A módosított határidőre sem készül el a Boldogasszony sugárút + PANORÁMA

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Kizárt, hogy egy nap alatt 900 méter hosszú kerékpárutat építsenek a Boldogasszony sugárúton. Pénteken lejár a műszaki átadás-átvétel határideje. Az új kopóréteg is hiányzik az úttestről. A kivitelező – a Híd Építő Zrt., a SZEVIÉP Zrt. és az EuroAszfalt Kft. alkotta A-Sz-E Konzorcium – továbbra sem tudta a szerződésben előírt feltételeket teljesíteni.

Egy nap és lejár a műszaki átadás-átvétel határideje a Boldogasszony sugárúti építkezésen. A munkagépek még javában dolgoztak csütörtökön és a Boldogasszony sgugarút – Tisza Lajos körút kereszteződésében is lezárt területtel találkoztak az arra autózók. A jelzőlámpák még mindig sárgán villognak, nagy figyelmet igényel egyik oldalról a másikra átmenni. A közlekedési káosz Szeged több pontján is érzékelhető, de itt az iskolába és a rendelőintézetbe igyekvők miatt különösen veszélyesek a csomópontok.
A Boldogasszony sugárúton még csütörtökön is dolgoztak a villamospályán, több eltereléssel találkoztunk. Az autósok, az új pálya miatt keskenyebb úton közlekedhetnek a jövőben, így a kerékpárosok majd a régi járdán kialakítandó kerékpárútra kényszerülnek. Ami nagyon jó lenne, ha időre elkészült volna a biciklisek útja. Kizárt, hogy a 900 méteres szakaszt egy nap alatt megépítik.

no images were found

A kivitelező, Híd Építő Zrt., a SZEVIÉP Zrt. és az EuroAszfalt Kft. alkotta A-Sz-E Konzorcium december 5. óta elvileg napi 10 millió forintos kötbért fizet a városnak, amely kétszer is visszautasította a Boldogasszony sugárúti szakasz műszaki átadását. Végül december 15-én elkezdődött a procedúra. A kivitelező azt követően kihelyezte a KRESZ-táblákat, és átadta az autós forgalomnak az elkészült útszakaszt. A munkagépek által tönkretett úton nem a legbiztonságosabban lehet haladni.
Egy hónappal ezelőtt Tapasztó Sándor, a beruházást felügyelő Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. projektigazgatója elmondta: az átadási folyamat a Boldogasszony sugárúton csaknem egy hónapig tart, ez idő alatt kell elkészülnie a sugárúton a villamospályának, egy körforgalomnak, kerékpárútnak és helyenként a járdákat is át kell építeni. Mindez nem történt meg.
„Az átvétel során rögzített munkák elvégzésére, a hiányok pótlására 30 nap állt a kivitelező A-Sz-E Konzorcium rendelkezésére. A megrendelő álláspontja szerint a munkák jelenlegi állása alapján január 15-én nem fejeződhet be az átadás, mivel a kivitelező nem tudta pótolni azokat a hiányokat, amelyek az üzemeltetés alapfeltételeként voltak meghatározva. A kivitelezőnek a mérnöki feladatokat ellátó Metróber által meghatározott munkarészeket kell elvégeznie ahhoz, hogy lezárulhasson az átvétel. Ezt követően a korábbi projektrészekhez hasonlóan sor kerül még pótlásokra, javításokra, például a legfelső kopóréteg kialakítására, amelyhez melegebb időjárás szükséges” – tudtuk meg Tapasztó Sándortól.
A kommunikációs főmunkatárs hozzátette: pénteken, január 15-én a mérnök cég és a megrendelő Szeged város fogja hivatalosan megvizsgálni az eddig elkészült munkákat. A város várhatóan újra érvényesíteni fogja kötbérkövetelését a kivitelezővel szemben. A kötbér mértéke továbbra is naponta 10 millió forint. Azt még nem tudni egyelőre, hogy mikor készül el a Hősök kapujától a Szent Ferenc utcáig tartó kerékpárút és járda.
„A járda és a kerékpárút a kivitelezés része, a használatba vétel fontos feltétele, hogy elkészüljenek. A határidő betartás a kivitelező A-Sz-E Konzorcium felelőssége. Ha ebben valami akadályozza, azt jelzi a megrendelő felé, a mérnök pedig megvizsgálja a határidő módosítási igény jogosságát. Ez ügyben a tárgyalások jelenleg is tartanak” – kaptunk kérdésünkre a választ Tapasztó Sándortól.

no images were found


Villamos felújítási projekt – egy nappal az átadás előtt in Szeged


Villamos felújítási projekt – egy nappal az átadás előtt in Szeged

Előző sztori

Többnyire már menetrend szerint közlekednek a vonatok

Következő sztori

Szegeden a Michael Jackson-show