárt, hogy a 900 méteres szakaszt egy nap alatt megépítik.
A kivitelező, Híd Építő Zrt., a SZEVIÉP Zrt. és az EuroAszfalt Kft. alkotta A-Sz-E Konzorcium december 5. óta elvileg napi 10 millió forintos kötbért fizet a városnak, amely kétszer is visszautasította a Boldogasszony sugárúti szakasz műszaki átadását. Végül december 15-én elkezdődött a procedúra. A kivitelező azt követően kihelyezte a KRESZ-táblákat, és átadta az autós forgalomnak az elkészült útszakaszt. A munkagépek által tönkretett úton nem a legbiztonságosabban lehet haladni. Egy hónappal ezelőtt Tapasztó Sándor, a beruházást felügyelő Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. projektigazgatója elmondta: az átadási folyamat a Boldogasszony sugárúton csaknem egy hónapig tart, ez idő alatt kell elkészülnie a sugárúton a villamospályának, egy körforgalomnak, kerékpárútnak és helyenként a járdákat is át kell építeni. Mindez nem történt meg. „Az átvétel során rögzített munkák elvégzésére, a hiányok pótlására 30 nap állt a kivitelező A-Sz-E Konzorcium rendelkezésére. A megrendelő álláspontja szerint a munkák jelenlegi állása alapján január 15-én nem fejeződhet be az átadás, mivel a kivitelező nem tudta pótolni azokat a hiányokat, amelyek az üzemeltetés alapfeltételeként voltak meghatározva. A kivitelezőnek a mérnöki feladatokat ellátó Metróber által meghatározott munkarészeket kell elvégeznie ahhoz, hogy lezárulhasson az átvétel. Ezt követően a korábbi projektrészekhez hasonlóan sor kerül még pótlásokra, javításokra, például a legfelső kopóréteg kialakítására, amelyhez melegebb időjárás szükséges” – tudtuk meg Tapasztó Sándortól. A kommunikációs főmunkatárs hozzátette: pénteken, január 15-én a mérnök cég és a megrendelő Szeged város fogja hivatalosan megvizsgálni az eddig elkészült munkákat. A város várhatóan újra érvényesíteni fogja kötbérkövetelését a kivitelezővel szemben. A kötbér mértéke továbbra is naponta 10 millió forint. Azt még nem tudni egyelőre, hogy mikor készül el a Hősök kapujától a Szent Ferenc utcáig tartó kerékpárút és járda. „A járda és a kerékpárút a kivitelezés része, a használatba vétel fontos feltétele, hogy elkészüljenek. A határidő betartás a kivitelező A-Sz-E Konzorcium felelőssége. Ha ebben valami akadályozza, azt jelzi a megrendelő felé, a mérnök pedig megvizsgálja a határidő módosítási igény jogosságát. Ez ügyben a tárgyalások jelenleg is tartanak” – kaptunk kérdésünkre a választ Tapasztó Sándortól.
Villamos felújítási projekt - egy nappal az átadás előtt in Szeged
Villamos felújítási projekt - egy nappal az átadás előtt in Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.